Het Natuurhulpcentrum ging de wolf ophalen.
Volledig scherm
Het Natuurhulpcentrum ging de wolf ophalen. © Natuurhulpcentrum

Jonge wolf doodgereden in Hechtel-Eksel: “Hier vreesden we voor”

Aan de N74 in Hechtel-Eksel is vanochtend een dode wolf teruggevonden. Het dier is wellicht vannacht doodgereden. De kans is groot dat het om één van de welpen van Noëlla en August gaat. “Hier vreesden we voor”, zegt Jan Loos, van vzw Welkom Wolf.

 1. Na de wolf is nu ook de lynx terug in ons land, maar dat wijst niet op algemene heropleving natuur
  PREMIUM

  Na de wolf is nu ook de lynx terug in ons land, maar dat wijst niet op algemene herople­ving natuur

  De lynx is terug in ons land. Dat is na 25 jaar van waarnemingen onomstotelijk bewezen met een foto die vorige week met een onbemande wildcamera werd genomen in de Semoisvallei. De grote katachtige met de typische pluimpjes op de oren is zo groot als een herdershond en was, net als de wolf, bijna twee eeuwen verdwenen uit onze bossen. De terugkeer van het ‘spook van het bos’ kan het gevolg zijn van herintroductieprojecten in Frankrijk of Duitsland. Dat na de wolf nu ook de lynx hier weerkeert, betekent evenwel niet dat de natuur heropleeft. Al mogen we binnenkort wellicht ook de jakhals hier verwelkomen.
 1. Gespotte dieren meld je voortaan met app: “Locatie van wolven zomaar delen met jagers? Absurd”
  PREMIUM

  Gespotte dieren meld je voortaan met app: “Locatie van wolven zomaar delen met jagers? Absurd”

  Al joggend een everzwijn, ree, vos of wolf gespot? Vanaf nu kan je dat onmiddellijk melden via Wilder, de eerste jacht-app in Vlaanderen. Het initiatief komt van de Vlaamse jachtsector en wordt ondersteund door Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA). Toch is niet iedereen er... wild van. "Gegevens van beschermde soorten, zoals wolven, rechtstreeks delen met jagers? Absurd."
 2. Waar kan je in ons land 'gevaarlijke' dieren tegenkomen? En wat moet je dan doen?
  PREMIUM

  Waar kan je in ons land 'gevaarlij­ke' dieren tegenkomen? En wat moet je dan doen?

  Twee doodgebeten schapen in Balen, drie dode lama’s in Lommel: het lijkt er sterk op dat er maandag opnieuw een wolf heeft toegeslagen in de Kempen. En in de streek is de wolf lang niet het enige wilde dier dat opduikt in bossen en velden. Wat als je tijdens je wandeling of fietstocht geconfronteerd wordt met een wolf, everzwijn of roofvogel? Loop je als mens een groot risico? En wat doe je beter niet in zo’n geval? Wij vragen het aan Jeroen Denaeghel van het Agentschap Natuur en Bos (ANB) en Diemer Vercayie van Natuurpunt.