Franse tv-makers zoeken restaurant op ongewone plaats en vinden... Pacific Eiland in Ieper: “En plots ben je ambassadeur van de Westhoek. Tof!”
IeperRobert Van Eygen, uitbater van restaurant Pacific Eiland in Ieper, was verbaasd toen hij de vraag kreeg om mee te werken aan het Franse televisieprogramma ‘Météo à la carte’. Voor niet minder dan 1 miljoen Franse kijkers maakte de chef gepocheerde eieren met zijn gerookte zalm en spinazie klaar. “Deze kans mocht ik niet laten liggen.”
‘Météo à la carte’ is een programma op de Franse televisiezender France 3 dat tijdens de week dagelijks wordt uitgezonden om 12.55 uur. Het is een informatieve televisieshow, waarbij de kijker de impact van het weer op onder meer onze gezondheid, natuur en geschiedenis op een leuke manier te zien krijgt. Er worden idyllische plekjes in beeld gebracht en befaamde (sterren)chefs geïnterviewd.
Ongewone plaats
“De programmamakers kwamen toevallig bij mij terecht”, zegt chef Robert Van Eygen. “Ze tikten gewoon ‘restaurant op een ongewone plaats’ in op Google en arriveerden bij Pacific Eiland. Het feit dat het restaurant op een eiland gelegen is, temidden de natuur en toch in het centrum van Ieper, was voor hen ‘insolite’, ongewoon dus. Een enthousiaste Parisienne belde mij de eerste dag vijf keer op, het klikte direct. Ik besefte dat ik deze kans moest benutten.” Omdat Roberts moeder Franse is, kon hij vlotjes antwoorden op de gestelde vragen. “Als je over je passie en levenswerk spreekt, dan gaat het sowieso vanzelf. Je kent het onderwerp door en door”, zegt Robert.
(Lees verder onder de foto)
De chef koos om gepocheerde hoeve-eieren met gerookte zalm en spinazie te bereiden voor het programma. “Ik wou er aanvankelijk hopscheuten in verwerken, maar heb dat niet gedaan omdat de Franse kijker het gerecht niet zou kunnen namaken thuis. Dan maar jonge spinazieblaadjes, ook volop het seizoen. Gerookte zalm mocht zeker niet ontbreken. Al 13 jaar rook ik de beste kwaliteit van Noorse zalm 100 procent op ambachtelijke wijze. Dit is mijn passie. De programmamakers noemden het ‘le petit plaisir de Robert’.”
Humor
Enkele weken geleden kwamen de Fransen het programma inblikken. “Dat gebeurde op heel professionele manier”, zegt de restaurantuitbater. “Die mensen werkten van 8.30 uur tot 14.30 uur om dan uiteindelijk een reportage van 6 minuten uit te geven. Er moesten vaak zaken worden herhaald omdat ik een beetje te vlug werkte. Ik kreeg 10 keer de opmerking: ‘niet te snel Robert, wij moeten kunnen inzoomen’. Het was fijn dat ik volledig mijzelf mocht blijven tijdens het filmen, er was plaats voor humor. Lachen zou je ingewanden reinigen naar het schijnt, dus zorgde deze luchtige reportage voor een grote kuis in Frankrijk.”
Westhoek
Robert Van Eygen woont al 50 jaar in Ieper, waarvan bijna de helft als uitbater van het restaurant Pacific Eiland op het Eilandje in Ieper. “Alles moest wijken voor het welslagen van mijn paradijsje”, aldus de restaurateur. “Na 23 jaar hard werken, probeer ik nu wat meer afstand te nemen en een beetje bewuster leven. Door een veel te hoge bloeddruk na de eerste coronaperikelen, moest ik van mijn dokter een bloeddrukverlagend pilletje nemen en het werkt. Ik noem het mijn ‘let-it-be-pilletje’. Tijdens die 23 jaar hebben wij een fantastisch team kunnen opbouwen, het is een trouwe familie, elk met zijn specialiteit en verantwoordelijkheid. Wij zijn perfect op elkaar ingespeeld, in de horeca is dit uitzonderlijk. Daar ben ik erg trots op.” Met de reportage hoopt Robert veel fransen naar zijn geboortestad te lokken. “Ik wil mij nog meer inzetten als ambassadeur van Ieper en van de Westhoek.” Op YouTube is de aflevering met Pacific Eiland hier te bekijken: https://www.youtube.com/watch?v=MXt9yLa3Vjk
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Gouden Formule 18
Tweestrijd bij Red Bull? Of toch die gouwe ouwe Alonso? Bewijs dat jij dé racekenner bent en registreer je team nu voor de Gouden Formule 1
De eerste twee GP’s van het nieuwe F1-seizoen zitten er intussen al even op. En zo ook de eerste speeldag van de Gouden Formule 1. Betekent dit dat jij te laat bent om jouw droomteam nog in te schrijven? Neen hoor, helemaal niet: ga aan de slag voor de volgende GP in Australië (en de rest van het seizoen) en scoor nog steeds prachtige prijzen. -
Gemeente onderzoekt locaties bijkomende laadpalen elektrische wagens: “Eén inwoner deed onlangs een aanvraag”
Wil de overheid dat er meer elektrische wagens de weg opgaan, dan moet het aantal laadpalen flink de hoogte in. In de gemeente Langemark-Poelkapelle zijn er momenteel 2 te vinden. “Er wordt onderzocht waar we nog bijkomende laadpalen kunnen installeren”, zegt schepen van Mobiliteit en Openbare Werken Jean-Marie Callewaert (Vooruit).Langemark-Poelkapelle -
Vergeet de minitas: XL-totebags zijn deze lente de grootste trend
Berg die minitassen voorgoed op en laat je innerlijke Mary Poppins stralen met een praktische én stijlvolle XL-tas. De big shopper maakt dit voorjaar eindelijk haar grote comeback. -
-
Ieper voorziet 30 nieuwe openbare laadpalen voor elektrische wagens: “Wie voldoet aan voorwaarden kan een publieke paal aanvragen in nabijheid van een woning”
Wil de overheid dat er meer elektrische wagens de weg opgaan, dan moet het aantal laadpalen flink de hoogte in. In Ieper staan er momenteel al 15 laadpalen opgesteld op het openbaar domein, maar de stad voorziet er voor 2023 nog 30 nieuwe. “Elektrisch of hybride rijden is in opmars en daar spelen we als stad op in.”Ieper -
PREMIUMAtletiek
Julie Voet loopt schitterende 10 km in Rijsel: “Deze prestatie zag ik echt niet aankomen”
Op zondag 19 maart werd in het Franse Rijsel de Semi-Marathon de Lille gelopen. In één van de nevenwedstrijden liep Julie Voet (19) zich in de kijker. Op de 10 km finishte ze als vierde in een schitterende chrono van 33.50 en daarmee verbeterde ze haar persoonlijk record met meer dan een minuut. “Dit zag ik echt niet aankomen”, bekent ze. -
PREMIUM
Legendarisch café De Zon waar Festival Dranouter het levenslicht zag heeft na maanden leegstand nieuwe uitbater: “Café en festival gaan hand in hand”
Veel stamgasten van café De Zon in Dranouter liepen al maanden verloren nadat vorig jaar in mei de kroeg de deuren sloot. Ook tijdens de laatste editie van Festival Dranouter bleken heel wat festivalgangers fel ontgoocheld toen ze bij het afzakken naar het dorp voor een gesloten deur stonden. Maar nu is de ellende voorbij, want vanaf 1 april tapt David Chapelle (26) uit Ieper biertjes in de horecazaak. “Ik wil er iets meer een bruine kroeg van maken, maar ga ook niet te veel veranderen”, zegt hij.Dranouter -
Maak paasdecoratie tijdens workshop ‘Pimp je Pasen’
Nog paasversiering nodig? De Maakbib organiseert een workshop in Zonnebeke waarbij je paasdecoratie maakt met een lasercutter.Zonnebeke