Brandweerzone West kost Ieper volgend jaar 165.000 euro meer: “Nieuwe verdeelsleutel is onrechtvaardig”
WesthoekDe stad Ieper klopt aan bij minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) nu de gouverneur de verdeelsleutel voor de kosten van de brandweerzone West aanpaste. Door de herverdeling moeten enkele steden en -gemeentes in de Westhoek plots veel meer betalen. In Ieper gaat het om 165.000 euro extra. “Bijzonder onrechtvaardig”, vindt burgemeester Emmily Talpe (Open Ieper).
Delen per e-mail
In West-Vlaanderen zijn er vier West-Vlaamse brandweerzones, maar als het aan de westkustburgemeesters lag kwam er daar nog een vijfde bij. Vooral de gemeente Koksijde wou een afsplitsing, omdat ze naar verluidt te veel betalen aan de zone Westhoek. Die bestaat uit drie kustgemeenten en vijftien gemeenten in het binnenland. Voormalig minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) wilde de vraag inwilligen, tot bleek dat een nieuwe zone niet mogelijk is. Wettelijk mag ons land slechts 32 zones tellen, wat nu al het geval is. “Na het afspringen van een mogelijke splitsing van de zone tussen kust en binnenland, kwam de huidige financiële verdeelsleutel onder druk te staan. De achttien steden en gemeenten konden echter niet tot een akkoord komen over hoe de kosten verdeeld moeten worden”, zegt burgemeester Emmily Talpe (Open Ieper), die ook voorzitter is van de brandweerzone Westhoek. De kustgemeentes betaalden voordien verhoudingsgewijs meer, omdat je in die regio meer hoogbouw aantreft en er ook meer tweedeverblijvers en professionele brandweerlieden zijn, wat een meerkost met zich meebrengt.
Kustgebonden kosten
Doordat de steden en gemeenten niet tot een akkoord konden komen, was het aan de gouverneur om een verdeelsleutel op te leggen. Hij maakt de berekening op basis van een aantal wettelijk vastgelegde criteria. Het gevolg is dat de specifiek kustgebonden kosten worden herverdeeld en voortaan ook betaald worden door de plattelandsgemeenten.
Behalve Ieper moeten ook Zonnebeke , Langemark-Poelkapelle en Mesen hierdoor flink meer betalen. “Concreet stijgt voor ons de verdeelsleutel voor volgend jaar met 1,67 procent naar 13,03 procent”, zegt Emmily Talpe. “In de meerjarenplanning voor volgend jaar hadden we al een bedrag voorzien voor de zone, maar nu komt daar nog eens 165.000 euro bij. De gebruikte criteria geven de gouverneur onvoldoende marge om rekening te houden met een aantal bijzonderheden van de zone, onder meer de tweede verblijven aan de kust die specifieke brandweertaken met zich meebrengen. Ook de ambulancewerking is op maat van elke gemeente uitgewerkt én respectievelijk gefinancierd. Met de nieuwe verdeelsleutel wordt geen onderscheid meer gemaakt. Dit leidt tot een scheefgetrokken situatie.”
Niks in ruil
“De wijziging is bijzonder onrechtvaardig”, gaat de burgemeester verder. “Het blijft de ambitie om binnen de zone tot een gedragen en evenwichtige verdeelsleutel te komen. Unanimiteit blijft hier een uitdaging en een hinderpaal. Zodra één burgemeester op de rem staat, zit het hele systeem geblokkeerd.” Ze schreef minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) aan met de vraag de criteria te herzien.
De Ieperse oppositiepartij CD&V betreurt dat het zo ver is moeten komen. “Dit heeft voor Ieper grote gevolgen”, zegt fractieleidster Katrien Desomer. “Het bedrag loopt op tot 1.800.000 euro. Voor het extra geld dat we nu betalen, staat niets tegenover. Als de volgende jaren geen akkoord wordt bereikt, zal dit bedrag nog verder oplopen.”
N-VA arrondissement Ieper is verontwaardigd. “Dit zorgt gaandeweg voor meer dan een verdubbeling van de kosten en dit voor een quasi gelijkblijvende dienstverlening. Dit is een molensteen aan onze hals”, aldus arrondissementsvoorzitter Koen Descheemaeker.
Investeren
Zonnebeke heeft het nog slechter getroffen dan Ieper. Dat raakte eerder al bekend. De gemeente moet volgend jaar maar liefst 500.000 euro betalen. In 2014 kostte de brandweerzone de gemeente nog 209.500. “Zonnebeke wordt gerold in de brandweerzone”, luidt Koen Descheemaeker de alarmbel.
Voor Langemark-Poelkapelle zou, indien er geen akkoord bereikt wordt, de bijdrage tegen 2025 verdrievoudigen in vergelijking met 2016.
Ook Sandy Evrard (MLM), burgemeester van Mesen, schrok toen hij zag wat zijn stad moet betalen. Het precieze bedrag wil hij niet vermelden. “Wij dragen voor volgend jaar tot 20 procent bij”, geeft hij wel mee. “Op deze manier kunnen we niet verder investeren.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Sparen
Lukt het u maar niet om meer te sparen? Waarschijnlijk trapt u in een van deze valkuilen
Een wereldreis (als dat ooit weer mag), de keuken in het nieuw, een spaarpot voor noodgevallen: er zijn redenen genoeg om een stevige spaarboek aan te leggen. Toch vinden veel mensen het aartsmoeilijk om hun spaarvoornemens vol te houden. Spaargids.be zocht uit wat sparen zo lastig maakt. -
Bikschote/Diksmuide/Ieper
Eerste auto in de prak en hand gebroken: jongeman (21) zoekt aanrijder
Een 21-jarige jongeman uit Ieper is op zoek naar de automobilist die maandagavond langs de Provincieweg in Bikschote (Langemark-Poelkapelle) zijn Toyota Yaris volledig in de prak reed en vervolgens vluchtmisdrijf pleegde. -
Multimedia
Zonnepanelen op het dak? Zo laat je je grootste energievreters overdag draaien
Hoe de discussie over slimme energiemeters ook uitdraait: wie zonnepanelen heeft, verbruikt zijn elektriciteit per definitie beter overdag, wanneer ze ook wordt opgewekt. Ben jij overdag het huis uit om te gaan werken? De grootste energievreters in huis, zoals de wasmachine en de vaatwasser, laten zich tegenwoordig gelukkig prima programmeren. -
-
Kortemark/Houthulst
Bestuurder rijdt meer dan 140 kilometer per uur in zone 70
In Kortemark is vrijdagavond een bestuurder betrapt die meer dan dubbel zo snel reed als toegelaten. Volgens de politie reed de 44-jarige man uit Houthulst tegen meer dan 140 kilometer per uur. -
PREMIUMIeper
Ieper helpt dit jaar de 100.000ste amfibie overzetten: “Het geeft een goed gevoel om te weten dat je die dieren van een gewisse dood redt”
Bij Bart Depestel uit Ieper is de liefde voor de padden, kikkers en salamanders zo groot dat hij in zijn tuin een grote poel liet aanleggen voor de diertjes. Daarnaast helpt hij samen met zijn kinderen amfibieën de straat over, zodat ze veilig naar een broedplaats kunnen trekken. De stad Ieper is opnieuw op zoek naar mensen zoals Bart die een handje willen toesteken om de beestjes op een veilige manier de paddentrek te laten doorstaan. -
Multimedia
Op zoek naar een nieuwe laptop? Dit zijn onze aanraders
Een nieuwe laptop is voor de meeste mensen een stevige investering. Je gaat dus best op zoek naar een toestel dat uitstekende reviews krijgt en al bij meerdere gebruikers in de smaak viel. Onze techredacteur dook in het aanbod en tipt de beste toestellen van het moment. -
Ieper
“Normaal staan molens van 200 meter hoog op zee”: stad Ieper in beroep tegen vergunning voor windturbines
Het Ieperse stadsbestuur tekent beroep aan tegen de vergunning die de provincie heeft afgeleverd voor de bouw van twee windmolens langs de A19. “Als de stad een authentiek cultuurhistorisch landschap wil, dan staan dergelijke giganten ter discussie. En al zeker als Ieper gebruikt wordt als proefregio.”