Illustratie
Volledig scherm
Illustratie © thinkstock

Basisschool De Mozaïek houdt deuren gesloten na besmettingen bij leerlingen en personeel

Hooglede/StadenDe afdeling van basisschool De Mozaïek in Sleihage, op de grens van Hooglede en Staden, houdt deze week de deuren gesloten nadat afgelopen weekend coronabesmettingen werden vastgesteld bij zowel het personeel als de leerlingen.

 1. Rioolputjes krijgen slogan ‘Hier begint de zee’
  Ardooie

  Rioolput­jes krijgen slogan ‘Hier begint de zee’

  AMAR, de gemeentelijke adviesraad milieu- en natuurbeleid, organiseert in samenwerking met het gemeentebestuur een nieuwe sensibiliseringsactie. Aan enkele waterslikkers brachten ze de boodschap ‘Hier begint de zee’ aan op de grond. Op die manier willen ze mensen doen nadenken over wat ze in rioolputjes lozen. Veel mensen denken dat het water in die putjes via het riool naar een waterzuiveringsstation gevoerd wordt, maar door de vernieuwing van de rioleringen is dat niet meer het geval. Het regenwater dat in de straatroosters vloeit, loopt vaak rechtstreeks terug naar de natuur. Dat betekent dus dat als bijvoorbeeld een peuk in een slikputje gegooid wordt, die peuk via de beek en de rivier uiteindelijk naar de zee gaat.
 2. Vzw Amate Galli neemt Roeselaars Jeugd Muziek Atelier over: “Lesgevers van het JMA zullen in Rumbeke aan de slag kunnen en vice versa. Die wisselwerking zal een verrijking zijn”
  Roeselare/Rumbeke

  Vzw Amate Galli neemt Roeselaars Jeugd Muziek Atelier over: “Lesgevers van het JMA zullen in Rumbeke aan de slag kunnen en vice versa. Die wisselwer­king zal een verrijking zijn”

  Vzw Amate Galli neemt de activiteiten van het Roeselaarse Jeugd Muziek Atelier over. Frank Duyvejonck, al sinds 1998 het gezicht is van JMA Roeselare, geeft daarmee de fakkel door aan Frederik Turpyn van Amate Galli. Beide muziekateliers zullen hun eigen naam behouden en er wordt een overgangsjaar voorzien.
 1. Tuinrangers geven straks ecologisch tuinadvies
  Roeselare

  Tuinran­gers geven straks ecologisch tuinadvies

  Roeselare wil vergroenen en daarin spelen de tuinen een belangrijke rol. Gemiddeld beslaan Vlaamse tuinen 9% van de totale oppervlakte en het natuurpotentieel ervan is dan ook gigantisch. Daarom wil de stad inzetten op ecologisch tuinadvies. “We starten dan ook een gloednieuwe vrijwilligerswerking op rond een team van ‘Tuinrangers’”, weet schepen Michèle Hostekint (Vooruit). “Na een zesdaagse training door de specialisten van Inverde, de opleidingstak van Natuur en Bos ben je klaar voor je eerste tuinsafari. Met behulp van je safarikit toon je aan jong en oud wat er allemaal voor fascinerende ‘wildlife’ leeft in hun tuin. Vervolgens heb je een gezellige babbel en geef je – aan de hand van handige fiches – deskundig advies over wat er misschien nog beter kan.” Zo’n tuinsafari duurt al gauw twee uur. Wie zich wil engageren als Tuinranger heeft dus best wel wat tijd vrij. Verder is het mooi meegenomen als je al een aantal planten- en diersoorten kan herkennen, enige ervaring met tuinieren en veel goesting om bij te leren en het nodige enthousiasme om je passie door te geven aan jong en oud hebt. Ook vertrouwdheid met een smartphone en Facebook helpt.