Vooraan: bewoners Peter Verhaeghe, Nadine Rega, Lamberto Barsi en Erika Princen. Achteraan: advocaten Astrid Cooremans en Inke Dedecker.
Volledig scherm
PREMIUM
Vooraan: bewoners Peter Verhaeghe, Nadine Rega, Lamberto Barsi en Erika Princen. Achteraan: advocaten Astrid Cooremans en Inke Dedecker. © VCT

Inwoners Heers vragen dat onafhankelijk expert oorzaak van scheuren in huizen vaststelt: “Als De Watergroep geen schuld treft, vanwaar dan die felle weerstand?”

HeersVier inwoners van Heers, die De Watergroep dagvaardden voor de scheuren en barsten in hun woningen, kwamen dinsdag zelf naar de rechtbank in Tongeren om hun vraag tot de aanstelling van een onafhankelijke deskundige kracht bij te zetten. “Je ziet de scheuren in onze woningen elke dag groter worden. Dat kan niet meer wachten, want iedereen in het dorp is op”, getuigde Erika Princen voor de rechter. Maar die vraag botste aan de overzijde op krachtig verzet.

 1. In dit Limburgs dorp scheuren de gevels massaal en de bewoners weten ook waarom: “Er zijn mensen die bepaalde kamers niet meer in durven”
  PREMIUM
  Heers

  In dit Limburgs dorp scheuren de gevels massaal en de bewoners weten ook waarom: “Er zijn mensen die bepaalde kamers niet meer in durven”

  Barsten in de oprit of in de voorgevel, gespleten vensterbanken en zelfs voordeuren die scheef staan omdat het arduinen opstapje in twee brak. Aardbevingen kennen ze nochtans niet in Rukkelingen-Loon bij Heers, maar sinds 2018 blijkt de bodem in het dorp instabiel en is dat zichtbaar bij minstens 30 woningen. Experts wijzen naar De Watergroep, die te veel water uit het nabijgelegen brongebied zou wegpompen. De maatschappij ontkent. De rechtbank van eerste aanleg behandelt de zaak dinsdag.
 2. Eeuwenoud gehucht met vier inwoners dooft nog sneller uit nu cafébaas Rudi stopt: “Binnen 10 jaar woont hier wellicht niemand meer”
  PREMIUM
  Herbricht

  Eeuwenoud gehucht met vier inwoners dooft nog sneller uit nu cafébaas Rudi stopt: “Binnen 10 jaar woont hier wellicht niemand meer”

  Er ligt in Vlaanderen een gehuchtje waar een handvol inwoners al decennia dapper strijdt tegen de perikelen van de Maas. Het klinkt als de intro van Asterix en Obelix, maar het gaat om Herbricht waar exact drie huizen en één cafe nog in de winterbedding van de rivier liggen. De zoveelste overstroming deze zomer bleek er één te veel voor cafébaas Rudi Smeets die na 105 jaar en drie generaties de handdoek in de ring gooit. “Ik heb al héél wat tranen gelaten, maar ik kan niet meer”, vertelt hij. Binnenkort verhuist Rudi en laat zo de drie overige bewoners achter.