Binnenkort slapende, fiere en guitige katjes op Ieperse belforttoren
IeperDe restauratiewerken aan de Ieperse belforttoren zijn aan de gang en ook de kopjes die de fries sieren, krijgen een opfrisbeurt. Drie exemplaren zijn onherkenbaar beschadigd en krijgen een volledig nieuwe invulling. Beelden van katten zullen de kopjes vervangen en daarvoor werd de hulp van het grote publiek gevraagd. Het Yper Museum lanceerde in juni de ontwerpwedstrijd ‘Belfortkatten’. Uit de vele inzendingen selecteerde een professionele jury drie winnaars. Binnenkort sieren slapende, fiere en guitige katjes de Ieperse belforttoren.
De ontwerpwedstrijd van het Yper Museum zette heel wat creatief talent aan het boetseren, kappen en beitelen. Enkel 3D-ontwerpen op ware grootte en uitgevoerd volgens vooraf bepaalde technische criteria kwamen in aanmerking. Uiteindelijk werden 32 beeldjes binnengebracht. De jury, bestaande uit leden van het restauratieteam Juxta - ÁRTER, Monument Group, het agentschap Onroerend Erfgoed en vertegenwoordigers van de stad Ieper, beoordeelden de ontwerpen op basis van originaliteit, herkenbaarheid en uitvoerbaarheid. Op Internationale Kattendag werden de winnaars van de ontwerpwedstrijd ‘Belfortkatten’ voorgesteld.
Kattenhoofdjes
“De inzendingen waren van erg hoog niveau, maar drie kattenhoofdjes staken er toch met kop en schouders bovenuit en werden dan ook unaniem verkozen door de jury. Het restauratieteam gaat nu aan de slag om ze uit te werken in steen. Begin 2022 worden de stellingen ontmanteld en kan iedereen ze bewonderen op onze gerestaureerde belforttoren. Met deze nieuwe sculpturen brengen we een eerbetoon aan alle katten die tijdens de middeleeuwse jaarmarkten van de toren werden gegooid”, zegt schepen van Onroerend Erfgoed Philip Bolle (Vooruit).
“Deze ontwerpwedstrijd voor belfortkatten maakt deel uit van een reeks participatieve nevenactiviteiten die het Yper Museum organiseert in het kader van de tijdelijke tentoonstelling ‘POES. Hoe de kat de mens vangt’. Deelnemers die niet in de prijzen vallen, gaan niet met lege handen naar huis. De ontwerpen zijn te mooi om zomaar op te bergen. Daarom hebben we beslist om ze tentoon te stellen in het museum”, klinkt het bij schepen van Musea Dimitry Soenen (N-VA).
Slapende, fiere en guitige katten
De drie winnaars zijn Chihiro Kondo uit Kortemark, Marc Leplae uit Dranouter en Manuel Mourisse uit Ieper. Elk winnen ze 500 euro en uiteraard zien ze straks hun kat schitteren op de Ieperse Lakenhallen. Chihiro Kondo uit Kortemark ontwierp een lieflijk kattenhoofdje dat rust op de twee voorpootjes. Het is een slapende, tevreden kat. Haar beeld is gebaseerd op een historisch houtsculptuur van het Toshogu tempelcomplex in Japan. De tempel is, net zoals de Ieperse Lakenhallen, Unesco werelderfgoed.
Het beeld van Marc Leplae uit Dranouter lijkt op een fiere huiskat. De jury was gecharmeerd door de elegante trekken en de grote realiteitszin. Op een subtiele, suggestieve manier maakt de kunstenaar duidelijk dat het hier om een kattin gaat en geen kater. Het voetstuk van de pilaar doet denken aan een kroon, een subtiele verwijzing naar de Ieperse traditie van de kattenkoningin.
Ieperling Manuel Mourisse refereert met zijn ontwerp naar het middeleeuwse kattenwerpen. Hij liet zich inspireren door een verhaal van 1699 uit de Ieperse kronieken. Een zwarte kat komt daarin na haar tuimeling van de belforttoren terecht op een ezel. Ze overleeft haar val en de ezel slaat op hol, een ware klucht volgt. Het expressieve beeld toont een jonge, speelse kat met de guitigheid van de Ieperse nar. Het sluit mooi aan bij de bestaande sculpturen op de Lakenhallen, waarbij humor ook een belangrijk element is.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
-
PREMIUM
Joost (53) trekt wereld rond om exotische dieren te fotograferen: “Bang ben ik nog nooit geweest, behalve toen ik die zwarte mamba zag”
Hij ziet er niet tegenop om bij minus 25 graden Celsius in een tent te slapen of dagen lang rond te trekken om toch die ene ultieme foto te maken. Dokter Joost Veryser uit Ieper is een avonturier pur sang, die echter liever niet in de schijnwerpers staat. Toch mag hij best trots zijn op de vele mooie foto’s die hij ondertussen overal te wereld maakte. Zijn onderwerp: wilde dieren in de natuur. Lees hier het opmerkelijk verhaal van een man met een passie.Ieper -
PREMIUM
Europese zeearenden nog steeds op vrijersvoeten in De Blankaart: “Ze maken aanstalten om te baltsen en namen al een nest van een buizerd in”
Twee Europese zeearenden, de grootste roofvogels van Europa, gingen vorige maand op date in natuurgebied De Blankaart in Diksmuide. Vandaag blijven de twee nog steeds trouw aan elkaar. Meer nog, conservator Guido Vandenbroucke, heeft met eigen ogen gezien dat ze op het nest van de buizerd zaten. Zijn ze aan het oefenen om een nest te maken? Het zou in elk geval een primeur voor Vlaanderen zijn.Lo-Reninge -
-
Mijntelco
Populaire smartphonedeals onder de loep: interessant of te mooi om waar te zijn?
-
Regionaal mobiliteitsplan Westhoek voorgesteld: “Ambitie is auto’s en vrachtwagen 15 procent minder kilometers te laten rijden”
“De wagen en de vrachtwagen moeten meer en meer aan de kant blijven staan.” Dat is een van de doelstellingen van het nieuwe regionaal mobiliteitsplan voor de Westhoek. 15 gemeenten uit die regio werken al sinds 2019, samen met andere overheden, aan het plan, met de bedoeling de uitdagingen op vlak van mobiliteit aan te pakken. In Ieper gaven de gemeenten en de provincie het startschot voor het openbaar onderzoek van het mobiliteitsplan.Ieper -
Eindelijk een veiliger schoolomgeving De Klijte: “AWV doet voorstel verkeer te herleiden tot één rijstrook”
Het ziet ernaar uit dat er na lang aandringen door het gemeentebestuur maatregelen komen die de verkeersveiligheid aan de schoolomgeving De Klijte verbeteren.Heuvelland -
Livios
Met de hogedrukreiniger erover en klaar? Dankzij deze tips maak je je terras kraaknet zonder het te beschadigen