Imam krijgt bevel grondgebied te verlaten na homofobe uitspraken, Somers wil erkenning moskee in Houthalen-Helchteren intrekken
Houthalen-HelchterenVlaams minister Bart Somers (Open Vld) start de procedure om de erkenning van de Yesil Camii-moskee in Houthalen-Helchteren op te heffen. Er zou sprake zijn van homofobe uitspraken. Bij de moskee zelf komen ze uit de lucht vallen. “Als de imam aanstootgevende uitspraken deed, ligt hij buiten", zegt comitévoorzitter Mehmet Daghan, die tegelijk ook het geheel wil nuanceren. Vanavond houdt de moskee crisisoverleg. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) heeft de Turkse imam intussen het bevel gegeven om het grondgebied te verlaten.
Delen per e-mail
De moskee Yesil Camii in de Limburgse gemeente dreigt haar erkenning te verliezen vanwege het verspreiden van haatdragende en discriminerende boodschappen ten aanzien van de LGBT-gemeenschap. Dat staat in een persbericht van het kabinet van de minister van Samenleven.
De imam van de Yesil Camii-moskee deelde een bericht op Facebook dat op een discriminerende wijze uitlegt waarom homoseksualiteit in de islam verboden is en dat homoseksualiteit ziekte en verval meebrengt, klinkt het. De procedure is opgestart na advies van het Agentschap Binnenlands Bestuur.
Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) zegt ondertussen de imam het bevel te hebben gegeven ons land te verlaten. De Dienst Vreemdelingenzaken kreeg in oktober vorig jaar een aanvraag om de verblijfs- en arbeidsvergunning van de man te verlengen. Daarop voerde de DVZ een onderzoek uit, waaruit is gebleken dat de betrokkene de openbare orde of de nationale veiligheid kan schaden, stelt Mahdi in een persbericht.
“Wie haat komt zaaien, heeft hier geen plaats”
De verblijfsvergunning van de man wordt daarom niet verlengd. Tegelijkertijd krijgt de imam ook het bevel om het grondgebied te verlaten. Die beslissing werd midden december 2020 al genomen, maar de betrokkene krijgt altijd het recht om gehoord te worden. Dat gebeurde midden januari, maar er was geen sprake van nieuwe elementen die de beslissing konden beïnvloeden. De DVZ heeft de beslissing vandaag overgemaakt aan de gemeente van de betrokkene.
“Wie haat komt zaaien in onze maatschappij heeft hier geen plaats”, zegt Mahdi. “Het stigmatiseren van de holebigemeenschap en dit soort boodschappen verder verspreiden, kunnen wij niet tolereren. Ik til zwaar aan homofobe uitspraken die gebeuren binnen een geloofsgemeenschap. Als imam heb je een voorbeeldfunctie en al zeker als je ooit het recht hebt gekregen om in België te komen werken. Wie zich niet aan onze waarden wil houden, moet daar de gevolgen van dragen.”
Advies verzamelen
“Binnen de moskee zijn er uitspraken gedaan die homofoob zijn. Ze gaan in tegen de mensenrechten. Het gevolg daarvan is dat ik een procedure moet opstarten tot opheffing van de erkenning. Die loopt zestig dagen. Ik ga het advies vragen van het lokale bestuur, de Moslimexecutieve, de minister van Justitie en ook de kans geven aan de moskee om zich te verantwoorden. Dan zal ik een beslissing nemen”, reageert ook Vlaams minister van Samenleven Bart Somers (Open Vld) aan HLN LIVE.
“De afspraken zijn heel duidelijk”, gaat Somers verder. “Ik vind het belangrijk dat moskeeën erkend worden in Vlaanderen. De islam heeft dezelfde rechten en verantwoordelijkheden als eender welke andere geloofsgemeenschap. Dat betekent dat je de grondwet moet respecteren en de fundamentele mensenrechten. Als je dat niet doet, dan verlies je de erkenning.”
Bij de moskee zelf komen ze uit de lucht vallen. Niemand was naar eigen zeggen op de hoogte van de beslissing van Somers. “De lokale schepen heeft ons vandaag in kennis gesteld", zegt comitévoorzitter Mehmet Daghan. “We hebben eerlijk geen flauw idee wat er gaande is. Het lijkt me logisch dat je dat eerst laat weten aan de moskee als er fouten zijn gemaakt. We bestaan al 25 jaar, houden ons steeds aan de regels en willen dat ook zo houden.”
Imam
De voorzitter zegt in één adem ook de imam aan de tand te zullen voelen. “We willen eerst weten wat er door wie gezegd is, en wanneer. Als blijkt dat de man zijn boekje te buiten ging, eindigen we de samenwerking meteen. Maar we willen eerst afwachten op welke manier hij de gelovigen of bezoekers van de moskee kan geschaad hebben. Ja, het thema omtrent seksualiteit is zeker gevoelig binnen de islam, maar dan nog moet een imam zich beperken tijdens een preek. Zo mag het bijvoorbeeld enkel over geloof gaan, en nooit over politiek.”
Vanavond komt het bestuur samen voor een crisisoverleg.
Screening
Voorts pleit Somers voor een screening. “We monitoren alle geloofsgemeenschappen die erkend zijn. Ze krijgen een label van betrouwbaarheid. Het grootste deel van moslims in Vlaanderen respecteert de democratische rechtsstaat. Diegenen die buiten de lijntjes kleuren, aanvaarden we niet. Ik zal niet aarzelen om ertegen op te treden. Op die manier bewaken we onze vrijheden.”
“De moskee blijft open gedurende de procedure. Als de erkenning ingetrokken wordt, betekent dat niet dat de moskee gesloten wordt. Het betekent dat er geen subsidies meer zijn vanuit Vlaanderen en het betekent dat er een probleem is ten aanzien onze fundamentele spelregels. Er zal verder op gewerkt moeten worden. Ik hoop dat er veel andere gemeenschappen zijn die de spelregels wel zullen volgen en in staat zijn om geloof en de democratische rechtsstaat met elkaar te verzoenen.”
Somers wil verder niet op de zaken vooruitlopen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Hasselt
Hasselt daagt inwoners uit minder vlees te eten tijdens ‘VeggieChallenge’
Maar liefst vijf Hasseltse horecazaken wonnen zopas een ‘Belgian Vegan Award’. De stad daagt nu haar inwoners uit in de ‘VeggieChallenge’. Die uitdaging kadert binnen de internationale campagne van EVA vzw om dertig dagen minder vlees te eten, waarmee het stadsbestuur hoopt onder meer duurzame voeding te kunnen promoten. -
PREMIUMHasselt
Jos Vandekerkhof volgt vaccinatiebaas Dirk Ramaekers op als nieuwe medisch directeur Jessa: “Moeilijke periode, maar ik zie positieve toekomst”
De raad van bestuur van het Jessa Ziekenhuis heeft Jos Vandekerkhof aangesteld als medisch directeur van het Jessa Ziekenhuis. Vandekerkhof volgt Dirk Ramaekers op, die als hoofd van de taskforce ‘Vaccinatie’ vanaf 1 maart nu ook voltijds aan de slag gaat bij het Commissariaat Corona. -
Heeft Covid-19 invloed op mijn autoverzekering?
Mondmaskers, handgels, sociale bubbels, avondklok… Jammer genoeg zullen we hiermee nog een tijdje moeten leven. De coronapandemie heeft een enorme impact op ons dagelijks leven. We blijven met z’n allen meer in ons kot, werken vaak vanuit onze homeoffice, dus onze auto staat ook vaker stil. Kan ik hier een voordeel mee doen en besparen op mijn autoverzekering? Het antwoord is volmondig: ja! Independer.be legt het je uit. -
-
Energie
Dit zijn de grootste energieslurpers in uw huis
Een doorsnee Belgisch gezin betaalt jaarlijks meer dan 1.600 euro aan energie*. Wel 73,5 procent van onze verbruikte energie spenderen we aan de verwarming van onze woning. Enkel in Luxemburg ligt dat percentage nog hoger. Daartegenover staat dat we in verhouding weinig energie verbruiken om de woning te verkoelen en te koken. Mijnenergie.be ging na hoe u die kennis in uw voordeel omzet. -
PREMIUMDiepenbeek / Hasselt
Ze wilden samen sterven, maar eindigen met celstraf van vier jaar met uitstel en levenslange verwondingen: “Dit is het einde... Het leven is voorbij.”
-
Hasselt
Café Anoniem krijgt nieuw ontwerp voor nieuwbouw (én gloednieuwe naam)
Café Anoniem op de Mouterijstraat in Hasselt zal er binnenkort anders uitzien. Het inloopcentrum voor kansarme Hasselaren krijgt aparte consultatieruimtes voor straathoekwerkers, een actievere begeleiding via een nieuwe atelierruimte, én nu ook nachtopvang. Zelfs een gloednieuwe naam mag als kers op de taart niet ontbreken. -
PREMIUMGenk
Zaakvoerder eventbedrijf geeft zich op als vrijwilliger voor vaccinatiecentrum Limburghal: "Mijn plicht om handje te helpen”
“Wij zijn massaal op zoek naar vrijwilligers.” Een oproep van de vaccinatiecentra die Dominique Bobbaers niet zomaar aan zich liet voorbijgaan. De Zonhovenaar, die het eventbedrijf ‘Feestarchitect’ al 27 jaar runt, gaf zich meteen op als vrijwilliger voor de vaccinatiecentra in de Ethias Arena én de Limburghal. “Anders loop ik toch maar tegen de muren op”, klinkt het.