UNIEKE BEELDEN. Bioloog filmt speelse wolf die op muizen jaagt: “Blij dat ik eens de ‘gewone’ kant van het dier in beeld mag brengen”

Limburg45 minuten aan beeldmateriaal van een wolf die in zijn natuurlijke habitat op muizen jaagt: dat is op zijn minst bijzonder te noemen. Bioloog Frederik Thoelen kon de beelden maken en heeft zo een primeur voor de provincie Limburg. “We kennen de wolf vaak van beelden van doodgebeten schapen, maar dit doen ze eigenlijk vooral", weet Thoelen.

 1. Man (26) geeft zwangere vriendin klappen
  Beringen

  Man (26) geeft zwangere vriendin klappen

  Een 26-jarige man is door de rechtbank van Hasselt veroordeeld tot 18 maanden effectief nadat hij zijn zwangere vriendin uit Beringen rake klappen gaf tijdens haar zwangerschap. De feiten vonden plaats in augustus 2018, maart 2019 en juni 2019. Niet alleen de vrouw moest het ontgelden, maar ook de voor- en achterdeur en een omheining. Bovendien werd de vrouw ook bedreigd met een keukenmes. De man zit momenteel in de hulpgevangenis van Leuven en gaf verstek voor de zaak. In het vonnis spreekt de rechtbank van een verminderd normbesef en een agressieve ingesteldheid bij de twintiger.
 1. De wolf en de raaf: ze horen samen, zijn even mythisch en worden nu allebei blijkbaar gehaat in onze contreien. De vraag is alleen waarom
  PREMIUM
  Limburg

  De wolf en de raaf: ze horen samen, zijn even mythisch en worden nu allebei blijkbaar gehaat in onze contreien. De vraag is alleen waarom

  Wie naast de wolf ook na 150 jaar afwezigheid terug is, is de raaf. Eeuwen geleden was de zwarte aaseter vooral gelinkt aan de pest, dood, hekserij en ongeluk met totale verjaring als gevolg. Vandaag vliegt ze weer rond in Vlaanderen met zelfs twee broednesten in Noord-Limburg waarvan vorige week één raafjongen werd doodgeschoten met hagel. Wolvin Naya en haar welpen ondergingen hetzelfde lot. Beide terugkeerders hangen nochtans fel samen. “Wolven laten aas achter dat zij verkiezen, hun relatie is bijzonder”, zegt Jeroen Denaeghel van het Agentschap Natuur en Bos.
 2. “Wolven zenderen brengt problemen beter in kaart”: Houthalen-Helchteren bekomt na zware wolvenaanval op damherten
  Houthalen-Helchteren

  “Wolven zenderen brengt problemen beter in kaart”: Houthalen-Helchteren bekomt na zware wolvenaan­val op damherten

  Als het van gemeenteraadslid Stijn Van Dingenen (BUUR) afhangt, worden alle wolven in Limburg gezenderd. Zo breng je volgens de man de problemen beter in kaart, én kan je in extremis probleemwolven verwijderen. “Want vijftien damherten in één keer pakken is géén normaal gedrag”, vindt de man. Volgens Jan Loos is het wel normaal en keren wolven vaak zelfs meerdere keren terug naar de kadavers om verder te eten in fases.
 3. Derde wolvin doodgereden in één jaar: “Sommige wolven in Ardennen wachten al jaren op partner”
  PREMIUM
  Oudsbergen

  Derde wolvin doodgere­den in één jaar: “Sommige wolven in Ardennen wachten al jaren op partner”

  Voor de derde keer in één jaar tijd is er een welp doodgereden in het wolvengebied. Alweer gaat het om een vrouwelijk exemplaar dat wellicht nog maar enkele keren de weg had overgestoken. “Het is dat leerproces dat moeilijk blijft”, zegt Frederik Thoelen van het Natuurhulpcentrum. Opvallend genoeg blijken steeds vrouwtjes het slachtoffer, en dat terwijl ons land al met een overschot aan mannelijke wolven zit.