De beste ondernemers leren van hun fouten:
“Het is mislukt, maar ik ben trots dat ik de sprong gewaagd hebt”
Goede ondernemers lopen niet weg van een mislukking. Ze kijken het lelijke beest recht in de ogen en leren van hun fouten. ‘Failing Forward’, noemen ze dat tegenwoordig. Dat is precies wat burgerlijk ingenieur Pieter-Jan Vandendriessche (32) deed toen zijn startup Tripodmaker, waarmee hij 3D-printers aan de man bracht, de boeken moest neerleggen.
Delen per e-mail
Je stuurde een team aan bij de multinational Atlas-Copco. Broodje gebakken, denken de meeste mensen dan.
Pieter-Jan Vandendriessche: “Het is een superinteressante omgeving voor ingenieurs en ik heb er veel bijgeleerd. Maar het is mijn ding niet. Ik ben meer het type voor een kmo, met korte lijnen tussen engineering, productie en marketing.”
Hoe kwam je bij 3D-printers uit?
“Ik ontwierp in mijn vrije tijd meubels. Daarvan printte ik schaalmodellen met een 3D-printer die ik zelf in elkaar geknutseld had. Het idee groeide om daarin verder te gaan. In 2014 nam ik deel aan de businessplan-wedstrijd Bizidee. Mijn vrouw heeft een financiële achtergrond en stelde het plan op. We wonnen de wedstrijd en 25.000 euro. Dat was voor mij de klik. Kort daarna heb ik mijn werk opgezegd en een bvba opgericht.”
Hoe heb je die start gefinancierd?
“Door die wedstrijd belden mensen me zelf op om geld te geven. Dat was een beetje… bizar. Uiteindelijk heb ik alles afgewimpeld en beslist om in te stappen in imec-istart, een incubator voor startups van het onderzoekscentrum Imec.”
Je produceerde ‘delta 3D-printers’. Was dat een gat in de markt?
“Ik dacht van wel, maar dat was een beetje naïef. De technologie is zeker zinvol, in het ontwikkelingsproces van allerlei objecten en machines. Maar het is meer een ‘nice to have’ dan een ‘need to have’. Bovendien was de markt al voor tachtig procent ingenomen door vier dominante spelers. Enkele honderden kleinere spelers knokten voor de resterende klanten. Achteraf las ik in een managementboek een toepasselijke waarschuwing: blijf weg van een markt die voor een groot deel in handen is van een handvol grote bedrijven.”
Maar toen was het al te laat?
“De verkoop liep nochtans niet slecht. Maar op een bepaald moment nam ik iemand in dienst voor sales en marketing en begonnen we geld in reclame te steken. De impact was nul: we verkochten er geen printer meer door. Toen besefte ik dat we een fundamenteel probleem hadden. Het bedrijf was niet leefbaar. Begin 2018 heb ik de boeken neergelegd.”
Hoe voelde dat aan?
“Ik vond het jammer en heel pijnlijk, want ik had er keihard voor gewerkt. Maar tegelijk was het ook bevrijdend. Ik heb zelf de handdoek in de ring gegooid, want hardnekkig verder ploeteren heeft geen zin. Vandaag kijk er positief op terug. Ik heb de sprong gewaagd en kon proeven van het ondernemerschap.”
En dat smaakt naar meer?
“Zeker. Het laatste anderhalf jaar heb ik een tiental startups geanalyseerd, met de bedoeling om mee in het kapitaal te stappen. In zes ervan heb ik een tijdje voltijds meegedraaid. Maar ik heb het uiteindelijk niet gedaan.”
Waarom niet?
“Ik heb telkens het product, de markt en de financiële kant bekeken, en ik zag dezelfde problemen als in mijn eigen startup. Veel starters vertrekken vanuit hun affiniteit met technologie, en gaan dan op zoek naar een probleem die ze met die technologie kunnen oplossen. Vaak is dat een onbestaand probleem, waarvoor klanten dus niet willen betalen.”
Je bent wat nuchterder geworden?
“En realistischer. Als je product niet verkoopt, heeft je bedrijf geen bestaansreden. Een startup is geen liefdadigheidsproject.”
Wat nu?
“Ik ben nu op zoek naar een bestaand bedrijf om over te nemen, in West- of Oost-Vlaanderen. Een kmo die al bewezen heeft wat ze kan. Veel ondernemers worden een dagje ouder en hebben geen opvolging en geen zin meer om nog zwaar te investeren. Als jonge gast heb ik meer feeling met de mogelijkheden van informatisering.”
Op 23 april om 10u vertel je je verhaal op Joe. Je mag dan drie nummers aanvragen en de fakkel doorgeven aan een andere ondernemer die je geholpen of geïnspireerd heeft. Wie wordt dat?
“Hugo De Blauwe. Hij is CEO van inFlights. Dat levert slimme inzichten op basis van data van drones, vliegtuigen of satellieten om multinationals en kmo’s wereldwijd productiever te maken. Hugo heb ik écht leren kennen toen hij zijn job bij McKinsey omruilde voor de startup-wereld. Ik kan hem alles vragen en omgekeerd, van ondernemer tot ondernemer. Zo’n klankbord is een grote steun, in goede en in kwade dagen.”
Van een mislukking kan je leren: die boodschap willen Startups.be en VLAIO, het Agentschap Innoveren en Ondernemen, brengen met de campagne Failing Forward. Meer getuigenissen en info vind je op www.metfalenenopstaan.be.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
“We willen niet alleen taarten bakken, maar ook mensen met elkaar verbinden” Van Laura ‘Madam Bakster’ Verhulst moeten we milder worden voor elkaars fouten
Gluten- en lactosevrije veganistische taarten zonder suiker, bloem, boter of eieren, waar je zonder schuldgevoelens van kunt genieten: dat is het concept achter de Gentse online bakkerij en koffieshop Madam Bakster. Laura Verhulst was nog een student toen ze haar bedrijf in 2015 opstartte. Vandaag stuurt ze samen met haar vriend Kobe een zeskoppig team aan. Ze heeft net haar tweede bakboek uit. Een babbel over drie leerzame jaren en de zin van fouten maken. -
Hoe kan je besparen op je autoverzekering?
De premie van een autoverzekering is vaak een hele hap uit het gezinsbudget. Altijd een vervelend moment dus wanneer de premieafrekening in je brievenbus of mailbox zit. Benieuwd of je nog steeds de voordeligste autopremie hebt? In vele gevallen kan je namelijk verschillende euro’s besparen. Independer.be legt je uit hoe je dat het beste aanpakt. -
“Veel vrouwen durven niet op tafel kloppen. Van die bescheidenheid ben ik af.” Dit leerde ondernemer Carla Van Corenland van haar fouten.
Iedereen loopt wel eens met zijn kop tegen de muur. Goede ondernemers krabbelen dan weer recht en leren van hun fouten. ‘Failing Forward’, heet dat. Carla Van Corenland (42) zette met haar bedrijf Fisc@dvies radicaal in op digitale fiscaliteit. Het werd een heftige rit, met veel putten en bulten. Maar het zijn net de tegenslagen die haar klaarstoomden voor de toekomst, vindt ze zelf. -
-
Leer ondernemen vanuit je luie zetel dankzij deze 7 Netflix-series
“There’s no business like showbusiness”, gaat het gezegde. Het hoeft je dan ook niet te verbazen dat sommige Hollywoodiaanse droomfabrieken ons best wat zakenkennis kunnen bijbrengen. Leg dus die managementboeken opzij en klik Netflix open voor deze zeven inspirerende televisieseries. -
EU zet in op durfkapitaal zodat innovatieve ondernemers niet langer wegtrekken naar VS
De Europese Unie trekt te weinig durfkapitaal aan, waardoor start-ups vaak niet kunnen doorgroeien tot volwaardige grote spelers en wegtrekken naar betere oorden, zoals de Verenigde Staten. Om daar iets aan te doen, start de Europese Unie met 'VentureEU', een fonds dat zes bestaande private durfkapitaalfondsen overkoepelt en meer geld van private investeerders moet aantrekken. De Europese Commissie verwacht een opbrengst van 2,1 miljard euro, wat moet leiden tot 6,5 miljard aan investeringen. -
Multimedia
Gaat je smartphone te snel stuk? Dit kan je eraan doen
Een gemiddelde gebruiker doet het net geen drie jaar met zijn smartphone voordat hij overgaat naar een nieuwe, zeggen marktonderzoeken. Wil jij liefst dat je smartphone het langer uitzingt? Dan moet je er vooral goed zorg voor dragen. Onze techredacteur geeft vijf belangrijke tips. -
Sparen
Tijd om uw woning energiezuinig(er) te maken? Zo vindt u de goedkoopste energielening
Hebt u plannen om uw woning energiezuiniger te maken en denkt u eraan om hiervoor een lening af te sluiten? Weet dan dat u verschillende opties hebt: een specifieke energielening, een hypothecair krediet, een wederopname op uw hypotheeklening of het gratis Vlaamse renovatiekrediet. Spaargids.be overloopt de voor- en nadelen.
0 reacties