Turnhouts ‘grootste’ vrijwilliger wordt 50 en dat willen zijn vrienden en familie niet zomaar voorbij laten gaan: “Jeroen, je bent gewoon een topkerel”
Turnhout/HoogstratenHij wordt 50, Jeroen Ooms. In 2012 sloeg een hartkwaal hem hard tegen de grond, maar aan opgeven heeft hij nooit gedacht. Hij stond recht en elke dag opnieuw probeert hij voor zover zijn fysieke toestand het toelaat er te staan voor zijn medemens. Hij is vrijwilliger bij ’t ANtWOORD, medeoprichter van Omarmen en de Frakstok, telefoonster bij Orion, zamelde mee laptops in voor minderbedeelde kinderen en schaarde zich achter HeartsConnect op Facebook. Een eerbetoon aan Jeroen van zijn vrienden, familie en sympathisanten. Je wordt tenslotte maar één keer 50.
Delen per e-mail
Jeroen Ooms kroop in oktober 2012 door het oog van de naald. Een routine-ingreep naar aanleiding van hartritmestoornissen gooide plots zijn hele leven overhoop, want sindsdien werkt zijn linker harthelft nog maar op 30 procent van zijn kunnen. Maar de steun van zijn familie, vrienden en vooral zijn tomeloze inzet voor anderen houden Jeroen recht. En vergeet zijn humor niet, elke dag opnieuw. Eigenlijk wilden ze een groot feest geven, maar corona zorgt ervoor dat het niet kan en Jeroens gezondheid staat nog altijd bovenaan. Maar via deze weg wilden zijn vrienden en familie hem een – ja – hart onder de riem steken.
Kinderen
“Een jaartje ouder, een jaartje wijzer, een jaartje leuker en een haartje grijzer. Ik denk dat dit toch wel een van de beste verjaardagen ooit is. Ik ben zo fier en blij dat jij mijn papa bent. De eeuwige optimist, de altijd goedgemutste en goedlachse bink van Turnhout. Ik denk dat jij een voorbeeld bent voor heel wat mensen. Hoe jij het elke dag doet. Elke dag terug opstaan met goede moed en veel humor. Niet veel mensen zouden je na doen. Dank je wel voor alle toffe momenten, dank je wel om zo een ‘chille’ papa te zijn die zijn kinderen alle vrijheid geeft en dank je wel om altijd alles voor ons te doen ook al is het niet altijd even makkelijk. Lieve papa, wij zien je graag!”
Zus
“Mijn tweelingbroer van 6 jaar ouder. De tweede hand op mijn buik, de stem tussen mijn pianoklank, de solsleutel aan mijn notenbalk, het antwoord op mijn vragen, de ‘rustig maar’ in tijden van stress, de ‘komt goed’ in tijden van nood en de humor in mijn leven. Maar ook de moed op een donkere dag, het optimisme bij een tegenslag, de hoognodige rust bij te veel drukte, de laat me gerust of de ik kan niet met en ook niet zonder, het aantrekken na het afstoten, het vreselijk onmisbaar zijn, het altijd klaarstaan de sms’en, elke dag. Jeroen, mijne Jeroen, ik zie jou graag, áltijd graag, liever, liefst. mijnen broer, al 43 jaar. al 43 jaar lief én veel leed al 43 jaar wij, Ooms, broer en zus. Bedankt schat en een gelukkige verjaardag. Annemie Rune en Tuur.”
Vader
“24 januari 1971 was een gewone zondag. Blijkbaar hebben onze kinderen iets met zondagen, want voor drie van de vier ging het alarm af op een zondag, waarbij een van die zondagen dan ook nog eens een autoloze zondag was. En eigenlijk was de zondag van Jeroen ook zowat een autoloze zondag. Mijn auto stond nog voor nazicht in de garage dus we moesten ons behelpen met de auto van ons moeke: een Citroën 2 PK. In normale dagen een zalige auto met ontzettend veel mogelijkheden, maar niet om dringend met een hoogzwangere echtgenote via Brecht naar het ziekenhuis in Sint-Antonius te snellen over de toen nog beruchte Waterstraat tussen Brecht en Schilde. Enkele uren later, net maandag 25 januari geworden, was Jeroen er. Hij keek ons onmiddellijk zeer indringend aan, met zijn grote open ogen gefixeerd op ons: de dolle rit over de dikke kasseien van de Waterstraat was duidelijk nog niet verteerd. Maar Jeroen zou uitgroeien tot een schitterende kerel, tot een grote sportman (als verdediger bij HVV Hoogstraten de schrik van elke tegenstander), een idealist en een schitterende papa. Jeroen heeft het hart op de juiste plaats, al vond niet elke specialist de juiste weg naar dat hart.”
(lees verder onder de foto)
Partner
“Wij hebben niet veel, maar zijn een hoop. Je hebt me wijs gemaakt, steviger en meer mezelf. Altijd zonder oordeel. Je hebt me mama gemaakt, een levenslange droom helpen uitkomen. Het geluk gegund. Je hebt me gesteund in ‘puur en rauw’ verdriet. Afscheid helpen omarmen. Attenties voorzien voor onze eerstgeborene, nog steeds, omdat je voor altijd 5 kinderen hebt. Je liet me binnen, op momenten dat je ziel aan het wankelen was. Ik kan je lichaam lezen. De panda-ogen die verlangen naar begrip, wanneer het je echt niet meer gaat. Er zijn weinigen die onze situatie begrijpen. En we zijn soms te moe om het uit te leggen. We hebben beiden echte liefde gekend. Al een leven geleefd. Maar gaan nu een level hoger, wetende dat eindigheid bestaat. Om telkens weer terug te vallen op en met elkaar. Dankbaarheid omdat ik bij jou mijn hand niet hoef dicht te knijpen om het zand vast te houden. Trots omdat jij je droom blijft waarmaken. Elke dag, minstens bij één iemand, een lach op zijn gezicht toveren.”
Buren van de Kwakkelstraat
“Wij zijn niet enkel buren maar ook hele goede vrienden geworden. Wij zijn er voor hem en hij is er voor ons. Een hechte vriendschap door dik en dun. Beter een dichte buur dan een verre vriend, maar wij hebben ze allebei, twee vliegen in één klap! Hij betekent veel voor ons. Hij heeft altijd een luisterend oor klaar of een schouder om op uit te huilen. Hij tovert zo weer een glimlach en laat de zon weer schijnen als het even regenachtig is in ons hoofd. Onze gouden Jeroen, met een heel groot hart voor zijn familie en vrienden en voor alle organisaties waar hij zich vrijwillig voor inzet.”
Mantelzorger ‘meneer doktoor’
“We willen je langs deze coronaweg vanop afstand feliciteren en bedanken. Het is een mijlpaal. In jouw leven, in het leven van je gezin en familie, in het leven van je vrienden, in het leven van de Kwakkelstraters. Het ‘snot’ is er wat af en het groen achter de oren is opgedroogd. Vijftig zijn is ‘serieus’ genomen worden. Ook met jouw humor en eindeloze woordspelingen. We willen je ook bedanken. Bedanken voor de rijkdom die je al uitgedeeld hebt en nog steeds eindeloos rondstrooit. Het is te merken dat je bij een bank gewerkt hebt.” Noot van ‘meneer doktoor’: ik wil je bedanken omdat je de gemakkelijkste patiënt bent van de Kwakkelstraat. Bedanken omdat ik de eer kreeg om je cocktail van medicatie te mogen beheren. Bedankt voor het vertrouwen. Bij deze schenk ik je een bon, ‘goed voor 50 jaar gratis consultaties’. Daarna zien we wel weer.”
(lees verder onder de foto)
De Frakstok
Jeroen is strooizout. “Deze woorden zeggen alles. Jeroen wil verbindend werken voor alles en iedereen en daarvoor de weg voor iedereen vrij maken.”
Joyce en Toon
“Jeroen, eigenlijk weten we niet meer hoe en op welke manier we met elkaar in contact kwamen, maar het moet ergens met ons Maartje te maken hebben gehad. Fysiek hebben we elkaar nog nooit ontmoet en ergens zouden we dat wel eens willen, maar ondanks dat ben je voor ons zelfs een steun geweest. Je humor, je medeleven, je lieve woorden, je nooit veroordelen. Je bent een gouden mens Jeroen. Uit de grond van ons hart, bedankt. Een virtuele knuffel en tot snel. Want eens dat vervelende virus weg is, willen we jou eens ontmoeten. En ons Maartje ook. Wees maar zeker.”
Het schepencollege van Turnhout
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Livios
Koken op inductie: dit zijn de troeven (en de kostprijs)
Meer dan de helft van de verkochte kookplaten zijn inductievuren. Een gasvuur is dus voor velen niet langer de beste optie om te koken. Vanwaar die verschuiving? En wat zijn de grootste troeven van inductie? Bouwsite Livios maakt je wegwijs. -
Jobs
Dit worden de uitdagingen voor de ICT-sector in de komende jaren
Vanuit ons kot werken, shoppen, les volgen en eten bestellen. ICT’ers wisten het voorbije coronajaar niet waar eerst gesprongen om al die zaken technisch mogelijk te maken. Maar wat als de pandemie straks voorbij is? Ziet de toekomst er dan nog rooskleurig uit voor de ICT-sector? Jobat.be vroeg het aan Patrick Slaets van technologiefederatie Agoria. -
Hoogstraten
PLUSwater brengt ontsmettingsproduct zonder alcohol op de markt: “Het geeft geen plakkerig gevoel aan de handen”
De ondernemers die een goed jaar geleden PLUSwater uitbrachten - een desinfectiemiddel zonder alcohol, maar gewoon op basis van water - hebben nu ook de toelating gekregen om het product te mogen verkopen. Tot nu toe mochten ze het enkel op locatie maken. -
-
voetbal tweede nationale B
Nick Kuijlaars wimpelt interesse af en blijft bij Hoogstraten: “Ik kan het heel goed vinden met Frank Belmans”
Hoewel Nick Kuijlaars de ploegen maar voor het uitkiezen had, heeft de 26-jarige ex-flankaanvaller van onder meer Vosselaar en Lierse Kempenzonen toch zijn contract verlengd bij Hoogstraten. -
PREMIUMKempen
Turnhout krijgt drugopvolgingskamer: rechtbank gaat jonge Kempense criminelen intensief begeleiden
Binnen de rechtbank in Turnhout wordt vrijdag de zogenaamde drugopvolgingskamer (DOK) gelanceerd. De bedoeling is om druggebruikers die criminele feiten plegen niet meteen te straffen, maar intensief te begeleiden. Zodat ze weer op het rechte pad komen. “De DOK richt zich op beklaagden die feiten plegen om hun drugverslaving te financieren. Beklaagden die drugs verkopen uit louter winstbejag maken geen deel uit van de doelgroep”, klinkt het. -
Grobbendonk/Hoogstraten
Afterclub Carat en Dancing Highstreet verkozen tot Kempense vertegenwoordigers op Monopoly Discotheken
Uit de vele kandidaten die meestreden voor een plekje op het nieuwste Monopoly spel, werden twee discotheken uit onze regio gekozen. Voormalige afterclub Carat in Grobbendonk en discotheek Highstreet in Hoogstraten kregen hun vakje op het spelbord. -
Kempen
De nieuwe blauwe zak doet zijn intrede in de Kempen: meer recycleren en minder restafval
Sinds maandag mag er meer afval gestoken worden in de gekende blauwe zak van IOK. Naast conserven en petflessen, mag daar nu alles van plastic verpakkingsmateriaal in. Zelfs spuitbussen, deo en tandpasta. Enkel harde plastic, zoals versleten emmers of speelgoed mag er niet in. Gemiddeld zal er op die manier acht kilogram plastic niet meer bij het restafval belanden.