Erika Princen ontdekte zelf de barst in haar voorgevel.
Volledig scherm
PREMIUM
Erika Princen ontdekte zelf de barst in haar voorgevel. © Bart Borgerhoff

In dit Limburgs dorp scheuren de gevels massaal en de bewoners weten ook waarom: “Er zijn mensen die bepaalde kamers niet meer in durven”

HeersBarsten in de oprit of in de voorgevel, gespleten vensterbanken en zelfs voordeuren die scheef staan omdat het arduinen opstapje in twee brak. Aardbevingen kennen ze nochtans niet in Rukkelingen-Loon bij Heers, maar sinds 2018 blijkt de bodem in het dorp instabiel en is dat zichtbaar bij minstens 30 woningen. Experts wijzen naar De Watergroep, die te veel water uit het nabijgelegen brongebied zou wegpompen. De maatschappij ontkent. De rechtbank van eerste aanleg behandelt de zaak dinsdag.

 1. In discotheek Mac Queen werden afgelopen nacht al 370 feestvierders getest aan de deur: “Overheid vraagt opnieuw énorm veel flexibiliteit van ons”
  PREMIUM
  Borgloon

  In discotheek Mac Queen werden afgelopen nacht al 370 feestvier­ders getest aan de deur: “Overheid vraagt opnieuw énorm veel flexibili­teit van ons”

  Vandaag gaan de nieuwe maatregelen voor de discotheken officieel in, maar bij Mac Queen in Borgloon zit de eerste avond met coronapas én sneltesten er alvast op. Zo’n 370 feestvierders lieten zich afgelopen vrijdagavond niet afschrikken en zakten af naar de Limburgse discotheek. “Maar als je weet dat we gemiddeld 1.500 bezoekers per avond in onze zaak hebben, dan kan je snel de som maken hoeveel inspanning al dat testen voor ons kost", zucht uitbater Jos Geladé.
 2. Klassiek spaarboekje bij grootbank? Dan verdubbelen je spaarcenten na… 636 jaar
  Spaargids.be

  Klassiek spaarboek­je bij grootbank? Dan verdubbe­len je spaarcen­ten na… 636 jaar

  De rente op onze spaarboekjes is al lang geen vetpot meer. Bij de wettelijke minimumrente voor gereglementeerde spaarrekeningen, die de meeste grootbanken hanteren, duurt het liefst 636 jaar vooraleer je spaarcenten verdubbelen. Wie kiest voor spaar- of beleggingsproducten met een hoger rendement, slaagt er mogelijk wel nog in om bij leven zijn kapitaal met 100% te zien aangroeien. Spaargids.be beschrijft hoe dat kan.
 3. Valentin weigerde vaccin, maar keek vervolgens de dood in de ogen: “Zonder de goede zorgen in het ziekenhuis was ik er niet meer geweest”
  Tongeren

  Valentin weigerde vaccin, maar keek vervolgens de dood in de ogen: “Zonder de goede zorgen in het ziekenhuis was ik er niet meer geweest”

  Valentin Roosen vocht de afgelopen weken tegen het coronavirus in het AZ Vesalius in Tongeren. De uitgeweken Limburger won de strijd, al moet hij mogelijk wel een longtransplantatie ondergaan. De 56-jarige Valentin weigerde aanvankelijk het vaccin, maar doet nu een oproep om dat slechte voorbeeld niet te volgen. “Ik heb me wat te veel laten leiden door negatieve berichten”, blikt hij terug.
 1. Kerk van Kermt krijgt langverwachte restauratiepremie van 735.000 euro
  Hasselt

  Kerk van Kermt krijgt langver­wach­te restaura­tie­pre­mie van 735.000 euro

  Vlaams Minister van Erfgoed Matthias Diependaele (N-VA) kent in 2022 de beloofde restauratiepremie voor de kerk van Kermt toe. Sinds de inhoudelijke goedkeuring van de gevraagde 734.712,77 euro in 2014 stond het premiedossier op de wachtlijst. Volgend jaar wordt het effectief uitbetaald. Dat kwam Vlaams volksvertegenwoordiger en Hasselts burgemeester Steven Vandeput (N-VA) te weten via een parlementaire vraag.
 2. Warmtepomp vanaf 2026 verplicht in nieuwbouw: zoveel kosten de verschillende soorten
  Livios

  Warmtepomp vanaf 2026 verplicht in nieuwbouw: zoveel kosten de verschil­len­de soorten

  Wie bouwt, is vanaf 2026 verplicht om een elektrische warmtepomp te gebruiken om zijn woning te verwarmen. Die bestaan in verschillende varianten. In de praktijk moet je meestal kiezen tussen een warmtepomp die warmte aan de bodem onttrekt of een systeem dat warmte uit de buitenlucht haalt. Wat voor jou de beste keuze is, hangt af van je woonsituatie en budget. Bouwsite Livios zet de opties op een rij.
 3. Rukkelingen-Loon, waar de huizen scheuren en de watermaatschappij als boosdoener wordt aanzien: “Dit dorp zinkt als het ware weg”
  PREMIUM
  Heers

  Rukkelin­gen-Loon, waar de huizen scheuren en de watermaat­schap­pij als boosdoener wordt aanzien: “Dit dorp zinkt als het ware weg”

  “We zijn bang dat onze woning op een bepaald moment zal instorten.” De helft van de huizen in het Limburgse dorp Rukkelingen-Loon bij Heers kampt met barsten, scheuren of zelfs verzakkingen. Volgens de buurtbewoners ligt het massaal oppompen van drinkwater door De Watergroep mee aan de basis van het probleem, maar daar denkt de maatschappij anders over.
 4. UHasselt slaat handen in elkaar met zeven getalenteerde ambassadeurs
  Hasselt

  UHasselt slaat handen in elkaar met zeven getalen­teer­de ambassa­deurs

  De UHasselt werkt voortaan samen met ‘fellows’, oftewel zeven getalenteerde personen die als ambassadeur mee een brug vormen tussen de Hasseltse universiteit en de samenleving. “Met de expertise van onze zeven fellows gaan we het engagement aan om de samenleving nog meer te versterken op vlak van talentontwikkeling, ondernemerschap, innovatie en levenslang leren”, zegt rector Bernard Vanheusden.