AZ Herentals geeft inkijk in epileptisch brein
In het AZ Sint-Elisabeth Herentals kon je maandag in een epileptisch brein duiken. Met een virtual realitybril ervoer je zelf wat de ziekte met de hersenen doet.
Delen per e-mail
Naast migraine is epilepsie de meest voorkomende neurologische aandoening. Bij het grote publiek is de ziekte nog relatief onbekend.
“Bij patiënten met epilepsie ontstaat een abnormale reactie in de hersenen, waardoor er ongewenste effecten ontstaan”, zegt neuroloog Rishi Panday. “Enkele gevolgen zijn bewustzijnsverlies en schokken.”
Epilepsie is een gevaarlijke ziekte waarbij het sterfterisico 30% groter is dan bij een gezonde mens. Ondertussen zijn er steeds betere medicijnen op de markt om de ziekte onder controle te houden zonder nevenwerkingen.
“Een epileptische aanval is moeilijk op te sporen”, zegt Panday. “Bij onderzoek binnen de 12 uur na de aanval is de kans om een afwijking in de hersenen te zien tweemaal zo groot als anders. De ziekte kan een grote impact hebben op de patiënt, van een langdurige arbeidsongeschiktheid tot psychosociale invloeden.”
Via een virtual realitybril kon je maandag - Internationale Epilspsiedag - een reis maken door de hersenen terwijl die een epileptische aanval meemaken.
“Ik heb zelf al acht jaar zware epilepsie”, zegt Dominique Verheyen. “Op het filmpje zie je hoe er zich een ‘kortsluiting’ in de hersenen voordoet, waarna het scherm zwart wordt. je hoort ook een vreemd geluid, net zoals bij een aanval hoor je veel geluiden onverstaanbaar door elkaar. Als patiënt kan ik zeggen, dat is zeer realistich.”
Om de kleinere, bijna onzichtbare epilepsie-aanvallen in beeld te brengen ontwikkelde softwareontwikkelaar Epihunter een handige tool die de hersenactiviteit kan registreren. De aanzet hiervoor was Daan, de zoon van de CEO van Epihunter, Tim Buckinx.
“Nadat zijn zoon vroeg om iets te ontwikkelen om zijn kleine aanvallen zichtbaar te maken ging Tim Buckinx van start met het ontwerp van software met een koptelefoon”, zegt Hogne Ulla, community manager van Epihunter.
“Via de sensoren vooraan kan de hersenactiviteit gemeten worden. Een app die op de smartphone geïnstalleerd kan worden kan de activiteit dan registreren.”
Het onderzoek bij de neuroloog verloopt voor de meeste patiënten dan ook beter met de app, omdat de aanvallen makkelijker geregistreerd worden.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Geel Eindejaarsverlichting in centrum blijft langer hangen
Het stadsbestuur van Geel heeft besloten om de eindejaarsverlichting in het centrum langer te laten hangen. -
Brugge boven, Golden Oli en Primus Paul: deze spelers kleurden de voorbije tien Gouden 11-speeldagen
Twintig speeldagen ver in de Jupiler Pro League, tijd voor een nieuwe round-up. Club Brugge is leider, Paul Onuachu afgetekend topschutter en de strijd om play-off 1 is bijzonder spannend. Maar welke ploegen en spelers kleurden de voorbije tien rondes van de Gouden 11? -
Energie Overstappen van energieleverancier is simpel. Waarom laten zoveel mensen dan besparing liggen?
Dat veel gezinnen vandaag onnodig te veel betalen voor hun energiecontract is ondertussen genoegzaam bekend. Energieregulator CREG merkt daarbij dat consumenten het te ingewikkeld vinden om van energieleverancier te veranderen. Mijnenergie.be bekijkt wat u moet weten om een goedkoper contact af te sluiten. -
-
Multimedia Is het nog de moeite om te investeren in een fototoestel?
Omdat de camera’s in onze smartphones steeds beter worden, lijkt het dom om nog in een fototoestel te investeren. Onze techredacteur zocht naar de belangrijkste verschillen tussen de twee. -
Herentals Nieuwe fractieleider en twee nieuwe gemeenteraadsleden voor N-VA in Herentals
Gemeenteraadsleden Jennis Wagemans en Eva Kerkhofs zullen in 2021 niet meer te zien zijn tijdens de Herentalse gemeenteraden. Beide N-VA-leden zetten een stapje terug en geven hun zitje door. Hun plek wordt ingenomen door Marnix Verheyen (50) en Marcel De Cuyper (76). -
PREMIUM
Wuustwezel/Brasschaat Wim speelde 20 jaar lang ‘Flits!’ op vraag van Ouders van Verongelukte Kinderen: “Al die verhalen van nabestaanden heb ik nooit écht kunnen loslaten”
Twintig jaar lang stond Wim Geysen uit Wuustwezel met de monoloog ‘Flits!’ op de planken. Dat deed hij op vraag van Ouders van Verongelukte Kinderen (OVK). Hij toerde langs scholen en kleine en grote theaterzalen in heel Vlaanderen. Al die tijd praatte de theatermaker met ouders, broers en zussen van jongeren die het leven lieten in het verkeer. “Het heeft erin gehakt. Al besef ik ook: ik sta maar aan de zijlijn”, vertelt Wim. Zoon Witse (19) wil zijn verhaal verderzetten. -
Herentals Stad breidt de werking van de Speelbus uit
Op verschillende momenten op verschillende plaatsen zal deze zomer de Speelbus verschijnen in Herentals. Zes weken lang in de zomer, maar ook doorheen het jaar zullen kinderen in de toekomst kunnen spelen en knutselen bij de befaamde bus.
0 reacties