Illustratiebeeld.
Volledig scherm
Illustratiebeeld. © Photo News

Ryanair-vlucht gedwongen om te landen in Wit-Rusland, journalist aan boord na landing opgepakt: EU-leiders bespreken sancties

Een Ryanair-vlucht van Athene naar de Litouwse hoofdstad Vilnius is gedwongen om te landen in Minsk (Wit-Rusland) vanwege een “bommelding”. De persdienst van het Wit-Russische presidentschap bevestigde dat er een gevechtstoestel werd uitgestuurd om het toestel te onderscheppen. Bij aankomst is journalist Roman Protasevitsj gearresteerd die kritiek had geuit op het regime van Aleksandr Loekasjenko. Protasevitsj, een belangrijk kopstuk van de oppositie, verbleef in ballingschap en riskeert in Wit-Rusland de doodstraf. Ondertussen is het vliegtuig met 170 passagiers, waaronder ook een Belg, opnieuw opgestegen met bestemming Vilnius. De 27 EU-leiders bespreken maandagavond in Brussel mogelijke sancties tegen Wit-Rusland.

19 reacties

 • Kurt Saron

  1 jaar geleden
  aan de experts 2013 vergeten toen de USA een Boliviaans vliegtuig lieten verplicht te landen omdat ze dachten dat E.Snowden in het vliegtuig was dus wat kunnen de experts mij nu vertellen
 • Lenne Harding

  1 jaar geleden
  Wat een macht! Om bang van te worden, maar dat is dan net hun bedoeling.
 • Patrick Vandeputte

  1 jaar geleden
  Jacques, kan je eens uitleggen welke schuld bij Ryanair ligt? Gedwongen door 2 gevechtsvliegtuigen om in Minsk te landen, niet uit vrije wil. En kan de EU nu eens een deftige sanctie opleggen in plaats van een vermanend vingertje op te steken?
 • Achiel Van Hyfte

  1 jaar geleden
  Dit is niet min of niet meer dan een ontvoering. En Europa durft niet streng te reageren
 • emmy grant

  1 jaar geleden
  Joske Vermeulen; een onderbetaalde Ryan Air piloot speelt geen russische roulette met een Mig aan zijn staart. Doorvliegen kon maar met een groot risico voor de passagiers. De piloot nam de goede beslissing, de blaam ligt bij het groepje rond Loekasjenko.