Themabeeld van een raaf.
Volledig scherm
PREMIUM
Themabeeld van een raaf. © Getty Images

De wolf en de raaf: ze horen samen, zijn even mythisch en worden nu allebei blijkbaar gehaat in onze contreien. De vraag is alleen waarom

LimburgWie naast de wolf ook na 150 jaar afwezigheid terug is, is de raaf. Eeuwen geleden was de zwarte aaseter vooral gelinkt aan de pest, dood, hekserij en ongeluk met totale verjaring als gevolg. Vandaag vliegt ze weer rond in Vlaanderen met zelfs twee broednesten in Noord-Limburg waarvan vorige week één raafjongen werd doodgeschoten met hagel. Wolvin Naya en haar welpen ondergingen hetzelfde lot. Beide terugkeerders hangen nochtans fel samen. “Wolven laten aas achter dat zij verkiezen, hun relatie is bijzonder”, zegt Jeroen Denaeghel van het Agentschap Natuur en Bos.

 1. Marco Goossens, amper vijf weken burgemeester en al afgeschilderd als ‘wolvenhater’: “Nee, wij zijn niet anti-wolf, maar een omheind reservaat moet toch kunnen?”
  PREMIUM
  Oudsbergen

  Marco Goossens, amper vijf weken burgemees­ter en al afgeschil­derd als ‘wolvenha­ter’: “Nee, wij zijn niet an­ti-wolf, maar een omheind reservaat moet toch kunnen?”

  Een roedel wolven die eens goed te keer gaat in Oudsbergen: meer was er niet nodig om de wereld kennis te laten maken met burgemeester Marco Goossens (CD&V). De opvolger van Lode Ceyssens staat amper vijf weken aan het roer en werd letterlijk voor de leeuwen - ja, wolven - gegooid. Eén Grote Bozen Wolvenfakkeltocht later kreeg hij termen als ‘probleemburgemeester’ en ‘wolvenhater’ naar het hoofd geslingerd, maar de arbeiderszoon laat zich niet uit het lood slaan. “Wij in Oudsbergen anti-wolf? We hebben nochtans 2,5 jaar perfect samengeleefd.”
 2. Derde wolvin doodgereden in één jaar: “Sommige wolven in Ardennen wachten al jaren op partner”
  PREMIUM
  Oudsbergen

  Derde wolvin doodgere­den in één jaar: “Sommige wolven in Ardennen wachten al jaren op partner”

  Voor de derde keer in één jaar tijd is er een welp doodgereden in het wolvengebied. Alweer gaat het om een vrouwelijk exemplaar dat wellicht nog maar enkele keren de weg had overgestoken. “Het is dat leerproces dat moeilijk blijft”, zegt Frederik Thoelen van het Natuurhulpcentrum. Opvallend genoeg blijken steeds vrouwtjes het slachtoffer, en dat terwijl ons land al met een overschot aan mannelijke wolven zit.
 3. Peerse vastgoedexpert wil ‘De Grootste Lefgozer’ worden
  Peer

  Peerse vastgoedex­pert wil ‘De Grootste Lefgozer’ worden

  Wie heeft het meeste lef en haalt zonder verpinken de zotste toeren uit in een spel van durven en bluffen? Vanaf dinsdag 31 mei gaat Kelly Pfaff in ‘De Grootste Lefgozer’ op zoek naar de durfal die zichzelf zowel fysiek als mentaal het verst kan pushen. Acht waaghalzen gaan de strijd om de titel van ‘Grootste Lefgozer’ aan en daarbij ook de 39-jarige vastgoedexpert Stijn Gijbels uit Peer. Stijn is een family man, koppige controlefreak en hevige KRC Genk-supporter. Hij gelooft dat iedereen wel ergens bang voor is, maar moet zijn eigen angsten zelf nog ontdekken. Stiekem hoopt Stijn op een proef waarin hij wordt uitgedaagd de doelpalen van RSC Anderlecht in de blauw-witte kleuren van KRC Genk te verven. “Als ik pijn heb, dan lach ik”, aldus de stoere Perenaar.