Francis en Lucie van Raalte, de zoon en dochter van Armand bij het gedenkplaatje. Armand bedacht de Nederlandse vertaling voor 'les Schtroumpfs'
Volledig scherm
PREMIUM
Francis en Lucie van Raalte, de zoon en dochter van Armand bij het gedenkplaatje. Armand bedacht de Nederlandse vertaling voor 'les Schtroumpfs' © Amber Gys/AFP

Dat heeft hij mooi gesmurft... Man die woord ‘Smurf’ bedacht, krijgt gedenkplaat: “Als hij er toen voor beloond was geweest, waren wij nu schatrijk”

HerneDe Smurfen bestaan intussen al 63 jaar, maar het woord ‘Smurf’ werd eind jaren 50 bedacht door Armand van Raalte. De man overleed in 1967 op amper 54-jarige leeftijd en heeft het grote succes van de Smurfen nooit zelf beleefd. Maar 55 jaar na zijn dood, is Armands rol in het ontstaan van de kleine, blauwe wezentjes niet vergeten. Het gemeentebestuur van Herne, waar hij jaren woonde, plaatste een gedenkplaat aan zijn woning. 

 1. Energieprijzen december: dit zijn de nieuwe gemiddelde bedragen voor gas en elektriciteit op je jaarfactuur
  Mijnenergie

  Energie­prij­zen december: dit zijn de nieuwe gemiddelde bedragen voor gas en elektrici­teit op je jaarfac­tuur

  Aan de stevige daling van de energieprijzen lijkt stilaan een einde te komen. Na twee maanden van stevige correcties, vallen de jaarprijzen nu nog slechts terug met 42,70 euro voor elektriciteit en met 127,50 euro voor aardgas. Dat blijkt uit prognoses van Mijnenergie.be. Verschillende factoren wijzen er bovendien op dat we richting een stagnering of zelfs een nieuwe stijging evolueren.
 2. Overleg maar nog geen sancties voor leerkrachten in middenschool nadat ze in opspraak kwamen: “We blijven met mensen bezig”
  Ninove

  Overleg maar nog geen sancties voor leerkrach­ten in midden­school nadat ze in opspraak kwamen: “We blijven met mensen bezig”

  De GO! Middenschool in Ninove is deze week in opspraak gekomen na vernederingen naar enkele leerlingen toe. In een groep zouden leerkrachten gelachen hebben met leerlingen, en werden er ook leerlingen vastgebonden aan een stoel. “We treden nu in overleg met de leerkrachten, maar we mogen niet vergeten dat we ondanks alles met mensen bezig blijven en de ware toedracht willen achterhalen”, zegt overkoepelend directeur Els Schockaert.
 1. Soepjuffers lokken 220 bezoekers naar ruil- en weggeefbeurs
  Halle

  Soepjuf­fers lokken 220 bezoekers naar ruil- en weggeef­beurs

  De Soepjuffers blikken tevreden terug op hun elfde ruil- en weggeefbeurs. Die vond zaterdag voor de elfde keer plaats in de Oude Post tijdens de Wereldmaand. Meer dan 220 bezoekers genoten van het ruilen en ontspullen. Verder was er een uitgebreid programma aan creatieve en zero waste workshops. Dit jaar kon je je nagels laten lakken, je kon je uitleven in een zangcirkel en je kon papieren bloemen maken, origami boekenleggers vouwen of stenen decoreren met servetten. Aan de toog waren zelfgemaakte hapjes aan een vrije bijdrage te koop, de mensen van de vzw Open Armen bakten pannenkoeken, en ten slotte was er een Marokkaanse theehoek met verse muntthee en traditionele gebakjes. Meer info over de ruilbeurs en de acties van de Soepjuffers vind je op www.soepjuffershalle.be.