Wortel Kolonie.
Volledig scherm
PREMIUM
Wortel Kolonie. © Toon Verheijen

PORTRET. De gevangenis van Wortel, waar alles kan en mag: “Drugs en gsm’s vallen er elke dag uit de hemel”

Gedetineerden voelen zich onaantastbaar, de agressie stijgt en de directie doet daar weinig aan. Voor de cipiers van de gevangenis van Wortel (Hoogstraten) is het genoeg geweest: zij legden maandag voor 48 uur het werk neer. Jef (44) en Wendy (46) vertellen over de continue verwijten en bedreigingen en over de gsm’s en drugs die elke dag over ‘den draad’ worden gemikt.

17 reacties

 • Linda Wellekens

  3 maanden geleden
  Het is in àlle gevangenissen zo. Geen enkele minister doet er iets aan.
 • Guido Allegaert

  3 maanden geleden
  Tijdstippen van pakjesdiensten 😅 zijn blijkbaar gekend, plaatsen waar leveringen plaatsvinden zijn gekend. Cipiers zijn gekend die de andere kant opkijken. Is dat dan zo moeilijk om er iets aan te doen. "We zijn ermee bezig," Stel hen de vraag: Wie is, waneer en met wat, bezig? Niemand is er mee bezig luidt het antwoord.
 • Johan Van Eynde

  3 maanden geleden
  Sinds doctoraatsstudenten de werking in onze gevangenissen grondig bestudeerd hebben en sinds ze vervolgens een hele lijst aanbevelingen gedaan hebben die door onze Ministers van Justitie gretig uitgevoerd werden, loopt alles mis in onze Belgische gevangenissen.
 • Piet Vanderhaagt

  3 maanden geleden
  De gedetineerden zorgen er dus zelf voor dat het uit de hand loopt.?? In de gevangenis kom je niet zomaar, en het is een straf. Dus, de hele dag in de cel, geen wandelingen, droog brood aangereikt door de tralies of het schuifje, en drinken van het water uit de kraan. Alleen als ze zich gedragen: Bezoek van 1 persoon gedurende 15 minuten slechts om de twee weken en achter een gesloten wand zoals een loket zodat er niks kan worden door gegeven. Na een maand of zes zullen ze wel gekalmeerd zijn.
 • Ann Verschueren

  3 maanden geleden
  België is een paradijs voor criminelen.
 1. Personeel gevangenis Wortel is agressie gedetineerden en laks optreden directie beu: “Agressie en doodsbedreigingen kunnen toch niet de norm worden?”
  Wortel

  Personeel gevangenis Wortel is agressie gedetineer­den en laks optreden directie beu: “Agressie en doodsbe­drei­gin­gen kunnen toch niet de norm worden?”

  In de strafinrichting in Wortel heeft het personeel voor 48 uur het werk neergelegd. De werknemers zijn de agressie en de straffeloosheid binnen de gevangenismuren beu. De druppel die de emmer deed overlopen, waren de doodsbedreigingen aan het adres van een van de collega’s eind augustus. “Laat dit een signaal zijn dat we écht wel oplossingen willen op lange termijn.”
 2. Overbevolking in Belgische gevangenissen “brengt naleving van fundamentele rechten in gevaar”

  Overbevol­king in Belgische gevangenis­sen “brengt naleving van fundamente­le rechten in gevaar”

  De overbevolking in de Belgische gevangenissen wordt steeds zorgwekkender, schrijft de Centrale Toezichtsraad voor het Gevangeniswezen (CTRG) in zijn jaarverslag voor 2021. De overbevolking brengt de “naleving van de fundamentele rechten in gevaar”, stelt Marc Nève, voorzitter van de Toezichtsraad. Net als in 2020, drukte de coronapandemie ook in 2021 zijn stempel op het leven in de Belgische gevangenissen.