Frank Swinnen overleefde de internaatsbrand van Heusden.
Volledig scherm
PREMIUM
Frank Swinnen overleefde de internaatsbrand van Heusden. © RV/Mine Dalemans

Frank overleefde als kind internaatsbrand van Heusden en redde later zelf een gezin uit een woningbrand: “Dat ik die jongen naast mij niet meer kon helpen, zal me altijd bijblijven”

Lommel / HeusdenOp 23 januari 1974 - vandaag exact 48 jaar geleden - vond in het toenmalig Heilig-Hartcollege in Heusden-Zolder een internaatsbrand plaats. Uiteindelijk lieten hierbij 23 kinderen het leven. Frank Swinnen (60) uit Lommel werd ’s nachts wakker door de gebeurtenissen en kon zichzelf nog net in veiligheid brengen. Een trauma houdt hij naar eigen zeggen niet over aan de feiten, maar hij draagt het wel zijn hele leven met zich mee. Voor onze krant graaft hij nog één keer diep in zijn geheugen.

 1. Deze ‘kleine wildernis’ wordt het ontmoetingsplekje van Kattenbos
  Lommel

  Deze ‘kleine wildernis’ wordt het ontmoe­tings­plek­je van Kattenbos

  In het Lommelse gehucht Kattenbos was er bij de buurtbewoners een vraag naar speelgroen en een ontmoetingsplek. Daarom richt de stad er nu de nieuwe kleine wildernis ‘Hoeverstee’ in. Het krijgt hiervoor ook een subsidie van 15.000 euro van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA). “De minister sprak haar waardering uit voor de manier waarop we als stad met de buurt samenwerken”, zegt burgemeester van Lommel Bob Nijs (CD&V).
 2. “De ene smaakmaker is nog niet weg, of het volgende jonge talent staat al klaar”: Stad Hasselt reageert enthousiast op komst Pajtim Bajrami
  Hasselt

  “De ene smaakmaker is nog niet weg, of het volgende jonge talent staat al klaar”: Stad Hasselt reageert enthousi­ast op komst Pajtim Bajrami

  Het nieuws dat sterrenchef Luc Bellings zijn toprestaurant op de Luikersteenweg in Hasselt gaat sluiten, kwam onverwachts. Dat vertelt schepen van Horeca Rik Dehollogne (N-VA). Maar intussen maakte jong talent Pajtim Bajrami bekend dat hij staat te popelen om het restaurant over te nemen. “Een fijne verrassing”, zo klinkt het bij de stad.
 3. “Zelfs Kevin De Bruyne wordt hier als gewone klant behandeld”: de legende van café De Spork, waar de hele sportwereld thuiskomt
  PREMIUM
  Viversel

  “Zelfs Kevin De Bruyne wordt hier als gewone klant behandeld”: de legende van café De Spork, waar de hele sportwe­reld thuiskomt

  “Sporters, scheidsrechters en managers: ze staan hier samen aan de toog.” Mathieu van der Poel, Kim Clijsters, Tom Boonen, Stefan Everts... behoren allemaal tot het cliënteel van De Spork, een legendarisch ‘foodcafé’ in Viversel vlak bij het Circuit van Zolder. Tussen pot en pint werden er dikke contracten getekend, diepgaande gesprekken gevoerd en lange vriendschappen gesmeed. Na de dood van patron Johan in 2011 zijn zussen Kristina, Carina en broer Polly de gezichten van De Spork. Samen met kind aan huis Stijn Stijnen maken ze voor ons het ultieme portret van dit mythische oord.
 1. Els (58) opende na overlijden van haar man B&B in de Algarve: “Dit is altijd mijn droom geweest en ik geniet van elke dag”
  PREMIUM
  Lummen

  Els (58) opende na overlijden van haar man B&B in de Algarve: “Dit is altijd mijn droom geweest en ik geniet van elke dag”

  De Lummense Els Vandenhove (58) is een weerbare vrouw. In 2007 verloor ze haar man en drie jaar later besloot ze om een B&B te openen in de Algarve in Portugal. Daar krijgt ze van maart tot oktober Vlamingen over de vloer. In de wintermaanden gaat ze op verkenning in de streek om ook haar vaste klanten te kunnen blijven verrassen. “Eerst wilde ik naar Schotland, maar laat ons eerlijk zijn: het weer is hier toch beter”, lacht ze goedgezind vanuit de Portugese zon.