Illustratiebeeld.
Volledig scherm
Illustratiebeeld. © thinkstock

HET DEBAT. Is een onvoorwaardelijk basisinkomen een goed idee? Dit is jullie mening

In Duitsland is gisteren een grootschalig experiment rond het basisinkomen gestart. Gedurende drie jaar zullen 120 mensen elke maand 1.200 euro per maand ontvangen. Voor- en tegenstanders debatteren al jarenlang over het invoeren van een onvoorwaardelijk basisinkomen. Is een onvoorwaardelijk basisinkomen een goed idee? Eerder vandaag lieten we enkele experts aan het woord. Nu is het jullie beurt: dit zijn de boeiendste reacties. 

12 reacties

 • bert michielsen

  2 jaar geleden
  wat mij opvalt in de reacties is dat veruit de meeste mensen geen flauw benul hebben van wat het UBI nu eigenlijk is, wat het inhoudt en hoe het gerealiseerd moet worden. Ik zie in het UBI de enige manier om de paradox van doorgedreven automatisatie en disruptie door nieuwe technologien aan te pakken. Anderzijds zie ik 1 groot risico: wie krijgt toegang tot het systeem? Want als het UBI niet overal wordt geïmplementeerd, dan zal je moeten uitsluiten uit het systeem.
 • Coen Geurts

  2 jaar geleden
  Dan kweek je echt een "lui lekker land" Er zijn nu al zoveel profiteurs; dan loopt het helemaal de spuigaten uit. En wie gaat dat weer moet ophoesten? Juist, de kleine man die nog wil werken.
 • Dirk Vantomme

  2 jaar geleden
  Kan je doen voor 60 plussers die gewerkt hebben en nog niet pensioengerechtigt zijn.
 • Geert Vaelen

  2 jaar geleden
  Voor degenen die werken is er geen verschil. Die 1200 euro komt van het basisinkomen en de rest komt van je werk. Als je nu 2000 euro krijgt van je werk, zal dit 800 worden zodat je uiteindelijk terug op 2000 komt. Maar val je zonder werk, dan kan je toch verder met die 1200. Dopgeld, ziektefonds, pensioen en nog veel meer wordt vervangen door dit basisinkomen, dus er is geld genoeg om dit te kunnen doen. Veel minder papierwerk = goedkopere administratie.
 • François Nuyts

  2 jaar geleden
  Je zal maar 40 of meer jaren gewerkt hebben nietwaar ... Misschien kan men ook voorstellen om ons elke maand een voedselbon en kledingbon te geven wegens bewezen diensten ...