In ons land wordt één op de drie vrouwen slachtoffer van partnergeweld.
Volledig scherm
In ons land wordt één op de drie vrouwen slachtoffer van partnergeweld. © Getty Images/iStockphoto

Elektronische armband voor daders partnergeweld? “Er is groter plan nodig, het beleid faalt schandelijk”

Op 15 jaar tijd is het aantal gevallen van partnerdoding in Spanje gehalveerd. Een van de maatregelen daar was de invoering van de elektronische armband, die een alarm geeft aan de politie wanneer de dader te dicht bij het slachtoffer komt. Minister van Gelijke Kansen Nathalie Muylle (CD&V) is de idee om dit ook in ons land in te voeren genegen en wil overleggen met de Vrouwenraad. Maar die legt bredere en diepere problemen bloot op het vlak van beleid, politie en justitie. Bovendien kan elke onderzoeksrechter vandaag al plegers van partnergeweld onder elektronisch toezicht plaatsen.

6 reacties

 • Leo Kaya

  2 jaar geleden
  Het is te eenvoudig om alles op justitie en de politie te steken. Hoeveel vrouwen krabbelen terug als een klacht moet ingediend worden? Hoeveel vrouwen blijven zich verzoenen met hun gewelddadige partner? Hoeveel mannen zijn slachtoffer van partnergeweld? De wet moet beter worden toegepast, maar de betrokken slachtoffers moeten ook meewerken.
 • lukas wouters

  2 jaar geleden
  Wat faalt er niet in Belgie????Er is bij geen enkele staatsdienst een verantwoordelijkheidsgevoel. Ze doen er hun jobken met zo weinig mogelijk inspanning. het woord verantwoordelijkheid is er onbekend. In tegendeel, idereen tegen iedereen.
 • Ludwig Vanden Boer

  2 jaar geleden
  Het beleid faalt voor het overgrote deel in de bestraffing. Als kinderen zich niet gedragen ligt het voor 80% aan de opvoeding. Pak dan ook de ouders mee aan van de kinderen die zich misdragen. Men kan ook het kindergeld verminderen à rato van de misdragingen. Minderjarigen moeten vanaf 15 jaar zwaarder gestraft worden, zeker bij herhaling, ze zijn voor alles en iedereen groot, behalve voor justitie. Als volwassenen zich misdragen moet er direct, correct en vooral effectief gestraft worden.
 • Yves De Groote

  2 jaar geleden
  Het beleid faalt? Of de opvoeding faalt????
 • Patrick Verbelen

  2 jaar geleden
  Beter zou zijn een elektronische halsband in te voeren, eentje die stroomstoten geeft als hij op minder dan 100 meter van zijn slachtoffer komt, of de ballenband op hetzelfde principe.