Op de foto zien we Johan Dierynck, Eric Bouten, Arne Thomas en Guy Bouten, Jeroen Laseure, Rudy Gouwy, Xavier Temperman, Luc Timperman en Johan Deryckere. Daarvoor van links naar rechts: 
Peter Dewancker, Lotte Bouten, Kaat Bouten, Carla Cardinael en Anitza Ghillemijn.
Volledig scherm
Op de foto zien we Johan Dierynck, Eric Bouten, Arne Thomas en Guy Bouten, Jeroen Laseure, Rudy Gouwy, Xavier Temperman, Luc Timperman en Johan Deryckere. Daarvoor van links naar rechts: Peter Dewancker, Lotte Bouten, Kaat Bouten, Carla Cardinael en Anitza Ghillemijn. © RV

‘Wij kennen de jury persoonlijk’ wint de 7de KWB Quizavond

HeuvellandIn Wulvergem werd niet voor het eerst de quiz ‘De slimste ploeg’ gespeeld. De 4 leden van ‘Wij kennen de jury persoonlijk’ kwamen als winnaars uit de bus. 

 1. Wagentje van legendarische keverbaan krijgt plaatsje in Yper Museum: “Herinnering aan mooi stukje Ieperse geschiedenis”
  Ieper

  Wagentje van legendari­sche keverbaan krijgt plaatsje in Yper Museum: “Herinne­ring aan mooi stukje Ieperse geschiede­nis”

  Wedden dat heel wat bezoekers aan het Yper Museum spontaan beginnen te glimlachen als ze de nieuwe aanwinst te zien krijgen? De keverbaan van Bellewaerde werd onlangs afgebroken, maar een van de wagentjes, dat de naam Yvette Vitesse kreeg, staat nu opgesteld in de permanente tentoonstelling van het museum. “Heel fijn dat onze keverbaan toch een beetje verder leeft”, zegt Stefaan Lemey, directeur van pretpark Bellewaerde.
 2. Waterputje met houten pomp aangetroffen in Kloosterhof: “Benieuwd welke geheimen hier nog zijn bewaard”
  Wevelgem

  Waterputje met houten pomp aangetrof­fen in Klooster­hof: “Benieuwd welke geheimen hier nog zijn bewaard”

  Archeologen van het Bedrijf voor Archeologisch en bouwhistorisch onderzoek (BAAC) in Vlaanderen mochten onlangs graven in de historische hoeve ‘Kloosterhof’ aan de Lauwestraat in Wevelgem. Dat gebeurde in het kader van het renovatie- en herbestemmingsproject dat een projectontwikkelaar momenteel bezig is. “De hoeve spreekt tot de verbeelding omdat ze haar oorsprong kent in de 13de eeuw”, aldus BAAC. “Ze hoorde bij de Guldenbergabdij en zorgde er eeuwenlang voor dat de aan de abdij gelinkte cisterciënzerzusters zich konden voorzien van voedsel. De gebouwen ondergingen doorheen de eeuwen verwoesting en renovatie, waardoor de bestaande gebouwen dateren uit de 17de en 18de eeuw.” Volgens de archeologen geven de eerste bevinden van het onderzoek binnenin de stalgebouwen meer informatie over de interne inrichting. “Dieren leefden er in stallen die geplaatst waren boven overwelfde mestkelders. Een brandlaag is een laatste getuige van de verwoesting van de oorspronkelijke gebouwen. In één van de stallen deden we een opmerkelijke vondst. In een klein waterputje was nog een houten pomp bewaard. Dergelijke waterpompen waren algemeen in gebruik tot ze vanaf de 20ste eeuw geleidelijk vervangen werden door metalen waterpompen. Wij zijn alvast zeer benieuwd welke geheimen hier nog meer onder de bodem bewaard zijn!”