Eddy Stas en Pieter Abts op het beton van een 'aviole'. Achteraan de bosjes die ontstonden rond betonnen platen.
Volledig scherm
Eddy Stas en Pieter Abts op het beton van een 'aviole'. Achteraan de bosjes die ontstonden rond betonnen platen. © Hennuy

"Oorlogsrelicten én natuur beschermen"

MELDERT/WILLEBRINGENEr zijn behoorlijk gevorderde plannen om oorlogsvliegveld 'Les Burettes' te bewaren als erfgoed. "Momenteel ligt de focus op restanten en relicten uit WOI, maar over enkele jaren is WO2 aan de beurt", zeggen Eddy Stas en Pieter Abts van Natuurpunt. "Je zou ons dus visionair kunnen noemen door nu al de restanten van dit vliegveld te bewaren. Overigens is dat ook voor de natuur een goede zaak."

 1. Wateroverlast doet kinderopvang verhuizen
  Hoegaarden

  Waterover­last doet kinderop­vang verhuizen

  In Hoegaarden viel de situatie aanvankelijk mee te vallen. Gelukkig bleven de vreselijke modderstromen wél uit. Maar De Gete trad in de namiddag wel uit haar oevers. Wachtbekkens stroomden vol maar aan de Celis-molen werd het waterpeil wel kritiek. De kinderen van de opvang Ferm, die net naast de Gete gelegen is, werden uit voorzorg geëvacueerd en overgebracht naar de sporthal. Zij waren er allemaal veilig en wel.Ondanks een eerste geslaagde poging deze voormiddag, heeft men bij de kinderopvang deze namiddag de strijd tegen het water toch moeten staken. De ganse opvang werd omringd door zeer veel wateroverlast, waardoor er ook geen enkele mogelijkheid was om het water uit de opvang te krijgen. Hierdoor kan men vrijdag absoluut geen opvang voorzien in De Polder.
 2. Vaccinatiecentrum prikt morgen en volgende week zonder afspraak: “Alles op alles om groepsimmuniteit én herwonnen vrijheid te bereiken”
  PREMIUM
  Tienen/Boutersem/Hoegaarden/Glabbeek.Kortenaken

  Vaccinatie­cen­trum prikt morgen en volgende week zonder afspraak: “Alles op alles om groepsimmu­ni­teit én herwonnen vrijheid te bereiken”

  De trein in het vaccinatiecentrum aan de Goossensvest in Tienen dendert voort. Hoewel intussen al meer dan 90 procent van de meerderjarige bevolking een eerste prik heeft gekregen en iets meer dan 60 procent een tweede, zet het centrum nu werkelijk alles op alles. Iedereen ouder dan 18 die om welke reden dan ook de boot gemist heeft, twijfelde of weigerde, kan er op vrijdag 23 juli en op donderdag 29 juli terecht voor één prik van het J&J vaccin. “Die paar procentjes extra kunnen nog een verschil maken”, zegt Stefan Martens, coördinator van het vaccinatiecentrum.