1. Nieuwe, duurzame verlichting in de bib verhoogt comfort en verlaagt energieverbruik: “Hiermee besparen we meer dan 40.000 euro per jaar”
  Oostende

  Nieuwe, duurzame verlich­ting in de bib verhoogt comfort en verlaagt energiever­bruik: “Hiermee besparen we meer dan 40.000 euro per jaar”

  Onlangs werd de verlichting van de Oostendse bibliotheek volledig vernieuwd. Vanaf nu hangen er duurzame, slimme ledlampen. Dit verhoogt het comfort van de bezoeker en verlaagt het energieverbruik van de bibliotheek. Dit levert de stad meteen een besparing van meer dan 40.000 euro per jaar op. De vernieuwing kadert binnen het budgetneutrale energiezorgplan voor de Oostendse stadsgebouwen en kwam er met financiële steun van de provincie West-Vlaanderen.
 2. Oostende zet inwoners met dementie in de kijker: “Ook zij kunnen nog intens gelukkig zijn”
  PREMIUM
  Oostende

  Oostende zet inwoners met dementie in de kijker: “Ook zij kunnen nog intens gelukkig zijn”

  De voorbije drie jaar heeft kunstenaar Rik Delrue (59) uit Middelkerke 200 tot 300 patiënten, zorgverleners en familie van mensen met dementie geïnterviewd. Het resultaat is ‘Head Turning’, een treffende tentoonstelling die net is geopend in de Venetiaanse Gaanderijen in Oostende. Elke 4 seconden krijgt iemand ergens ter wereld dementie. Ook in Oostende is het een toenemend probleem door de vergrijzing. Het taboe dat nog steeds rond de ziekte heerst, wil de stad nu doorprikken.
 1. Nieuwe sociale woonorganisatie bundelt krachten van huidige organisaties in middenkust: “Tegen 2027 beheren we 5.000 sociale woningen, maar dienstverlening blijft hetzelfde”
  Regio

  Nieuwe sociale woonorgani­sa­tie bundelt krachten van huidige organisa­ties in middenkust: “Tegen 2027 beheren we 5.000 sociale woningen, maar dienstver­le­ning blijft hetzelfde”

  Sociale huisvestingsmaatschappijen De Gelukkige Haard, De Oostendse Haard en WoonWel vormen vanaf 1 juli 2023 een nieuwe woonorganisatie samen met de sociale verhuurkantoren Woondienst JOGI en SVK Koepel Bredene-Oostende. Deze nieuw-te-vormen woonmaatschappij zal actief zijn in Bredene, Gistel, Ichtegem, Middelkerke, Oostende en Oudenburg.
 2. Van het zandtulpje tot de duinenveldridder: op zoek naar paddenstoelen op… het strand? “Kijken mag, maar aankomen niet”
  PREMIUM
  De Haan

  Van het zandtulpje tot de duinen­veldrid­der: op zoek naar paddenstoe­len op… het strand? “Kijken mag, maar aankomen niet”

  De duinstinkzwam, met wat fantasie lijkt hij op een fallus, maar het is wel degelijk een paddenstoel. Zijn naam verraadt het al een beetje, maar de duinstinkzwam groeit... op het strand. Wij trokken onze wandelschoenen aan en doken in De Haan de duinen in met amateur-mycoloog Carl Van Den Broeck. “Het is soms op handen en voeten speuren, maar zolang het niet vriest, vind je ze zeker.” Wij probeerden zes verschillende soorten te spotten, maar het is inderdaad soms goed zoeken.
 3. Patrick (49) en 35 streekgenoten lopen de marathon van Valencia. Hun doel is van levensbelang: “Hopelijk kunnen we genoeg politici wakker schudden”
  PREMIUM
  Oostende

  Patrick (49) en 35 streekgeno­ten lopen de marathon van Valencia. Hun doel is van levensbe­lang: “Hopelijk kunnen we genoeg politici wakker schud­den”

  “In het vluchtelingenkamp zag ik hoe 10-jarige kinderen zonder ouders aan hun lot overgelaten worden. Zoiets kan je niet zomaar loslaten.” En dus staat Oostendenaar Patrick Legein (49) van vzw Humain nu zondag, samen met 35 streekgenoten van Team Fischer, aan de start van de marathon in het Spaanse Valencia. Hun nobele doel: aandacht vragen voor talloze kinderen, jongeren en volwassenen die op zoek zijn naar een ander en veiliger leven.

Populair in HLN+ REGIO

 1. “Hoog tijd dat Diksmuide vaart zet achter nieuwe fietspaden”: oppositie kritisch over gebrek aan fietsambitie bij meerderheid
  PREMIUM
  Diksmuide

  “Hoog tijd dat Diksmuide vaart zet achter nieuwe fietspaden”: oppositie kritisch over gebrek aan fietsambi­tie bij meerder­heid

  “Wil de nieuwe beleidsploeg vanaf 2025 fietspaden kunnen aanleggen, dan moet het Diksmuidse stadsbestuur dringend actie ondernemen”, stelt Kurt Vanlerberghe (Vooruit) scherp. Het fietspad in de Rousdammestraat en dat in een deel van de Schoorbakkestraat liggen er, maar wat met de rest zoals de verbinding Esen-Vladslo, Diksmuide-Kortemark en Lettenburg-Alveringem? Schepen Martin Obin (CD&V) reageert, maar brengt niet eenduidig positief nieuws. Een overzicht van alle hangende fietspadendossiers.