Paul Achten met zijn laatste nieuwe boek uit 2020.
Volledig scherm
Paul Achten met zijn laatste nieuwe boek uit 2020. © Mine Dalemans

Hoesselaar Paul Achten brengt ‘Hôessëls’ dialect elke week bij inwoners: “Er staan al 520 columns op de teller”

HoeseltTwee woordenboeken, een resem misvieringen en tientallen kinderen die in het Hôessëls zingen,... Paul Achten heeft één doel in het leven: “Ons mooie Hôessëls dialect levend houden", klinkt het. En om dat te bereiken, stuurt de 86-jarige Hoesselaar wekelijks zijn column uit naar 250 lezers. “In het plat Hôessëls natuurlijk!”

 1. Van ‘Queer Eye’ tot ‘Queer as Folk’: met deze titels kijkt u helemaal Pride-proof
  TV

  Van ‘Queer Eye’ tot ‘Queer as Folk’: met deze titels kijkt u helemaal Pri­de-proof

  Brussel hing in mei al trots de vlaggen uit, de rest van de wereld volgde in juni en in augustus beleeft de Scheldestad met ‘Antwerp Pride’ traditioneel haar LGBTQ+-hoogmis. Maar een 15-jarige jubileum-editie met alle toeters, bellen, binders en pailletten is niet compleet zonder een even kleurrijk en inclusief tv-lijstje. Want ook vanop de bank kunt u zich vergapen aan op en top queer reeksen die beroeren, ontroeren, entertainen en informeren. Dat de optocht niet zomaar een bandeloos feestje is, maar begon als een opstand voor gelijke rechten en vrijheden leert u in de documentairereeks ‘Pride’ op Disney+. Waarna shows als ‘Queer as Folk’ op STARZPLAY, ‘Our Flag Means Death’ op Streamz en ‘It’s a Sin’ op VRT NU u met een lach en een traan de mensen achter het acroniem tonen.
 2. Tennisclub Leopold viert 100-jarig bestaan met reünie, podcast en festival: “Sommige leden hebben zelfs overgrootouders die hier nog tennisten”
  Sint-Truiden

  Tennisclub Leopold viert 100-jarig bestaan met reünie, podcast en festival: “Sommige leden hebben zelfs overgroot­ou­ders die hier nog tennisten”

  Honderden ex-leden, ex-voorzitters, huidige leden en sympathisanten van de Truiense tennisclub Leopold vierden afgelopen weekend het 100-jarig bestaan van de club. “We noemen onze viering 100 jaar De Piste als verwijzing naar de geweldige geschiedenis van de club en de plek waar alles voor ons begon", vertelt voorzitter Kris Peters. “Maar we zijn nog lang niet klaar met vieren: in september vieren we onze verjaardag écht met festival Grand Slam Legends.”