Foto van de 18e IJzerwake in 2019.
Volledig scherm
PREMIUM
Foto van de 18e IJzerwake in 2019. © BELGA

Hoe de IJzerwake uitgroeide tot een verzamelplek voor extreemrechts: “Het moest almaar feller en harder, tegen de Walen en tegen België”

Tot midden jaren negentig herdacht de Vlaamse beweging vreedzaam de Eerste Wereldoorlog in Ieper, nu biedt de IJzerwake er een platform aan neonazistische figuren. Hoe liep het zo’n vaart? “Mijn hoogzwangere vrouw kreeg een stomp in haar buik. Ik heb er een blijvend trauma aan overgehouden”, vertelt Bert Anciaux, destijds voorzitter van de Volksunie.

26 reacties

 • Diana De Wit

  2 weken geleden
  Mijn grootvader zaliger heeft daar gevochten in WO I. Hij is daar niet gesneuveld en kon mij de gruwels vertellen die hij daar in de loopgraven meegemaakt heeft! Dus alle respect voor alle gesneuvelden! Maar ik ben Vlaming boven alles, geen extremist! Toch zing ik uit volle borst de Fiere Vlaamse Leeuw mee,
 • Stefaan Leonaer

  2 weken geleden
  Beste Marc Van Looy, als er partijen op uit zijn om postjes te pakken en op eigen gewin, zijn het toch de Vivaldipartijen op de eerste plaats zeker! Ze zouden met nen hond met nen hoed op een coalitie vormen om toch maar hun stoeltjes te bemachtigen.
 • DIRK VAN DESSEL

  3 maanden geleden
  Natuurlijk en dan, wat dan ?
 • Gino Sinnesael

  3 maanden geleden
  Ik denk dat de hamvraag is: "Waarom schuiven de kiezers op naar rechts?". Is de huidige toestand van ons land (maatschappij, sociale zekerheid, staatsschuld, tevredenheid van de bevolking,...) dan zoveel beter dan pakweg 20 jaar geleden door het linkse pamperbeleid?
 • lieve rigo

  3 maanden geleden
  Ik ben Belg, Limburgse en Vlaamse en het begint echt de strot uit te komen dat de Vlaams gezinde partijen alleen maar roepen en tieren en zelfs niets presteren dan de Vlaming nog meer te beknotten en dan maar afgeven op andere!