De Umicore-fabriek ligt pal naast een woonwijk.
Volledig scherm
De Umicore-fabriek ligt pal naast een woonwijk. © Klaas De Scheirder

Studie onderzoekt 200 jongeren rond Umicore-fabriek op aanwezigheid van zware metalen en roet in hun lichaam

HobokenEr heerst bij de omwonenden rond de Umicore-site in Hoboken al lang ongerustheid over een te hoog loodgehalte, en de effecten ervan op de gezondheid. Om een duidelijk en wetenschappelijke beeld van de situatie te krijgen, start dit najaar een humane biomonitoring - een onderzoeksmethode waarbij men ‘meet in het menselijk lichaam’ - bij 200 jongeren van 14-15 jaar uit Hoboken, Hemiksem en Kruibeke.

 1. ‘Gossip Girl’ bezorgde de originele cast een rijke carrière: hoe gaat het nog met hen?
  TV

  ‘Gossip Girl’ bezorgde de originele cast een rijke carrière: hoe gaat het nog met hen?

  Het geluk van rasechte ‘Gossip Girl’-fans kan niet op sinds dé Georgina Sparks haar opwachting maakt in het tweede seizoen van de reboot, die verschijnt 2 december op Streamz. Actrice Michelle Trachtenberg (37) kruipt dus opnieuw in de huid van haar personage uit 2007. Maar hoe gaat nog het met de rest van de originele cast? De ene bombardeerde tot een superster, de andere ging failliet of kwam in het oog van de storm te staan sinds de #MeToo-beweging.
 2. INTERVIEW. KMSKA laat eíndelijk van zich horen in Antwerps cultuurdebat: “We steken de hand meer dan ooit uit om samen te werken met jonge kunstenaars”
  PREMIUM
  ANTWERPEN

  INTERVIEW. KMSKA laat eíndelijk van zich horen in Antwerps cultuurde­bat: “We steken de hand meer dan ooit uit om samen te werken met jonge kunste­naars”

  Al anderhalve maand wordt er geprotesteerd tegen de besparingen in het Antwerpse cultuurveld door de verenigde sector. Bíjna verenigd, want grote cultuurhuizen zoals het KMSKA - met N-VA als voorzitter van de raad van bestuur - hielden zich verdacht stil in het debat. Tot nu. “De politiek moeit zich nooit met de programmatie of de inhoud van het museum.”