Frank Swinnen overleefde de internaatsbrand van Heusden.
Volledig scherm
PREMIUM
Frank Swinnen overleefde de internaatsbrand van Heusden. © RV/Mine Dalemans

Frank overleefde als kind internaatsbrand van Heusden en redde later zelf een gezin uit een woningbrand: “Dat ik die jongen naast mij niet meer kon helpen, zal me altijd bijblijven”

Lommel / HeusdenOp 23 januari 1974 - vandaag exact 48 jaar geleden - vond in het toenmalig Heilig-Hartcollege in Heusden-Zolder een internaatsbrand plaats. Uiteindelijk lieten hierbij 23 kinderen het leven. Frank Swinnen (60) uit Lommel werd ’s nachts wakker door de gebeurtenissen en kon zichzelf nog net in veiligheid brengen. Een trauma houdt hij naar eigen zeggen niet over aan de feiten, maar hij draagt het wel zijn hele leven met zich mee. Voor onze krant graaft hij nog één keer diep in zijn geheugen.

 1. Els (58) opende na overlijden van haar man B&B in de Algarve: “Dit is altijd mijn droom geweest en ik geniet van elke dag”
  PREMIUM
  Lummen

  Els (58) opende na overlijden van haar man B&B in de Algarve: “Dit is altijd mijn droom geweest en ik geniet van elke dag”

  De Lummense Els Vandenhove (58) is een weerbare vrouw. In 2007 verloor ze haar man en drie jaar later besloot ze om een B&B te openen in de Algarve in Portugal. Daar krijgt ze van maart tot oktober Vlamingen over de vloer. In de wintermaanden gaat ze op verkenning in de streek om ook haar vaste klanten te kunnen blijven verrassen. “Eerst wilde ik naar Schotland, maar laat ons eerlijk zijn: het weer is hier toch beter”, lacht ze goedgezind vanuit de Portugese zon.
 2. Boekstart-dag in Beringen
  Beringen

  Boek­start-dag in Beringen

  Zaterdag 21 mei van 10 tot 13 uur kan je in de bibliotheek van Beringen terecht voor de jaarlijkse Boekstart-dag. De bibliotheek wordt dan omgetoverd tot een paradijs voor de allerkleinsten met heel wat leuke activiteiten. “Er kan geknutseld worden, er is kindergrime voorzien en we organiseren ook een aantal workshops,” aldus schepen voor Bibliotheek Jessie De Weyer (N-VA). Je kan er ook meteen kennismaken met het aanbod voor jonge gezinnen in Beringen via de Opvoedingswinkel, IN-Zetje, Kind en Taal, Home-start en de Gezinsbond.
 3. “Zelfs Kevin De Bruyne wordt hier als gewone klant behandeld”: de legende van café De Spork, waar de hele sportwereld thuiskomt
  PREMIUM
  Viversel

  “Zelfs Kevin De Bruyne wordt hier als gewone klant behandeld”: de legende van café De Spork, waar de hele sportwe­reld thuiskomt

  “Sporters, scheidsrechters en managers: ze staan hier samen aan de toog.” Mathieu van der Poel, Kim Clijsters, Tom Boonen, Stefan Everts... behoren allemaal tot het cliënteel van De Spork, een legendarisch ‘foodcafé’ in Viversel vlak bij het Circuit van Zolder. Tussen pot en pint werden er dikke contracten getekend, diepgaande gesprekken gevoerd en lange vriendschappen gesmeed. Na de dood van patron Johan in 2011 zijn zussen Kristina, Carina en broer Polly de gezichten van De Spork. Samen met kind aan huis Stijn Stijnen maken ze voor ons het ultieme portret van dit mythische oord.