Prof. Steven Van Gucht bij HLN LIVE.
Volledig scherm
Prof. Steven Van Gucht bij HLN LIVE. © HLN LIVE

Hoelang duurt deze vierde golf? Wanneer zijn we van corona verlost? Viroloog Steven Van Gucht beantwoordt uw vragen

De vierde coronagolf is begonnen, zeggen experten. Het Overlegcomité komt vandaag dan ook samen om nieuwe coronamaatregelen te nemen. Maar wat is het nut van het Covid Safe Ticket? Moeten we iedereen een derde prik geven? En hoelang duurt deze vierde golf nog?  Viroloog Steven Van Gucht (Sciensano) beantwoordt hieronder uw vragen.

 1. Nee, Canadees ‘vrijheidskonvooi’ brak geen Guinness wereldrecord en er waren al helemaal geen 50.000 truckers aanwezig

  Nee, Canadees ‘vrijheids­kon­vooi’ brak geen Guinness wereldre­cord en er waren al helemaal geen 50.000 truckers aanwezig

  Op sociale media is er al enkele dagen veel te doen over het zogenaamde ‘vrijheidskonvooi’ in Canada. Tienduizenden truckers zouden protesteren tegen een vaccinatieverplichting. Factcheckers van Snopes ontkrachten echter claims over het aantal deelnemers: “Dat er 50.000 vrachtwagens deelnamen aan het konvooi is een grove overdrijving die ingaat tegen al het beschikbare bewijs.”
 2. Eerste Belgische ‘True Crime’-serie komt naar Streamz en Play4
  TV

  Eerste Belgische ‘True Cri­me’-se­rie komt naar Streamz en Play4

  ‘True Crime Belgium’ wordt de eerste true-crimereeks van Belgische bodem. De 16-delige docureeks met Belgische misdaadverhalen, bevat getuigenissen van speurders, onderzoeksrechters, openbare aanklagers, nabestaanden en slachtoffers die de misdaad overleefden. De verhalen komen uitgebreid aan bod op het scherm en leven ook verder in audio, dankzij een nieuw partnership met de Belgische true-crimepodcast ‘De Volksjury’.
 3. Motivatie om de maatregelen te volgen daalt, motivatiepsycholoog: “de coronabarometer kan perspectief bieden”

  Motivatie om de maatrege­len te volgen daalt, motivatie­psy­cho­loog: “de coronabaro­me­ter kan perspec­tief bieden”

  Verschillende Europese landen kiezen ervoor om de maatregelen die genomen werden om het coronavirus een halt toe te roepen definitief terug te draaien. Onder andere Denemarken wil het leven van voor de pandemie hervatten en laat vanaf volgende week nagenoeg alle maatregelen varen. Uit een steekproef van Ipsos blijkt dat 39% van de Belgen vindt dat België het voorbeeld van Denemarken moet volgen. Is dit ook effectief mogelijk?