Uitbraak van Britse variant in Houthulst: al 110 mensen uit woonzorgcentrum besmet, ook voorziening voor personen met beperking getroffen
HouthulstIn Houthulst, in de provincie West-Vlaanderen, is er een uitbraak van de Britse variant van het coronavirus vastgesteld. In woonzorgcentrum De Groene Verte in Merkem zijn er al 110 mensen besmet geraakt met de mogelijk besmettelijkere variant. In De Vleugels in Klerken bij Houthulst, een voorziening voor personen met een beperking, is er eveneens een coronauitbraak en is er een sterk vermoeden dat het eveneens om die Britse variant gaat. Ook elders in de gemeente stijgt het aantal besmettingen.
Delen per e-mail
In totaal 63 bewoners, 38 medewerkers en 9 flatbewoners van woonzorgcentrum de Groene Verte in deelgemeente Merkem zijn besmet met de Britse en veel besmettelijkere variant van het coronavirus, bevestigt Marc Van Ranst aan VTM NIEUWS. “Er zijn al 3 bewoners overleden”, stelt Houthulsts burgemeester Joris Hindryckx (CD&V) in een eerste reactie.
Het was in het labo in UZ Gent dat de Britse variant werd bevestigd. Diensthoofd Bruno Verhasselt roept om om zoveel mogelijk mensen te screenen. “Als je dit gewoon loslaat zal de Britse variant zorgen voor een overspoeling van de intensieve zorgen. Mensen kunnen het virus onbewust overdragen omdat de helft geen symptomen heeft. Daarom is een grootschalige screening nodig.”
Vermoeden bevestigd
“We hadden al een vermoeden, gezien het virus zo snel mensen infecteert”, reageert burgemeester Hindryckx op het nieuws. “Het Agentschap Zorg en Gezondheid heeft ons bevestigd dat het effectief om de besmettelijkere Britse variant gaat. Hoe die in het woonzorgcentrum is binnengedrongen blijft een raadsel.”
De Vleugels
In De Vleugels in Houthulst, een voorziening voor personen met een beperking, is ook een uitbraak van corona vastgesteld, meldde het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) later op de dag. Het gaat om 8 bewoners en enkele personeelsleden. Het vermoeden dat het om de Britse variant zou gaan is tot hiertoe nog niet bevestigd, de resultaten van de onderzoeken worden afgewacht.
“Alle nodige maatregelen werden genomen om de personen met een handicap en het personeel optimaal te beschermen”, klinkt het. “De Vleugel heeft iedereen met een besmetting of risicocontact geïsoleerd. De voorziening laat extra testen uitvoeren.” Bewoners mogen voorlopig niet meer naar huis. Zij die thuis waren, mogen tijdelijk niet meer terugkeren naar het centrum. Ook bezoek en de dagwerking worden voor enkele weken stopgezet.
De scholen sluiten is momenteel nog niet aan de orde maar de contracttracers houden alles nauwlettend in het oog
Ook in de rest van de gemeente Houthulst is er een opvallende stijging van het aantal besmettingen. “Vrijdag waren er 40, nu al 85 terwijl dat er twee weken geleden slechts 8 waren”, klinkt het. “Er zijn 31 mensen ouder dan 65 jaar. Van de 85 besmette inwoners wonen er 29 in de kern van Merkem.” De gemeente zet volop in op contacttracing om een verdere verspreiding van de Britse variant te voorkomen. Iedereen die besmet is, moet 10 dagen in quarantaine.
Alle sociale activiteiten verboden
Uit voorzorg besloot de gemeente eerder al om alle sociale activiteiten te verbieden. “De maatregelen die we vrijdag hebben genomen blijven van kracht. Dat betekent dat alleen de scholen, kinderopvang, bibliotheek en Kind & Gezin open mogen blijven. Ook de handelszaken moeten niet sluiten. De scholen sluiten is momenteel nog niet aan de orde, maar de contracttracers houden alles nauwlettend in het oog.”
(Lees verder onder de foto)
Drie mensen overleden
In woonzorgcentrum De Groene Verte zijn ze voorzichtiger dan ooit. “Dat is het enige wat we kunnen doen”, reageert directeur Jurgen Duyck. “Van de 63 besmette bewoners liggen er 7 in het ziekenhuis. Helaas zijn er ook al 3 mensen overleden. Negen bewoners van de assistentiewoningen op onze site zijn ook al besmet en van hen liggen er 2 in het ziekenhuis.”
Onze medewerkers hebben ons bevestigd dat ze niet naar Groot-Brittannië op reis zijn geweest. Contacttracers zijn volop bezig met onderzoek
“Onze medewerkers hebben ons bevestigd dat ze niet naar Groot-Brittannië op reis zijn geweest”, stelt Duyck verder. “Contacttracers zijn volop bezig met het onderzoek.” Dat bevestigt ook burgemeester Hindryckx. “De oorzaak van de uitbraak is nog niet bekend, maar we zijn volop bezig met contacttracing. Besmette personen moeten tien dagen in quarantaine, in plaats van zeven dagen bij een gewone besmetting.”
Hulp van Defensie
De burgemeester vroeg via de gouverneur ook al bijstand van Defensie om bij te springen in het woonzorgcentrum. De directeur kreeg intussen positief advies.
“Normaal gezien komen er volgende week een vijftal mensen meehelpen op de werkvloer”, legt Duyck uit. “Medewerkers die positief hebben getest maar niet ziek zijn of die ondertussen genezen zijn blijven aan de slag. We volgen de maatregelen rigoureus op. Voorlopig stijgen de besmettingscijfers in ons centrum minder spectaculair dan de voorbije dagen.”
(Lees verder onder de foto)
Strengere politiecontroles
Door de politiezone Polder worden extra ploegen ingezet om toezicht te houden op de quarantainemaatregelen, zowel binnen de gemeente Houthulst als de naburige stad Diksmuide. Ook op het naleven van de opgelegde maatregelen opgelegd door de hogere overheden zal de politie strenger controleren.
Momenteel tellen we 39 besmettingen in de voorbije zeven dagen. Het gaat om een lichte stijging maar we zijn waakzaam
Buurgemeenten alert
De buurgemeenten zijn extra alert. Zo houden ze in buurstad Diksmuide de situatie eveneens goed in het oog. “De voorbije twee weken varieerde het aantal besmette Diksmuidelingen tussen de 25 en 35”, reageert burgemeester Lies Laridon (CD&V). “Momenteel tellen we 39 besmettingen in de voorbije zeven dagen. Het gaat om een lichte stijging, maar we zijn waakzaam. We hebben de politie opdracht gegeven om steekproefgewijs te controleren of de quarantainemaatregelen gerespecteerd worden. Het Agentschap Zorg en Gezondheid bezorgt ons de gegevens van de mensen die in afzondering moeten. We gaan na of we in de leegstaande, oude jongensschool in Woumen een sneltestcentrum kunnen inrichten. Nogal wat leerlingen uit Houthulst komen namelijk naar onze secundaire scholen. De centra voor leerlingenbegeleiding wil hiermee starten op 25 januari.”
Ook Britse variant in Veurne?
In het woonzorgcentrum Ter Linden in Veurne kennen ze op dit moment ook een sterke uitbraak . “Wij hebben nog niemand gehoord van het Agentschap Gezondheid en Zorg”, laat de Veurnse burgemeester Peter Roose (Veurne Plus) weten. “Ik betwijfel of het in Ter Linden ook om een Britse variant gaat want daar startte de besmetting op 20 december. Het gaat bij ons dus trager maar bijkomend onderzoek is nodig om zeker te zijn.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Salaris
Zoveel verdien je in de meest hardnekkige knelpuntberoepen
Van schoonmaker tot ICT-ontwikkelaar: het lijstje met zware knelpuntberoepen oogt divers. En dat geldt ook voor de lonen. Jobat.be ging na wat je verdient in 7 van de meest hardnekkige knelpuntjobs. -
Salaris
Boekhouder of financieel analist: dit zijn de lonen in de financiële sector
Boekhouder en verzekeringsadviseur staan naast verpleegkundige, technieker en ICT-verantwoordelijke op de lijst met meest gegeerde profielen in Vlaanderen. Als specialist in finance hoef je dus niet lang naar werk te zoeken. Maar krijg je ook loon naar werken om continu met geldzaken bezig te zijn? Jobat.be zocht het uit. -
Roeselare
Welzijnshuis verkoopt Molenhuis
Blijvende structurele opvang behoort al een tijdje niet meer tot de corebusiness van het Welzijnshuis. Daarom verkochten ze de voorbije periode verschillende woningen en wordt straks ook het Molenhuis op de hoek van de Spanje- en de Vierwegstraat te koop gezet. “Als Welzijnshuis concentreren we ons op de tijdelijke woonvormen bij mensen die plots geconfronteerd zijn met een heel acute woonnood, zoals doorgangs- en crisiswoningen, het lokaal opvanginitiatief en de nachtopvang voor dak- en thuislozen”, zegt voorzitter Bart Wenes. “De OCMW-woningen die we verkochten, waren telkens gekoppeld aan strenge voorwaarden: een renovatieverplichting én een verhuur van minstens negen jaar aan het Sociaal Verhuurkantoor Roeselare dat focust op het verhuren aan een specifieke sociale doelgroep. Zij hebben méér dan 500 kwaliteitsvolle woningen in hun doorverhuursysteem.” Tijdens de OCMW-raad maandagavond werd de verkoop van een appartement in de Spinnersstraat goedgekeurd. “Dit jaar zal ook nog het Molenhuis verkocht worden. We kochten dit pand in 1991 en het diende al die tijd voor kamerwonen. Acht oudere volwassenen hadden er hun thuis. Maar deze permanente woonvorm behoort niet meer tot de kernopdracht van het Welzijnshuis. De opvang en werking in het pand werd geleidelijk afgebouwd. De bewoners zijn elders gehuisvest en worden intenser begeleid.” -
-
Roeselare
Stadsbestuur mikt op november 2021 voor bouwvergunning gemeenschapszaal in Beitemse kerk
“Het Roeselaarse stadsbestuur wil tegen november de bouwvergunning bekomen om de Beitemse Sint-Godelievekerk om te vormen tot gemeenschapszaal.” Dat antwoordde schepen Nathalie Muylle (CD&V) tijdens de gemeenteraad op enkele vragen omtrent het project van Vlaams Belang-raadslid Cyriel Ameye. -
Sporten in stijl: de perfecte tassen voor tijdens je work-out
De lente staat voor de deur. Tijd om die wintervetjes aan te pakken! Een bezoekje aan de fitness zit er nog even niet in, maar ook in openlucht kan je aan je summer body werken. Ninashop.be selecteert haar favoriete tassen waarmee jij in stijl kan bewegen. -
Roeselare
Promoten wijkagenten straks Parkeer plus Zorg?
Al enkele jaren kunnen Roeselarenaars een sticker op hun garagepoort kleven om zo aan te duiden dat zorgverleners van die plaats gebruik mogen maken. CD&V-gemeenteraadslid Sander Braeye wil dit initiatief extra in het licht zetten. “Ik ben er van overtuigd dat de inwoners van Roeselare hiertoe bereid zijn, maar dat het initiatief te weinig gekend is bij de mensen”, aldus Braeye. “Mijn oproep is dan ook om de ‘parkeer plus zorg’-sticker actief te gaan promoten bij inwoners die net buiten de centrumstraten wonen, maar wel in de blauwe en betalende zone. Momenteel zie je de stickers nog te weinig in Roeselare. Ik zou dan ook voorstellen dat er hier om medewerking wordt gevraagd aan de wijkagenten die dit kunnen promoten bij controle van de domiciliering na een verhuis. Het zou natuurlijk niet de bedoeling zijn om de mensen te verplichten, maar eerder aan de hand van folders de inwoners attent maken van deze solidaire actie. Er kan eventueel ook beroep gedaan worden op de gemeenschapswachten. De zorgverleners zullen in ieder geval dankbaar zijn dat zij in deze blijvende drukke periode bijkomende locaties vinden in zones zonder shop & go-plaatsen.” Mobiliteitsschepen Griet Coppé (CD&V) geeft mee dat Parkeer plus Zorg recent nog gepromoot werd in het Stadsmagazine. “De nieuwe stickers zijn in druk, en het is zeker een goeie suggestie om ook de wijkagenten in te zetten.” -
Diksmuide
Maak jij straks deel uit van de volksjury tijdens een assisenzaak? 84 Diksmuidelingen zijn uitgeloot
Om de vier jaar vernieuwt het hof van assisen zijn lijst met namen van mensen die in de volksjury kunnen zetelen. Dat gebeurt via lottrekking. In Diksmuide gaat het om 84 inwoners. De helft heeft al bevestigd die taak op te nemen als dat nodig is.