Premier Wilmès herdenkt slachtoffers terreuraanslagen in beperkte kring
Premier Sophie Wilmès (MR) heeft zondag aan het monument ter nagedachtenis van alle terreurslachtoffers aan het Brusselse Schumanplein de vierde verjaardag van de aanslagen in België op 22 maart 2016 in beperkte kring herdacht. Ze deed dat samen met een klein aantal vertegenwoordigers van de slachtofferverenigingen, Brussels Airport en openbaarvervoersmaatschappij MIVB.
Het werd een erg korte, maar wel intieme herdenkingsceremonie die begon met het neerleggen van een bloemenkrans aan het monument door de eerste minister. Nadien legden slachtofferverenigingen Life4Brussel en VEurope bloemen neer en dat deden ook de CEO’s van Brussels Airport Company en de Brusselse openbaarvervoermaatschappij MIVB. De plechtigheid werd afgesloten onder muzikale begeleiding van een muzikant van het Belgian National Orchestra.
Omwille van de dreiging van het coronavirus en de beslissing van de Nationale Veiligheidsraad om alle evenementen in ons land te annuleren, bleef het dit jaar slechts bij één herdenkingsmoment. Naast premier Wilmès was ook vicepremier en minister van Justitie Koen Geens (CD&V) aanwezig.
Tijdens de plechtigheid werd er voldoende sociale afstand gehouden en de pers was in erg beperkte mate aanwezig. Eén cameraman filmde de ceremonie. Die beelden zullen later op de website www.22-03.be verschijnen. De overige herdenkingsmomenten die gepland stonden in Brussels Airport, metrostation Maalbeek en ook in Résidence Palace werden geannuleerd.
Voor de nabestaanden en slachtoffers werd het een intiem, maar wel belangrijk moment. Er was slechts een kleine delegatie van de slachtofferverenigingen aanwezig. Onder hen de ouders van de familie Pinczowski, die hun beide kinderen verloren in Zaventem, een first responder die als eerste op de luchthaven hulp kwam bieden en ook een slachtoffer van een aanslag in het buitenland. Premier Wilmes en vicepremier Geens namen na de korte plechtigheid de tijd om met hen te praten.
“Het zijn speciale tijden. We appreciëren dan ook dat er toch een herdenking plaatsvond. Alle slachtoffers hebben hier begrip voor, want ze weten dat in moeilijke tijden solidariteit en het ondersteunen van elkaar enorm belangrijk zijn. Die waarden komen opnieuw naar voren tijdens de coronacrisis”, vertelt Philippe Vansteenkiste van slachtoffervereniging V-Europe. “We zijn vier jaar verder, maar in onze emoties lijkt het nog alsof het gisteren gebeurd is. Het blijft een zware impact hebben op ons leven, maar we moeten positief verder gaan”, vervolgt hij.
Vier jaar na de aanslagen gaat de verwerking van het trauma verder en blijven de slachtofferverenigingen pleiten voor de nodige ondersteuning. “Er is een positieve evolutie naar de slachtoffers, maar er valt ook nog bijzonder veel te doen. Dat is een werk dat we allemaal samen moeten uitvoeren”, stelt Vansteenkiste. “We vragen nog steeds een uniek aanspreekpunt en er is de problematiek rond erkenning en compensatie. Zeker voor de mentale trauma’s vragen we dat die op het juiste niveau erkend worden. En we vragen ook een centraal garantiefonds, zodat slachtoffers zich niet constant bij verschillende partijen moeten verantwoorden. Dat zorgt ervoor dat ze in die slachtofferpositie blijven steken”, besluit Vansteenkiste.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
COLUMN. Het peloton rijdt vandaag langs het standbeeld van Tom Boonen. Twee benen. Ik heb ze betast als een fetisjist
-
Staking bij De Lijn in regio Leuven, Mechelen, Brusselse Rand en Limburg: tot de helft van bussen rijdt niet
De vakbonden bij De Lijn staken vandaag voor maatregelen tegen agressie. Donderdag nog kreeg een medewerker van De Lijn te maken met zware agressie. Het personeel van De Lijn in Limburg legde gisteren spontaan het werk neer. De actie krijgt nu navolging in Mechelen, Leuven en Brussel.Brussel, Hasselt, Mechelen, Leuven -
TV
STREAMINGTIP. ‘H4Z4RD’: Dimitri Vegas ruilt de beats voor het witte doek
Hij werd wereldberoemd als de helft van dj-duo Dimitri Vegas & Like Mike, maar sinds een tijdje slaat eerstgenoemde z’n vleugels uit. Na enkele kleinere filmrollen draait het in ‘H4Z4RD’ - vanaf nu op Streamz - volledig rond de oudste van de Thivaios-broertjes. -
-
Sport12
Sportsectoren stappen gezamenlijk naar rechtbank tegen totaalverbod gokreclame
De belangenbehartigers van het voetbal, wielrennen, basketbal en de organisatoren van grote sportevenementen stappen gezamenlijk naar de rechtbank tegen het totaalverbod op gokreclame. In een statement stellen ze dat dit verbod “fans alleen maar naar een onveilig aanbod zal sturen”. Intussen reageerde ook minister Vincent Van Quickenborne. “We moeten kwetsbare personen en hun families beschermen tegen de verwoestende gevolgen van gokreclame.” -
royalty
Koning Filip improviseert zeldzame keer: “Ik geef u straks wel mijn speech”
Filip en Mathilde hebben de eerste dag van hun staatsbezoek aan Zuid-Afrika afgesloten met een staatsbanket. President Ramaphosa gooide daarvoor de deuren van zijn officiële residentie in de bestuurlijke hoofdstad Pretoria open. -
Independer
100.000 Belgen rijden rond zonder autoverzekering: dit riskeren ze
Het zijn best wel choquerende cijfers: in ons land rijden er volgens schattingen tienduizenden voertuigen zonder autoverzekering rond. Welke risico’s loop je in dat geval? En wat moet jij, zelf verzekerd zoals het moet, doen als de tegenpartij bij een ongeval niet verzekerd is? Independer.be legt het je uit. -
PREMIUM
Indiase stewardess brengt vier jaar na aanslag in Zaventem hulde aan wie haar hielp: "Ik zou voor altijd in België willen wonen"
"Ik heb zoveel moois gezien in België. Ik heb er zoveel lieve mensen ontmoet dat ik er permanent zou willen wonen." Dat vertelt Nidhi Chaphekar (45) in haar boek. Opmerkelijk, want de Indiase stewardess overleefde exact vier jaar geleden de aanslag in Zaventem. De iconische foto waarop ze te zien is in haar gele uniformjasje ging de wereld rond.
2 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerGeens Rik
martin govaert