V.l.n.r. schepen van Musea Dimitry Soenen, Marc Leplae, Stijn Fertin, Chihiro Kondo, Manuel Mourisse en schepen van Onroerend Erfgoed Philip Bolle.
Volledig scherm
V.l.n.r. schepen van Musea Dimitry Soenen, Marc Leplae, Stijn Fertin, Chihiro Kondo, Manuel Mourisse en schepen van Onroerend Erfgoed Philip Bolle. © Stad Ieper

Binnenkort slapende, fiere en guitige katjes op Ieperse belforttoren

IeperDe restauratiewerken aan de Ieperse belforttoren zijn aan de gang en ook de kopjes die de fries sieren, krijgen een opfrisbeurt. Drie exemplaren zijn onherkenbaar beschadigd en krijgen een volledig nieuwe invulling. Beelden van katten zullen de kopjes vervangen en daarvoor werd de hulp van het grote publiek gevraagd. Het Yper Museum lanceerde in juni de ontwerpwedstrijd ‘Belfortkatten’. Uit de vele inzendingen selecteerde een professionele jury drie winnaars. Binnenkort sieren slapende, fiere en guitige katjes de Ieperse belforttoren.

 1. Wit-Gele Kruis West-Vlaanderen moet thuisverpleging afbouwen door stijgende coronacijfers: “De dijken zijn aan het breken”
  West-Vlaanderen

  Wit-Gele Kruis West-Vlaanderen moet thuisver­ple­ging afbouwen door stijgende coronacij­fers: “De dijken zijn aan het breken”

  De stijgende coronacijfers eisen hun tol bij de West-Vlaamse thuisverpleging. In 5 regio’s kan het Wit-Gele Kruis niet meer ingaan op alle nieuwe zorgaanvragen of moet de zorg bij bestaande patiënten worden afgebouwd. “De dijken zijn aan het breken”, zegt Katalien Dendooven, algemeen directeur Wit-Gele Kruis West-Vlaanderen. “Er zijn nu al 63 medewerkers out door corona of een quarantaine."
 2. Warmtepomp vanaf 2026 verplicht in nieuwbouw: zoveel kosten de verschillende soorten
  Livios

  Warmtepomp vanaf 2026 verplicht in nieuwbouw: zoveel kosten de verschil­len­de soorten

  Wie bouwt, is vanaf 2026 verplicht om een elektrische warmtepomp te gebruiken om zijn woning te verwarmen. Die bestaan in verschillende varianten. In de praktijk moet je meestal kiezen tussen een warmtepomp die warmte aan de bodem onttrekt of een systeem dat warmte uit de buitenlucht haalt. Wat voor jou de beste keuze is, hangt af van je woonsituatie en budget. Bouwsite Livios zet de opties op een rij.