Gouverneur Jos Lantmeeters over het Limburgs volkslied.
Volledig scherm
PREMIUM
Gouverneur Jos Lantmeeters over het Limburgs volkslied. © Borgerhoff

Waarom Limburg als enige Belgische provincie een eigen volkslied heeft (en dat zo belangrijk vindt): “Het is een deel van onze identiteit”

LimburgDe provincieraad in Hasselt stond klaar om uit volle borst mee te zingen, maar iedereen bleef verbaasd achter: het Limburgse volkslied weerklonk er zowaar niét. Iets wat anders traditioneel áltijd gebeurt. Een technisch foutje, zo bleek. Maar waarom heeft Limburg überhaupt, als enige Belgische provincie, een eigen volkslied? En waarom is het zo belangrijk? “Als je buiten de provinciegrens dat lied hoort, dan raakt je dat.”

 1. Van limoncello maken tot knutselen met klei: met deze 8 winterworkshops in Limburg kom jij de koude dagen door
  PREMIUM
  Limburg

  Van limoncello maken tot knutselen met klei: met deze 8 winterwork­shops in Limburg kom jij de koude dagen door

  Nu de eindejaarsperiode is gepasseerd, beginnen velen alvast af te tellen naar de zomer. Maar ook in de winter staan er allerlei leuke activiteiten gepland. Zo kan je bijvoorbeeld deelnemen aan een winterworkshop. Van limoncello maken in Kozen (Nieuwerkerken) tot knutselen met klei in Paal: tussen deze 8 winterworkshops in Limburg vind je ongetwijfeld voor elk wat wils.
 2. Limburgse pianist mag filmmuziek schrijven na miljoenenbereik op Spotify: “Plots kreeg ik berichtje van regisseur...”
  PREMIUM
  Maaseik/Hasselt

  Limburgse pianist mag filmmuziek schrijven na miljoenen­be­reik op Spotify: “Plots kreeg ik berichtje van regisseur...”

  Pianist Wouter Dewit viel in 2019 achterover toen zijn lied La Durée in de Spotify-playlist ‘Peaceful piano’ belandde en in een mum van tijd wereldwijd massaal beluisterd werd. ‘Ik verdien er vrijwel niets aan', zei hij daar toen over. 18 miljoen streams en vier jaar later kwam er dankzij dat bereik tóch iets onverwacht op zijn pad. “Dat zo'n beroemde acteur op mijn muziek zal spelen, voelt ongelooflijk”, zegt Dewit.
 3. Gert Verheyen breekt in ‘Over de oceaan’ na pijnlijk bericht van zijn zoon: “Het schuldgevoel draag ik nog altijd mee”
  PREMIUM
  TV
  21

  Gert Verheyen breekt in ‘Over de oceaan’ na pijnlijk bericht van zijn zoon: “Het schuldge­voel draag ik nog altijd mee”

  Het is een Gert Verheyen (52) die we nog niet eerder zagen. Wanneer zijn drie zoons in ‘Over de oceaan’ vertellen dat hun papa sinds de scheiding weinig initiatief neemt om contact met hen te zoeken, kan de nuchtere voetbalanalist zijn tranen niet bedwingen. Wat volgt is een bijzonder open getuigenis over ‘de grootste mislukking uit zijn leven’. “Het moment dat ik hen vertelde dat ik wegging, vergeet ik nooit meer.”