In dit Indiase dorpje zingt iedereen elkaar toe met een persoonlijke melodie: "Alleen als mijn zoon iets verkeerd heeft gedaan, gebruik ik zijn naam"
In het Indiase dorpje Kongthong, diep verscholen in de jungle van de noordoostelijke staat Mehalaya, spreken mensen elkaar niet aan met hun naam, maar met een melodietje dat hun moeder na hun geboorte speciaal voor elk kind heeft bedacht. Deze bijzondere traditie zou best eens uniek in de wereld kunnen zijn.
Het dorpje, dat bewoond wordt door mensen van de Khasi-stam, spreekt elkaar levenslang aan met het melodietje dat hun moeder voor hen componeerde na hun geboorte. Toch hebben ze ook conventionele namen, al worden die zelden gebruikt.
lees verder onder de video:
“De compositie van de melodie komt recht uit mijn hart”, zegt Pyndaplin Shabong, een moeder van drie kinderen aan het Franse persbureau AFP. “Het drukt mijn liefde en vreugde om de baby uit”, zegt de 31-jarige vrouw. “Maar als mijn zoon iets verkeerd heeft gedaan, als ik boos op hem ben, of wanneer hij mij teleurgesteld heeft, dan spreek ik hem wél aan met zijn echte naam in plaats van dat ik hem liefdevol toezing”, vult dorpsleider Rothell Khongsit aan.
lees verder onder de tweet:
Het dorpje Kongthong ligt diep verscholen in de jungle en is eeuwenlang afgesloten gebleven voor de rest van de wereld. Pas in 2000 kregen de inwoners elektriciteit, in 2013 werd er een onverharde weg aangelegd. Het is uren lopen naar het volgende dorp. De huisjes zijn overwegend gemaakt van hout en hebben golfplaten daken. Overal klinkt gezang, “een symfonie van klanken”, aldus de AFP-journalist die het dorpje bezocht voor een reportage.
Respect voor de natuur
De plaatselijke bevolking brengt haar dagen door in de jungle, op zoek naar bezemgras, de belangrijkste inkomstenbron. Om elkaar niet kwijt te raken in het dichtbegroeide bos, gebruiken de dorpelingen een door de natuurlijke omgevingsgeluiden geïnspireerde extra lange versie van zo’n dertig seconden, van elkaars muzikale naam, om in contact te blijven met elkaar.
“We wonen in afgelegen dorpjes, we worden omringd door dichtbegroeid bos, door heuvels. Dus we leven dicht bij de natuur, we respecteren alle prachtige mooie levende wezens die God heeft geschapen”, zegt Khongsit. “Alle wezens hebben een eigen identiteit. De vogels, de dieren: ze hebben allemaal manieren om elkaar te roepen.”
lees verder onder de tweet:
'Jingrwai lawbei'
Het gebruik van elkaar toezingen is bekend onder de naam ‘jingrwai lawbei’, dat ‘lied van de eerste vrouw van de clan’ betekent, een verwijzing naar de mythische Eerste Moeder van de Khasi. Vrouwen spelen dan ook een centrale rol in het leven van de Khasi: eigendom en grond worden van moeder op dochter doorgegeven, terwijl een echtgenoot na het huwelijk bij zijn vrouw komt wonen en haar naam aanneemt. Dat is uitzonderlijk in India, dat een overwegend patriarchale samenleving is, waar de man het voor het zeggen heeft.
“We beschouwen de moeder als de godin van de familie. Een moeder zorgt voor haar familie nadat ze haar erfenis van haar voorouders heeft gekregen en die ze op haar beurt weer doorgeeft”, zegt Khongsit.
'Vermomd patriarchaat'
Antropologe Tiplut Nongbri van de Jamia Milia Islamia Universiteit in Delhi, plaatst toch enige kanttekeningen bij de rol van de vrouw in de Khasi-samenleving. Volgens haar is het eerder een ‘vermomd patriarchaat’. “Vrouwen hebben geen beslissingsmacht. Traditioneel gezien mogen ze niet deelnemen aan politiek en de regels zijn erg duidelijk over wat ‘mannelijke’ en wat ‘vrouwelijke’ domeinen zijn. “Voor de kinderen zorgen is de taak en verantwoordelijkheid van de vrouw, staatsvorming en alles wat daarmee te maken heeft is een mannelijke taak.”
De precieze wortels van ‘jingrwai lawbei’ zijn niet bekend, maar de lokale bevolking denkt dat de traditie zo oud is als het dorp, dat al vijf eeuwen lang bestaat. Toch kan het zijn dat de traditie aflopende zaak is, aangezien de moderne wereld langzaam maar zeker haar intrede doet in het dorp in de vorm van mobiele telefoons en televisies.
Sommige van de nieuwere melodische namen zijn dan ook geïnspireerd bij populaire Bollywoodliedjes en jongeren vinden het leuker om hun vrienden te bellen in plaats van naar buiten te gaan en hun namen te zingen om contact te krijgen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Vtwonen
Kleine(re) woonkamer? Vermijd deze vijf fouten en je maakt die ruimte meteen een pak groter
Niet iedereen is gezegend met een groot huis en, dus, een grote woonkamer. Toch hoeft een klein(er) exemplaar niet automatisch klein aan te voelen, zo weet vtwonen.be. Tenminste, als je rekening houdt met deze vijf vaak gemaakte fouten. -
Hilarisch gevecht van stomdronken Wit-Rus (53) met slagboom die hem tik verkoopt
-
Buitenland
Indiase politie arresteert 'highway serial killer' voor 33 moorden
De politie in centraal India heeft een 48-jarige man gearresteerd die heeft toegegeven 33 vrachtwagenchauffeurs en hun helpers te hebben gedood om de goederen te plunderen en de voertuigen te verkopen. -
-
Independer
Een eerste stek met je lief: met deze zes tips stel je jezelf én je huurwoning helemaal veilig
Wanneer je als koppel voor de eerste keer gaat samenwonen, mag je enkele belangrijke administratieve/legale zaken niet vergeten. Dat begint al voor je je huurcontract ondertekent. Met dit stappenplan van Independer.be zie je niets over het hoofd en zit je niet met problemen achteraf. -
"Waarom neem je niet op als ik bel?" Klant betrapt maaltijdbezorger die haar sushi opeet
Een Amerikaanse vrouw betrapt een maaltijdleverancier van DoorDash die in zijn auto haar sushi zit op te eten. Hij beweert dat hij haar niet vond, terwijl zij zegt dat ze hem maar belde en berichten stuurde. -
PREMIUM
Deel 4. Met de fiets van India naar Zweden, voor de liefde. Les één: noem je schoonmoeder niet zomaar 'oud'
Zweeds leren is geen makkie, ondervindt PK. En doordat Lotta aan haar opleiding in Stockholm bezig is, zien ze elkaar weinig de eerste jaren dat ze samen zijn. Maar dan valt alles in zijn plooi. Lotta wordt muzieklerares en PK gaat kunst doceren. Ze krijgen twee kinderen en leven ook vandaag nog in de 'jungle' van Borås, het uitgestrekte bos dat Lotta's adellijke familie al twee en een halve eeuw bezit. -
Jobat
Zoveel verdien je in marketing en communicatie: een overzicht van de lonen en de extralegale voorwaarden
Honderden vacatures in de marketing en communicatie wachten momenteel op talent ter invulling. Het aantal openstaande jobs in deze sector blijft ook stijgen. Jobat.be zocht uit naar wie er exact gezocht wordt en wat je als marketing- en communicatieprofessional mag verwachten aan het einde van de maand.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer