Illustratiebeeld.
Volledig scherm
Illustratiebeeld. © Photo News

HET DEBAT. Is een onvoorwaardelijk basisinkomen een goed idee?

Er wordt al jarenlang in verschillende landen fel gedebatteerd over een basisinkomen. In Duitsland is gisteren een grootschalig experiment rond het basisinkomen gestart. Gedurende drie jaar zullen 120 mensen elke maand 1.200 euro per maand ontvangen. Is een onvoorwaardelijk basisinkomen een goed idee? Wat denk jij? Vanavond bundelen we de boeiendste reacties in een nieuw stuk. Lees alvast wat onze experts ervan vinden.

86 reacties

 • Sophia Plouy

  2 jaar geleden
  volledig akkoord,tegen dat wij in pensioen zijn schiet er niets meer over.Dus dit inkomen is van harte welkom
 • Guy Van Becelaere

  2 jaar geleden
  Niel Laenen , in de Scandinavische landen betaal je 10 € voor een cola en de jeugd koopt een bak pils en drinkt die samen met vrienden of familie thuis uit is iets goedkoper om 22 uur is de horeca gesloten en de steden zijn doods enkele nachtclubs zijn nog open maar niet voor het gewone volk onbetaalbaar , ik kan het weten iemand heeft daar voor zijn werk gewoond en was blij dat de opdracht ten einde was einde was zo zie je maar !!
 • Kris Delen

  2 jaar geleden
  Het vervangend inkomen moet geïndexeerd worden a.h.v. het actueel beschikbaar werk dat men kan uitvoeren. Verder moet de overheid na opleiding examens afnemen van mensen, zodat ze vervolgens bedrijven deze mensen verplicht kunnen doen aannemen voor periode van een jaar (rekening houdend met praktische afstand woon-werkverkeer). Op werkvloer moet er een min. aantal uren mentoring voor deze werkkracht voorzien worden, betaald door overheid. Alle Belgische vacatures moeten verplicht in 1 database.
 • Jonas Buyle

  2 jaar geleden
  Mooi idee op papier , maar het enige verschil gaat zijn dat de bevolking afhankelijk wordt van de overheid en dat mensen nog depressiever gaan worden.
 • Gino Denil

  2 jaar geleden
  Lijkt moeilijk in te voeren zonder bepaalde groepen onevenredig te bevoordelen of te benadelen. Gaat men eerst alle pensioenen en ziekte uitkeringen afschaffen en dan iedereen een basisinkomen geven. Ook voor deze met een 2e penioenpijler of enkel voor deze zonder op basis van andere rechten. En tegelijkertijd werkenden 1200 € extra geven. Of krijgt iemand met een hoog pensioen er plots 1200 € boven op. Moet men dat extra inkomen dan niet terug gewoon weg belasten om het betaalbaar te houden.
 1. Erdogan vreest voor gevechten rond Oekraïense kerncentrale Zaporizja: “We willen geen nieuwe Tsjernobyl”

  Erdogan vreest voor gevechten rond Oekraïense kerncentra­le Zaporizja: “We willen geen nieuwe Tsjernobyl”

  Turkije is bezorgd om het oorlogsgeweld rond de Oekraïense kerncentrale Zaporizja, die onder Russische controle staat. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan waarschuwde donderdag na afloop van de ontmoeting met zijn Oekraïense collega Volodymyr Zelensky en VN-secretaris-generaal Antonio Guterres voor het risico op een “nieuw Tsjernobyl”. Guterres pleitte nogmaals voor de terugtrekking van de Russische troepen uit de grootste centrale van Europa.