Eén miljoen euro voor Kempense klimaatprojecten
De Vlaamse Regering heeft 12 miljoen euro veil voor een groot aantal klimaatprojecten. Ruim één miljoen gaat naar projecten in de Kempen. Het geldt gaat onder meer naar de uitbreiding van assistentiewoningen in Rijkevorsel, het aansluiten van de campus Stede Akkers op het warmtenet in Hoogstraten en een fietslease contract in Kasterlee.
Delen per e-mail
Rijkevorsel
Het OCMW heeft 45 assistentiewoningen. Daarvan worden er zestien van extra geïsoleerd. Er komen ook elf nieuwe assistentiewoningen bij. Die komen bovenop de bestaande flats. De gemeente krijgt daarvoor net geen 55.000 euro.
Herentals
Het Belgacomgebouw uit 1968 wordt gerenoveerd en omgevormd tot een teken- en muziekacademie en blijft ook de uitvalsbasis voor de politiezone Neteland. Het project krijgt 187.000 euro omdat het duurzaam omspringt met ruimtegebruik. Er komen ook zonnepanelen.
Hoogstraten
De stad Hoogstraten wil op de campus Stede Akkers een warmtenet uitbouwen dat op lange termijn gebruik zal maken van warmte uit diepe geothermie. Op campus Stede Akkers zijn veel verschillende woonvormen voor ouderen op een relatief kleine oppervlakte: 25 bejaardenwoningen, 23 serviceflats, 20 assistentiewoningen en een woonzorgcentrum met 154 kamers en een dienstverleningscentrum voor 10 bewoners. Verder zijn er plannen om een nieuwbouw te voorzien met onder meer 35 assistentiewoningen. Samen met het zwembad en het administratief gebouw van het OCMW, vertegenwoordigen die gebouwen een aanzienlijk geïnstalleerd vermogen voor verwarming en sanitair warm water. Na een voorstudie worden alle bestaande en nieuwe gebouwen op de campus “warmtenetproof” gemaakt. Het project krijgt 140.000 euro.
Hulshout
De gemeente werkt aan een subsidieproject voor ondernemingen die CO2-besparende maatregelen willen nemen. De bedrijven kunnen ook een energiescan laten uitvoeren. Het project krijgt zo’n 150.000 euro.
Kasterlee
De gemeente wil voor haar personeel een fietslease-formule uitwerken. Binnen het leaseproject zal de gemeente als werkgever een deel van de maandelijkse leasekost financieren in ruil voor het engagement van de werknemer om minstens een vooraf bepaald aantal werkdagen de fiets te gebruiken voor de woon-werkverplaatsing. Het bestuur zal in de maandelijkse leasekost per fiets maximaal 25 euro op zich nemen en dit bedrag koppelen aan het percentage werkdagen per fiets. Het project krijgt 50.000 euro.
Ravels
De gemeente krijgt 175.000 euro voor het project van warmte-koude opslag in de nieuwbouw van de basisschool De Kleine Wereld. De gemeente Ravels wil de geplande gasgestookte verwarmingsinstallatie voor de nieuwe school vervangen door een warmtepomp gekoppeld aan ondiepe geothermie.
Vorselaar
De gemeente Vorselaar wil haar gebouwen centraliseren en daarbinnen een duurzame en energie-neutrale opwaardering van het volledige gemeentelijk patrimonium realiseren. Daarvoor krijgt het zo’n 185.000 euro.
Laakdal
Vzw Milieu en Werk gaat in 2020 samen met een aantal partners zoals De Kringwinkel, Vzw Komosie, lokale besturen en sociale hulporganisatieshet distributieplatform voor voedseloverschotten uitbouwen onder de naam Foodsavers Zuiderkempen. Daarvoor is een locatie voorzien in Laakdal, bij De Kringwinkel Laakdal aan de Oude Geelsebaan 96. Het project krijgt 186.000 euro.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Livios Val jij voor de charme van een tiny house? Zoveel kost het je
Om een woning te kopen of te (ver)bouwen heb je al snel een grote som geld nodig waar je jaren voor afbetaalt. Dat verklaart de populariteit van meer alternatieve woonvormen, zoals tiny houses. Daarbij woon je op kleiner en met minder spullen, maar wel met meer financiële vrijheid. Hoeveel betaal je voor zo’n tiny house? Bouwsite Livios vroeg het aan Tiny House Belgium. -
Hoogstraten Verschillende klassen in secundair onderwijs in quarantaine
In verschillende secundaire scholen in Hoogstraten zijn er de voorbije dagen positieve gevallen met corona opgedoken. Enkele klassen zijn in quarantaine geplaatst. In het VITO blijft het aantal besmettingen beperkt. -
Aartselaar Net 40.000 tulpen geplant, maar eigenaar maakt plots einde aan Bloemenplukweide van Ben (37): “Droom die stopt, maar we geven niet op”
De Bloemenplukweide aan de Groenenhoek houdt op te bestaan. Een zware tegenvaller voor initiatiefnemer Ben Rombouts (37) want ze hadden er net duizenden narcissen en zo’n 40.000 tulpenbollen geplant. “De verhuurder heeft de overeenkomst plots stopgezet en dat komt toch wel even aan. We hopen nu toch nog te kunnen ‘oogsten’ en gaan op zoek naar een alternatief”, blijft Ben strijdvaardig. -
-
Multimedia Tijd voor een nieuwe smartphone? Dit zijn momenteel de best beoordeelde (van 150 tot 650 euro)
Er verschenen in eerste twee maanden van 2021 vooral budgettoestellen, in afwachting van de grote golf aan nieuwe high-end smartphones die dit voorjaar weer zal uitkomen. Het is dus de vraag of dit een goed moment is om een nieuwe telefoon te kopen, maar je kunt wel je voordeel doen met een model van vorig jaar tegen een lagere prijs. Onze techredacteur tipt de toestellen die de beste reviews kregen, in stijgende volgorde van prijs. -
PREMIUM
Merksplas Gevangenis Merksplas krijgt als eerste in België een seniorenafdeling: “Oudere gedetineerden voelen zich er veel veiliger”
De strafinrichting van Merksplas krijgt als eerste Belgische gevangenis een afdeling specifiek voor 65-plussers. Tijdens corona werden die gedetineerden door hun risicoprofiel al samengezet en werd beslist om die maatregel blijvend te maken. De werken starten vermoedelijk eind 2022. Tegen 2032 moet héél de gevangenis gerenoveerd en aangepast zijn aan de moderne noden. -
Energie Nieuwe tariefregeling voor energie: het effect op uw factuur onder de loep
Het Grondwettelijk Hof heeft de regeling rond de terugdraaiende teller voor eigenaars van zonnepanelen vernietigd. Dat laat prosumenten (consumenten die zelf een deel van hun energie opwekken) niet onberoerd. Ze zien hun energiefactuur grondig door elkaar geschud en vrezen een pak meer te betalen. Maar klopt die vrees wel? Mijnenergie.be probeert met een aantal simulaties duidelijkheid te scheppen in wat het concreet allemaal betekent voor uw portemonnee. -
Woon jij in De Mooiste Lichtstraat van jouw gemeente? Doe mee aan #zorgvoorlicht!
0 reacties