Gesneuvelde Duitse soldaat krijgt... politiebewaking: “Dit is een uitzonderlijke vondst”
Onroerend Erfgoed is donderdagochtend begonnen met het onderzoek aan de Kazernelaan in Helchteren. Daar vond een 7-jarige jongen zaterdag in een tuin de helm én schedel van een Duitse soldaat uit WO II. “Voor Limburg is deze vondst uniek”, zegt archeoloog Geert Vynckier. Het vermoedelijke lichaam zal in oktober opgegraven worden.
Een eerste onderzoek in de tuin van Sandra Wouters leverde meteen nieuwe vondsten op. In het losse zand waar zaterdag een schedel, helm en wapens werden gevonden, troffen de archeologen van Onroerend Erfgoed knoopjes, een stuk leder en nog kleine ijzeren fragmenten aan.
“We hebben zelfs niet moeten graven, maar zochten eventjes in de reeds gegraven put die het jongetje en zijn vader hier enkele dagen geleden maakten", vertelt Geert Vynckier die het onderzoek leidt. “Met een metaaldetector zoeken we nu oppervlakkig om te bepalen hoe de site er bij ligt. We vonden binnen het half uur belangrijke aanwijzingen, dus dit zegt al veel.”
We hebben zelfs niet moeten graven, maar zochten eventjes in de reeds gegraven put die het jongetje en zijn vader hier enkele dagen geleden maakten. Met een metaaldetector zoeken we nu oppervlakkig om te bepalen hoe de site er bij ligt. We vonden binnen het half uur belangrijke aanwijzingen, dus dit zegt al veel
Voldoende om binnen enkele weken een grote operatie uit te voeren. Concreet zal met specifiek materiaal een zone van drie op drie meter worden afgegraven. “Dat gebeurt met een machine waarbij we laag per laag weghalen. Op die manier kan je veel meer te weten komen, ook over de omstandigheden en de context. Bedoeling is dat we zoveel mogelijk informatie winnen en zéker ook de man kunnen identificeren. Makkelijk is dat niet, maar we gaan ons best doen.”
Zeldzaam
Volgens Vynckier - die al sinds 1985 bij Erfgoed werkt - kwam hij nog nooit op soortgelijke vondst uit. “In de Westhoek liggen tal van soldaten uit WOI, maar in mijn loopbaan is het de eerste keer dat we op dergelijke vondsten stoten in Limburg. Of dit zeldzaam is, weet ik niet. Het is gewoon nog nooit gevonden. Maar de kans bestaat dat er meerdere Duitse soldaten in de Limburgse bodem zitten.”
Politiebewaking tegen pottenkijkers
De onderzoekers vermoeden dat het lichaam verticaal in de grond zit. Om pottenkijkers of liefhebbers op afstand te houden zal er een perimeter worden ingesteld. “De hele tuin wordt afgesloten, en de site waar we gaan graven wordt verboden terrein. De politie is ook op de hoogte en zij gaan tot de werken beginnen toezicht houden. De omgeving zal constant bewaakt worden.”
Liefhebbers en metaaldetectoristen zoeken soms ‘s nachts op eigen houtje waardoor het onderzoek ernstig verstoord kan worden.
Zware slag
In september 1944 werd in Helchteren in de omgeving van de Kazernelaan een zware slag uitgevochten. Negen burgers lieten tussen 7 en 9 september het leven. In de omgeving van waar de Duitse soldaat nu exact gevonden is, werden tal van huizen kapot geschoten, net zoals de molen die er vlakbij lag.
De geallieerden rukten op vanuit Heusden-Zolder, terwijl de Duitsers aan de oostzijde van de Grote Baan zaten. De Noord-Zuid werd een tijdelijk maar hevig front. Er werd heen en weer geschoten, en Helchteren zat midden in die gevechten. Veel Duitsers lieten het leven, maar hoeveel exact is niet geweten. In de kazerne alleen al zaten 2.000 Duitsers gestationeerd tijdens WOII.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Thomas (7) vindt gesneuvelde Duitse soldaat met metaaldetector van 40 euro: “Ik hoop dat ik de helm mag houden”
Een metaaldetector van amper 40 euro van Van Cranenbroek. Meer had de 7-jarige Thomas Schepers uit Helchteren niet nodig om dé vondst van zijn leven te doen. Hij stootte op een Duitse helm, schedel, granaat én mitrailleur. “Ik hoop dat ik de helm mag houden", zegt de jongen. De gemeente nam voorlopig alle spullen mee en laat het onderzoeken. -
Buurvrouw (93) waar gesneuvelde Duitser werd gevonden, beleefde WO II vanop eerste rij: “Misschien heb ik hem hier ooit nog zien wandelen”
Sinds de 7-jarige Thomas Schepers een Duitse helm mét schedel ontdekte in de tuin aan de Kazernelaan, komen de WO II-verhalen in Helchteren bovendrijven. Ook Alice Donné (93), die al gans haar leven tegenover het huis van de familie Schepers woont en in september 1944 dagenlang in een schuilkelder zat als 18-jarig meisje, herinnert zich tal van verhalen. “Misschien heb ik die soldaat hier nog door de straat zien wandelen", vertelt ze. -
Handtas in suède? Met deze praktische onderhoudstips hou je ze in topvorm
Geen handtas die meer vakantie-en festivalvibes uitstraalt dat een exemplaar in suède. Helaas is deze topfavoriet veel kwetsbaarder dan andere soorten leder. Suède is nogal gevoelig voor regen en voor vlekken. Enkele tips om je handtas jarenlang mooi te houden. -
-
Gouden Vuelta25
Michel Wuyts over de winstkansen van Remco Evenepoel: “Drie renners zijn momenteel net iets beter geschikt om het laken naar zich toe te trekken”
Morgen is het eindelijk zover! Met de Vuelta gaat de laatste grote ronde van het jaar van start. Onze analist Michel Wuyts kijkt ook nu weer in zijn glazen bol. Ben jij het eens met Wuyts of denk je er helemaal anders over? Bewijs dat je de grootste kenner bent met de Gouden Vuelta en maak kans op 5.000 euro cash. -
Wat na vondst gesneuvelde soldaat door zevenjarige jongen?: “Identificeren kan, maar is moeilijk”
Een Duitse gesneuvelde soldaat vinden met een metaaldetector in je achtertuin is al bijzonder straf. Maar de man na 75 jaar identificeren, is andere koek. Archeologen gaan het lichaam deze week opgraven. “Laten we hopen dat zijn naamplaatje erbij ligt”, zegt Sam De Decker, archeoloog bij Onroerend Erfgoed. -
Lommel
Erfgoed Lommel schuift drieluik naar voor richting Open Monumentendag
Op zondag 11 september 2022 viert heel Vlaanderen weer Open Monumentendag. Het thema van 2022 is ‘Duurzaamheid’. De Bosland-gemeenten – Lommel, Hechtel-Eksel, Pelt en Peer - hebben daarnaast echter nog een tweede thema vooropgesteld, namelijk: ‘Conflict’. Ook Erfgoed Lommel droeg zijn steentje bij met drie begeleide wandelingen en/of bezoeken waaraan zowel fysiek als digitaal kan worden deelgenomen. Aan Erfgoedhuis De Barrier is er de begeleide wandeling ‘de bevrijders achterna’. Daarnaast kan je een bezoek brengen aan de Poolse militaire begraafplaats en er is de begeleide wandeling ‘In het spoor van operatie Beecher’. -
PREMIUM
"Wel spijtig dat ik die helm moest afgeven"
Een metaaldetector van amper 40 euro. Meer had de 7-jarige Thomas Schepers uit Helchteren niet nodig om dé vondst van zijn leven te doen. Hij stootte op een Duitse helm - inclusief schedel - granaat én mitrailleur. "Ik hoop dat ik de helm mag houden", zegt de jongen. De gemeente nam voorlopig alle spullen mee en laat ze onderzoeken.
1 reactie
Resterende karakters 500
Log in en reageerPolutnik Ronald