Amerikaan brengt boek bijna honderd jaar te laat terug naar bibliotheek: “Hoe geweldig”
Een Amerikaanse man heeft een geschiedenisboek bijna honderd jaar te laat teruggebracht bij een bibliotheek in Californië. Hij vond het boek in een doos van zijn overleden vrouw. De man vermoedt dat het haar opa was die het boek in 1927 had uitgeleend.
“Hoe geweldig is dit? 96 jaar geleden heeft iemand dit boek uit onze bibliotheek geleend. Het laat maar zien dat het nooit te laat is om je bibliotheekboek terug te brengen”, schrijft de St. Helena Public Library op Instagram.
Het zou gaan om het boek genaamd ‘A history of the United States’ van Benson Lossing, uitgebracht in 1881. Toen de bibliotheek erachter kwam hoe oud het boek juist was én hoe lang geleden het al bleek uitgeleend te zijn, gingen ze op zoek naar de onbekende persoon die de klepper eerder deze maand was komen terugbrengen. De bib bracht het verhaal onder de aandacht bij Amerikaanse media.
Het bleek te gaan om Jim Perry. “Ik was het huis aan het schoonmaken en spullen aan het weghalen die niet werden gebruikt’’, zegt hij. “Deze doos stond op een lekker koel plekje in ons huis waar we boeken bewaarden.’’ Perry zegt er “vrij zeker” van te zijn dat John McCormick, de grootvader van zijn overleden vrouw, degene is die het boek in 1927 uitleende. De man was toen 55 jaar. Toen McCormick in 1963 op 91-jarige leeftijd stierf, ging het boek naar zijn jongste dochter. Uiteindelijk belandde het in handen van haar dochter Sandra Perry, de vrouw van Jim Perry. Zij overleed in 2015.
Het leek Perry leuk om het boek terug te geven aan de (opvolger van de) bibliotheek waar het vandaan kwam, om het personeel blij te maken en ze “een kick te geven”. “Maar ik realiseerde me niet dat het een speciale betekenis voor hen zou hebben.”
Het bibliotheekpersoneel vermoedt dat het boek een van 540 delen was die oorspronkelijk verkrijgbaar waren bij de Free Public Library, een voorloper van de St Helena Public Library. Het boek wordt nu achter glas tentoongesteld bij de ingang van de bibliotheek.
Boete?
De bib bracht vroeger overigens 5 eurocent in rekening voor elke dag dat een boek te laat werd ingeleverd. Sinds 2019 worden er geen boetes meer uitgedeeld. Gelukkig maar, want anders zou Perry een boete van meer dan 1.500 euro moeten betalen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Oudste geïllustreerde handschrift in Nederlands eind mei te bezichtigen in Koninklijke Bibliotheek
-
2
Hoe is deze knalgele Fiat 500L in deze vitrine geraakt? “Een kwestie van centimeters”
Van een scooter met zijspan tot een kermistank. In de vitrine van Keineig, de kleine tweedehands curiosawinkel van Jens Rentmeesters (39), is het een komen en gaan van opvallende pronkstukken. Maar zo groot als de één ton zware knalgele Fiat 500L waren ze nog nooit. “Hoe ik hem binnen heb gekregen? Hogere wiskunde.”Leuven -
Mijntelco
Een iPhone voor 179 euro... mét abonnement: doe je voordeel aan zo'n deal?
Om de zoveel tijd pakken telecomoperatoren ermee uit op hun website: interessant ogende smartphonedeals. De nieuwste smartphone van Apple of Samsung tegen een zeer voordelige prijs, in ruil voor een abonnement bij een provider: het doet heel wat klanten overstag gaan. Maar zijn die deals ook voordelig? En zo nee, zijn er dan totaal geen zaakjes te doen? Mijntelco.be pluist het uit. -
-
Independer
Je auto uitlenen aan je buur of vrienden: zo zit het met de verzekering
-
1.100 jaar oude bijbel kan vandaag duurste boek ter wereld worden op veiling in New York
Vandaag gaat de oudste, meest complete Hebreeuwse bijbel onder de hamer op een veiling in New York. De kostprijs? Die wordt door het veilinghuis Sotheby’s geschat op 30 à 50 miljoen dollar. Daarmee zou Codex Sassoon het duurste boek ter wereld kunnen worden. -
TV
STREAMINGTIP. ‘More Than This’: liefde in alle kleuren
Zin om de week in te zetten met een portie onvervalst tienerdrama? Dan bent u bij VRT MAX aan het juiste adres. Zij brengen met ‘More Than This’ een uitstekende Australische reeks in stelling, waarbij het gevoelsleven van vijf adolescenten centraal staat. -
Swingers balen van controles in Zeeuwse duinen: “Op het vlakke strand word je gezandstraald”