Pastoor André Kalumba.
Volledig scherm
Pastoor André Kalumba. © Karolien Coenen

“In Congo voel ik me op vakantie, maar Limburg is mijn thuis”

Zijn Afrikaanse accent is blijvend, maar het Nederlands - mét Limburgse tongval - is na bijna twintig jaar onberispelijk. Pastoor André Kalumba (45) mag stilaan wennen aan het West-Vlaams, want de goedlachse man ruilt volgende week Houthalen-Helchteren in voor Kortrijk in opdracht van het bisdom. “Als KRC Genk tegen KV Kortrijk moet shotten, haal ik mijn wit-blauwe sjaal boven", lacht hij. Zondag vindt zijn afscheidsviering plaats.

 1. Duizenden lichtgevende initiatieven dankzij #ZORGVOORLICHT. Kijk wie er in jouw gemeente licht geeft en doe zelf mee!

  Duizenden lichtgeven­de initiatie­ven dankzij #ZORGVOOR­LICHT. Kijk wie er in jouw gemeente licht geeft en doe zelf mee!

  Sinds de aankondiging van de lockdown, steekt Vlaanderen massaal het licht aan. Als teken van hoop en verbondenheid, met de tienduizenden zorgverleners die zich uit de naad werken en met iedereen die het nodig heeft. HLN en VTM NIEUWS worden overspoeld door een warme golf aan initiatieven, goed voor heel veel licht in donkere dagen. Doe ook mee en schrijf je hier in!
 2. Man zonder mondmasker blijkt dealer te zijn: 24 maanden cel gevorderd
  Lommel

  Man zonder mondmasker blijkt dealer te zijn: 24 maanden cel gevorderd

  Begin augustus botste de politie van Lommel op een 21-jarige Antwerpenaar. Omdat de man geen mondmasker droeg, werd hij benaderd. Daarop nam de twintiger de vlucht en dumpte hij 40 gram cocaïne. Even later werd hij opgepakt en bleek hij nog 2.700 euro en drie gsm’s in zijn bezit te hebben. Uit gsm-onderzoek bleek dat hij al een tijdje aan het dealen was. De procureur vroeg om de verdachte 24 maanden cel en 8.000 euro boete op te leggen. De verdediging betwist enkel de duur van het dealen en hoopt dat de resterende straf onder voorwaarden wordt uitgesproken. Op 10 december volgt het vonnis.
 1. Gecrashte Grosjean bezoekt onheilsplek in Bahrein en ontmoet zijn redder
  Play

  Gecrashte Grosjean bezoekt onheils­plek in Bahrein en ontmoet zijn redder

 2. Simon (48) krijgt elke dag bezoek van deze vos en haar jongen
  Play

  Simon (48) krijgt elke dag bezoek van deze vos en haar jongen