1. Heistse ijsbaan Die Swaene bestaat een halve eeuw: “Klanten die hier als kind kwamen schaatsen, komen nu met kleinkinderen”
  PREMIUM
  Heist-op-den-Berg

  Heistse ijsbaan Die Swaene bestaat een halve eeuw: “Klanten die hier als kind kwamen schaatsen, komen nu met kleinkinde­ren”

  In Heist-op-den-Berg wordt op vrijdag 2 december één van de populairste trekpleisters van de gemeente een halve eeuw oud: kunstijsbaan Die Swaene. Talloze Heistenaren trotseerden er voor het eerst het ijs, woonden er een wedstrijd van lokale hockeytrots Olympia Heist bij of gingen er op zoek naar een lief. “Een aantal jaren geleden hadden we een dipje, maar nu vinden de mensen opnieuw hun weg naar Die Swaene”, aldus uitbater Leo Verbeeck.
 2. Openbare straatverlichting dooft een uur vroeger: “Hiermee wordt een bijkomende besparing gerealiseerd van ongeveer 40.500 euro per jaar”
  Scherpenheuvel-Zichem

  Openbare straatver­lich­ting dooft een uur vroeger: “Hiermee wordt een bijkomende besparing gereali­seerd van ongeveer 40.500 euro per jaar”

  De energiecrisis met stijgende energieprijzen en een op hol geslagen inflatie stellen het lokaal bestuur van Scherpenheuvel-Zichem voor een grote uitdagingen. Daarom besliste het bestuur om de openbare verlichting een uurtje vroeger te doven. “Er moet zoveel mogelijk bespaard worden op energie in de eigen lokalen en gebouwen, maar ook op de openbare verlichting.”

Populair in HLN+ REGIO

 1. Oudste ‘ref’ (84) van het land is al vijftig jaar scheidsrechter: “Wat er moet gebeuren opdat ik stop met fluiten? Sterven!”
  PREMIUM
  Aarschot

  Oudste ‘ref’ (84) van het land is al vijftig jaar scheids­rech­ter: “Wat er moet gebeuren opdat ik stop met fluiten? Sterven!”

  Op KVC Langdorp was het dit weekend feest. Groot feest. René Brems, alias ‘de grijze arbiter’ mocht deze maand 84 kaarsjes uitblazen. Al 60 jaar is hij verbonden aan de club en al 50 jaar is hij scheidsrechter. Reden genoeg dus voor een feestje. Maar niet nadat hij eerst een wedstrijd had gefloten, want ieder weekend fluit René er minstens twee. Als het van de man zelf afhangt, stopt hij helemaal nog niet meteen met fluiten. “Ach, zo lang ik nog fit ben, goed hoor en zie, ga ik ermee door.”
 1. KEMPENSE KLEPPERS. Knikmopsen en Rollmopsen voor de halve wereldbol, maar bij Gebroeders Geens koesteren ze de Kempense zandgrond: “We zijn zo Hoogstraats als de aardbei”
  PREMIUM
  Hoogstraten

  KEMPENSE KLEPPERS. Knikmopsen en Rollmopsen voor de halve wereldbol, maar bij Gebroeders Geens koesteren ze de Kempense zandgrond: “We zijn zo Hoogstraats als de aardbei”

  Een Rollmops en een Knikmops. Je kan de kleine werkmachines met de schattige naam regelmatig spotten op een boerderij, bij bouwbedrijven of in andere sectoren. Meestal met die typische gele kleur, al duiken ze tegenwoordig ook op in heel wat andere tinten. Weinigen die het weten, maar de handige machines werden bedacht en gemaakt door het oerkempens bedrijf van Frans en Marcel Geens uit Hoogstraten. Zij verdienen dan ook die titel van Kempense Klepper. “De naam Rollmops? Die heeft een grappige oorsprong...”
 1. Leuvense Kerstmarkt maakt zich op voor 34ste editie in volle energiecrisis: “Ja, de jenever wordt duurder en de verwarming gaat een graadje lager, maar op sfeer besparen we niet”
  PREMIUM
  Leuven

  Leuvense Kerstmarkt maakt zich op voor 34ste editie in volle energiecri­sis: “Ja, de jenever wordt duurder en de verwarming gaat een graadje lager, maar op sfeer besparen we niet”

  Een doodgewone feestperiode: we verlangen er allemaal naar nadat het coronavirus twee jaar stokken in de wielen stak. Bij Marc en Dirk Pinte van de Leuvense Kerstmarkt is dat niet anders. Ze staan te springen om een van de grootste kerstmarkten van ons land te heropenen. “Met 120 standen en een Oekraïens kerstdorp in de aanbieding kunnen de bezoekers genieten van een authentieke kerstsfeer in hartje Leuven.” Wat kost een jenever? Kan je nog snel een kerstboom op de kop tikken? En welke originele cadeautjes worden er dit jaar aangeboden? Ontdek het hier met ons.
 2. Van een robotbaby ter wereld brengen tot een heftruck besturen met je telefoon: campussen in Geel en Turnhout pakken uit met innovatieve snufjes tijdens Dag van de Wetenschap
  geel/turnhout

  Van een robotbaby ter wereld brengen tot een heftruck besturen met je telefoon: campussen in Geel en Turnhout pakken uit met innovatie­ve snufjes tijdens Dag van de Wetenschap

  Zondag, op de Dag van de Wetenschap, organiseren de Thomas More-hogeschool en de KU Leuven allerlei activiteiten rond wetenschap en technologie. In de Kempen zetten docenten, onderzoekers en studenten van de campussen in Geel en Turnhout hun beste beentje voor om de bezoekers te entertainen en iets bij te leren.