Kempense balkenbrij van Buva Vleeswaren: “Vroeger gemaakt van slachtafval, maar dat mag nu niet meer”
Vergeet gesuikerde smoutebollen, een puntzak met frietjes en een gulzige kwak mayonaise of gekarameliseerde appels. Wie vroeger terugkeerde van een vermoeiend dagje slingeren op de volkse kermis keek verlekkerd uit naar hét gedroomde feestmaal op basis van gemalen vlees, varkensbloed, boekweitmeel én kruiden: verse Kempense balkenbrij.
“Balkenbrij is geen unicum van de Kempen. Ook langs de Belgisch/Nederlandse grens, in de twee Limburgse provincies, en in het Rijnland in Duitsland kun je de vleesmaaltijd vinden, al verschilt de samenstelling per regio.” Danny Bullen weet er alles van. Samen met zijn zussen Veerle en Viane groeide hij op in de slagerij van vader Hubert en Mia Vanaken. De Kempense Balkenbrij is sinds jaar en dag, samen met hun vermaarde paté, een van hun stokpaardjes. “De leuze van mijn vader was: ‘een tevreden verbruiker is de beste promotie.’ Maar ik ben minstens even trots op de productie van onze gebakken pastei die door het bakken in de oven zijn heerlijke smaak verkrijgt en trouwens het product was dat onze zaak op de kaart heeft gezet. Mensen komen van heinde en ver voor onze twee erkende streekproducten.”
Smaakmakers
“Maar onze balkenbrij is extra bijzonder omdat je hem, in tegenstelling tot paté, bijna nergens kunt vinden. De smaak is dan ook erg typisch. In Nederlands Limburg wordt bloed als smaakmaker gebruikt, in Brabant zijn dat uitgebakken spekjes. Wij, bij Buva Vleeswaren, gebruiken varkenskopvlees en keelspek of kaken, varkensbloed, bouillon, zout en kruiden, zoals marjolein, tijm, basilicum en kardemom. Maar het meest smaakbepalend? Het boekweitmeel. Dat halen we trouwens nog bij een authentieke molenaar die op steen maalt. Tenslotte wordt de brei, net als vroeger, gekookt in een open ketel.”
Het meest smaakbepalend? Het boekweitmeel. Dat halen we trouwens nog bij een authentieke molenaar die op steen maalt
Even terug in de tijd: op de boerderij was het koken van lever- en bloedworst vroeger een van de laatste uitvoeringen op de slachtdag. De worsten werden in water gekookt en opgehangen om uit te lekken. Aan het kookvocht, dat rijk was aan voedingsstoffen, werden allerlei slachtresten toegevoegd. “En met ‘allerlei’ bedoel ik ook écht ‘allerlei’, om niet te zeggen ‘alles’”, lacht Danny. “Restjes van de ingewanden, stukjes gesneden lies, stuk gekookte worst, resten van de varkenskop, hart, nieren, lever, varkensbloed,... Van verspilling was geen sprake. Al dat zogenaamde ‘restafval’ is trouwens erg voedzaam en smaakvol. Al die ingrediënten werden samen met boekweitmeel verwerkt tot balkenbrij tijdens het koken. Hoe je aan die ketel smurrie kon zien dat ze klaar was? Zodra ze begon te ploffen. Maar niet gevreesd: hedendaagse balkenbrij moet aan strenge voorwaarden voldoen van de voedselinspectie. Van slachtafval is geen sprake meer”, besluit Bullen.
Van verspilling was vroeger geen sprake. Al dat zogenaamde ‘restafval’ is trouwens erg voedzaam en smaakvol. Maar hedendaagse balkenbrij moet aan strenge voorwaarden voldoen. Van slachtafval is geen sprake meer
Het Laatste Nieuws gaat in samenwerking met Vlam op zoek naar het Beste Streekproduct van Vlaanderen. Een streekproduct wordt ambachtelijk vervaardigd, in de eigen streek, met een traditie van minimum 25 jaar en… geniet natuurlijk bekendheid bij het publiek. Stemmen op jouw favoriete streekproduct kan via de HLN app. Download gratis de nieuwe HLN-app op iOS of Android, ontdek alle streekproducten die meedingen naar de titel Het Streekproduct 2019 bij In De Buurt en stem op jouw favoriet. Alle informatie over onze wedstrijd vind je op www.hln.be/streekproduct.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Diest
Begraafplaatsen worden kindvriendelijk: “In eerste instantie worden de begraafplaatsen van Diest en Kaggevinne aangepast”
Tijdens de gemeenteraad van januari legde Groen Diest een interpellatie voor aangaande kindvriendelijke begraafplaatsen. Deze vraag werd volledig goedgekeurd door de Diestse meerderheid. -
Hasselt
Ontdek abdijsite Herkenrode bij zonsondergang tijdens avondwandeling
De Landelijke Gilde Kuringen organiseert op zaterdag 18 februari een avondwandeling op de abdijsite van Herkenrode. -
Beringen/Halen
Motorrijder (29) overlijdt na aanrijding door bestelwagen
Bij een zwaar verkeersongeval in Zelem, bij het Limburgse Halen, is vrijdagochtend een 29-jarige motorrijder uit Beringen om het leven gekomen. Dat bevestigt de lokale politie van de zone Limburg Regio Hoofdstad (LRH) die de vaststellingen deed. -
-
Diest
Twintiger zonder rijbewijs loopt tweemaal tegen de lamp
Tijdens een verkeerscontrole merkte politie Demerdal-DSZ op dat een bestuurder de controleplaats probeerde te ontvluchten. De 21-man deed dit vermoedelijk deed omdat zijn voorlopig rijbewijs reeds was vervallen van januari 2022. -
Je lief verwennen met Valentijn? Met deze 15 rode handtassen scoor je gegarandeerd punten
Valentijn staat voor de deur. Het ideale moment om je geliefde (of jezelf) te verwennen met een handtas in de kleur van de liefde. Of je nu voor een mini, midi of maxi ontwerp kiest: met deze rode handtassen schiet Cupido gegarandeerd nóg eens raak. -
PREMIUMLeuven
“Of het verboden is een luide scheet te laten tijdens een examen? Ik denk het niet”: KU Leuven-proffen delen memorabele blunders
Na bijna drie weken zweten boven een vuistdik naslagwerk is het zover: het einde van de eerste examenperiode. Dat leverde hopelijk heel wat goede punten op, maar ongetwijfeld kregen docenten en lectoren ook dit keer te maken met grappige blunders. KU Leuven-proffen delen de leukste flaters die ze ooit tijdens een examen meemaken. “Had die student gezwegen, dan had hij wellicht een hoger cijfer behaald.” -
vtwonen
Koelkast met energielabel E inruilen voor één met label A? Zoveel bespaar je jaarlijks op je stroomfactuur
Het energielabel op de koelkast laat zien hoeveel energie het apparaat verbruikt. Handig om te weten als je een nieuwe koelkast wilt aanschaffen. Voor het milieu en je portemonnee is het slim om te kiezen voor een koelkast die zo weinig mogelijk energie verbruikt. Daarom legt vtwonen.be je uit hoe je het energielabel op de koelkast leest, wat het betekent en hoe je energie bespaart.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer