De toegang van het Flanders Field American Cemetery and Memorial in Waregem.
Volledig scherm
De toegang van het Flanders Field American Cemetery and Memorial in Waregem. © Photo News

In Flanders Fields Museum wil Amerikaanse gesneuvelden identificeren: “Er is maar weinig dat herinnert aan hun aanwezigheid”

IeperMet het project ‘Americans in Flanders Fields, Names and Places, 1917-1919’ wil het In Flanders Fields Museum de Amerikaanse aanwezigheid gedurende WO I onder de aandacht brengen. Met hulp van het Smithsonian Institution en de Amerikaanse ambassade probeert het museum alle Amerikaanse soldaten die op Belgisch grondgebied sneuvelden te identificeren. Daarnaast komt er een app met historische info en persoonlijke verhalen, een publicatie en een rondtrekkende tentoonstelling. 

 1. Tien jaar crematorium Uitzicht in tien opmerkelijke cijfers: “Ondertussen zitten we al aan 34.595 crematies”
  Zuid-West-Vlaanderen

  Tien jaar crematori­um Uitzicht in tien opmerkelij­ke cijfers: “Ondertus­sen zitten we al aan 34.595 crematies”

  Crematorium Uitzicht opende tien jaar geleden de deuren in de Ambassadeur Baertlaan op Hoog Kortrijk. De capaciteit breidde eind 2020 uit van 4.000 naar 4.800 crematies per jaar dankzij een nieuwe omgevingsvergunning van de provincie. En dat is nodig. “Het crematie-aandeel in de regio Kortrijk steeg in tien jaar van 35 naar 75 procent”, zegt directeur Jan Sabbe.
 2. Geen dure PCR-testen meer, maar een eenvoudige sneltest moet Britten naar Westhoek brengen op wapenstilstand: “Een hele opluchting”
  Westhoek

  Geen dure PCR-tes­ten meer, maar een eenvoudige sneltest moet Britten naar Westhoek brengen op wapenstil­stand: “Een hele opluchting”

  Dankzij een versoepeling in het testbeleid, waardoor de Britten geen dure PCR-test meer hoeven af te leggen als ze naar België komen, ligt voor hen de weg open om massaal naar de Westhoek af te zakken op wapenstilstand, de hoogdag voor het herdenkingstoerisme. De nieuwe regel zou eind deze maand in werking treden. “Goed nieuws, maar de opdracht wordt nu om nu de juiste regels goed te communiceren in het VK, want dat blijkt niet altijd even simpel te zijn.”