Themabeeld van een raaf.
Volledig scherm
PREMIUM
Themabeeld van een raaf. © Getty Images

De wolf en de raaf: ze horen samen, zijn even mythisch en worden nu allebei blijkbaar gehaat in onze contreien. De vraag is alleen waarom

LimburgWie naast de wolf ook na 150 jaar afwezigheid terug is, is de raaf. Eeuwen geleden was de zwarte aaseter vooral gelinkt aan de pest, dood, hekserij en ongeluk met totale verjaring als gevolg. Vandaag vliegt ze weer rond in Vlaanderen met zelfs twee broednesten in Noord-Limburg waarvan vorige week één raafjongen werd doodgeschoten met hagel. Wolvin Naya en haar welpen ondergingen hetzelfde lot. Beide terugkeerders hangen nochtans fel samen. “Wolven laten aas achter dat zij verkiezen, hun relatie is bijzonder”, zegt Jeroen Denaeghel van het Agentschap Natuur en Bos.

 1. Marco Goossens, amper vijf weken burgemeester en al afgeschilderd als ‘wolvenhater’: “Nee, wij zijn niet anti-wolf, maar een omheind reservaat moet toch kunnen?”
  PREMIUM
  Oudsbergen

  Marco Goossens, amper vijf weken burgemees­ter en al afgeschil­derd als ‘wolvenha­ter’: “Nee, wij zijn niet an­ti-wolf, maar een omheind reservaat moet toch kunnen?”

  Een roedel wolven die eens goed te keer gaat in Oudsbergen: meer was er niet nodig om de wereld kennis te laten maken met burgemeester Marco Goossens (CD&V). De opvolger van Lode Ceyssens staat amper vijf weken aan het roer en werd letterlijk voor de leeuwen - ja, wolven - gegooid. Eén Grote Bozen Wolvenfakkeltocht later kreeg hij termen als ‘probleemburgemeester’ en ‘wolvenhater’ naar het hoofd geslingerd, maar de arbeiderszoon laat zich niet uit het lood slaan. “Wij in Oudsbergen anti-wolf? We hebben nochtans 2,5 jaar perfect samengeleefd.”
 2. “Wolven zenderen brengt problemen beter in kaart”: Houthalen-Helchteren bekomt na zware wolvenaanval op damherten
  Houthalen-Helchteren

  “Wolven zenderen brengt problemen beter in kaart”: Houthalen-Helchteren bekomt na zware wolvenaan­val op damherten

  Als het van gemeenteraadslid Stijn Van Dingenen (BUUR) afhangt, worden alle wolven in Limburg gezenderd. Zo breng je volgens de man de problemen beter in kaart, én kan je in extremis probleemwolven verwijderen. “Want vijftien damherten in één keer pakken is géén normaal gedrag”, vindt de man. Volgens Jan Loos is het wel normaal en keren wolven vaak zelfs meerdere keren terug naar de kadavers om verder te eten in fases.
 1. Derde wolvin doodgereden in één jaar: “Sommige wolven in Ardennen wachten al jaren op partner”
  PREMIUM
  Oudsbergen

  Derde wolvin doodgere­den in één jaar: “Sommige wolven in Ardennen wachten al jaren op partner”

  Voor de derde keer in één jaar tijd is er een welp doodgereden in het wolvengebied. Alweer gaat het om een vrouwelijk exemplaar dat wellicht nog maar enkele keren de weg had overgestoken. “Het is dat leerproces dat moeilijk blijft”, zegt Frederik Thoelen van het Natuurhulpcentrum. Opvallend genoeg blijken steeds vrouwtjes het slachtoffer, en dat terwijl ons land al met een overschot aan mannelijke wolven zit.
 2. Gezin uit Tongerlo krijgt deze zomer zevende buitenlandse student op bezoek: “Onze Chinese bezoeker wist niet eens wat wolken waren, twee uur lang staarde ze naar de hemel”
  PREMIUM
  Bree

  Gezin uit Tongerlo krijgt deze zomer zevende buitenland­se student op bezoek: “Onze Chinese bezoeker wist niet eens wat wolken waren, twee uur lang staarde ze naar de hemel”

  In Tongerlo en omstreken vind je vast nergens zo’n gastvrij gezin als dat van Frank Geelen (44) uit Tongerlo. Samen met partner Els (44) en dochters Sterre (12) en Emma (16) kregen ze via AFS de afgelopen jaren al zes buitenlandse studenten op bezoek en eind augustus arriveert met de Italiaanse Jula de zevende in het rijtje. “We kunnen iedereen deze ervaring aanraden”, vertellen ze over hun avonturen.