Geen belastingsverhoging, maar oppositie ziet het somber in: “Van spaarpotje in 2019 blijft in 2025 amper iets over”
HoogstratenDe gemeentelijke opcentiemen en de personenbelastingen in Hoogstraten blijven in 2021 ongewijzigd. De oppositie heeft wel haar bedenkingen bij de meerjarenplanning.
Toon VerheijenLaatste update:23-11-21, 20:42
De gemeentelijke opcentiemen blijven op 881,61 en de aanvullende personenbelasting blijft op 6 procent. Daar zit de stad nog altijd onder het Vlaams gemiddelde. “En het is ook de bedoeling dat we dat deze legislatuur niet verhogen zoals beloofd”, aldus schepen van Financiën Roger Van Aperen (N-VA). Maar daar is de oppositie dan weer niet zo zeker van. Zowel CD&V als Anders uitten kritiek op de aangepaste meerjarenplanning. “Kijk naar de personeelskost. Die stijgt van 22,5 miljoen euro in 2019 naar 28 miljoen euro in 2025. Het aantal FET stijgt van 298,5 naar 415,5", aldus Marc Haseldonckx (CD&V).
We hebben in het verleden al meermaals gewaarschuwd voor de tegenvallende financiële resultaten voor Sportoase. We moeten vaststellen dat onze bezorgdheden gegrond zijn en dat we de volgende jaren nog meer geld op tafel zullen moeten leggen om de uitbating van het zwembad te kunnen garanderen.
Maarten Leemans (Anders)
Lege kas
“Daarnaast hebben we ook bedenkingen bij die 555.000 euro die nu al wordt gereserveerd om bij te passen in het verlies van Sportoase. Bij de start van deze legislatuur zat er 33 miljoen euro in kas. We zijn 16 miljoen extra gaan leningen met als gevolg dat er eind 2025 nog 5,5 miljoen euro overblijven. Het stadsbestuur springt dus duidelijk nogal vlotjes en gul om met geld. De marges zullen klein worden en het gevolg is dat er nog meer extra leningen zullen volgen én verhoogde belastingen.” Oppositieraadslid Maarten Leemans (Anders sluit daarbij aan. “Het aangaan van de lening van de stad op ditmoment is voor ons nog steeds onbegrijpelijk, zeker nu we enkele projecten waarvoor de lening werd aangegaan niet onmiddellijk gaan uitvoeren. Het geld wordt dus geparkeerd op de rekening en daarop zullen we een negatieve rente moeten betalen. We hebben in het verleden al meermaals gewaarschuwd voor de tegenvallende financiële resultaten voor Sportoase. We moeten vaststellen dat onze bezorgdheden gegrond zijn en dat we de volgende jaren nog meer geld op tafel zullen moeten leggen om de uitbating van het zwembad te kunnen garanderen. Als gemeente zitten we hier in een slechte onderhandelingspositie, aangezien we voor twee miljoen euro borg staan. We hebben dus eigenlijk geen andere keuze dan de tekorten bij te passen.”
Koken kost geld
Schepen Roger Van Aperen (N-VA) verdedigt het financieel beleid dat gevoerd wordt. “Als je kookt heb je geld en materiaal nodig, maar ook mensen om alles uit te voeren”, aldus Roger Van Aperen (N-VA). “Wat betreft Sportoase hebben we inderdaad die 55.000 euro bijgepast. Voor 2021 is er een raming van 435.000 euro, maar het is niet de bedoeling dat we dat jaarlijks gaan ophoesten. Die 555.000 euro in de begroting is inderdaad gereserveerd, maar het is lang niet gezegd dat we die zullen betalen. We starten binnenkort onderhandelingen met Sportoase om te bekijken wat er naar exploitatie en gebruik kan verbeteren.” Over de leningen is de schepen duidelijk. “Koken kost geld en we hebben gezegd dat we zoveel mogelijk willen realiseren ten voordele van onze inwoners”, aldus Van Aperen. “We hebben die gelden nu opgenomen omdat er nu eenmaal een gunstig tarief was. En over die 5,5 miljoen die overblijft in 2025: dat is toch een mooi bedrag.”