Het kasteeldomein van Heers zal in de toekomst een grote restauratie ondergaan.
Volledig scherm
PREMIUM
Het kasteeldomein van Heers zal in de toekomst een grote restauratie ondergaan. © Mine Dalemans

Vlaamse regering zal kasteeldomein van Heers in volle glorie herstellen: “Het wordt dé plek die straks elke erfgoedliefhebber zal bekoren”

HeersHet kasteeldomein van Heers is voortaan in handen van de Vlaamse overheid. Die stap was noodzakelijk om het kasteel - dat al sinds eind vorige eeuw aan het aftakelen is - tóch van verval te redden. Daarvoor wordt er tien miljoen euro uitgetrokken. “Een ‘beginbudget’ waarmee we nog niet het volledige domein kunnen herstellen, maar we zijn vastberaden om deze parel van Heers en Zuid-Haspengouw op lange termijn tot een goed einde te brengen”, aldus Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele (N-VA).

 1. Diesel dood? Nog niet, maar het einde is nabij

  Diesel dood? Nog niet, maar het einde is nabij

  Het bedrijfswagenpark stapt in 2026 quasi volledig over op elektrische wagens, terwijl ook de particuliere bestuurder steeds vaker voor een EV opteert. Vele automerken stellen langs hun kant dan weer een datum in het vooruitzicht waarop ze definitief stoppen met de productie van auto’s met een verbrandingsmotor. Hoelang mogen we nog met een nieuwe diesel rijden? En is het nog interessant om in een dieselwagen te investeren? HLN Drive weegt de pro’s en de contra’s af.
 2. Chroom-, nikkel- en mangaanconcentraties in Genk-Zuid blijven hoogste van Vlaanderen, maar aanwezigheid chroom neemt af: “We blijven werken aan die vooruitgang”
  PREMIUM
  Genk/Zutendaal

  Chroom-, nikkel- en mangaancon­cen­tra­ties in Genk-Zuid blijven hoogste van Vlaanderen, maar aanwezig­heid chroom neemt af: “We blijven werken aan die vooruit­gang”

  Genk meet nog altijd de grootste concentraties aan chroom, nikkel en mangaan in de omgevingslucht. Dat blijkt uit meetresultaten van de Vlaamse Milieumaatschappij (VVM) in het jaar 2020. Al is er ook een positieve evolutie: de chroomconcentraties voor de eerste maanden van 2021 zijn lager dan in diezelfde periode vorig jaar. “In de zestien jaar dat het dossier loopt, hebben we al heel wat stappen gezet. We blijven dan ook intens samenwerken met de industrie”, reageert burgemeester Wim Dries (CD&V).