Telefacts NU
Volledig scherm
© Telefacts NU

LIVE PROCES SANDA DIA. Alle 18 Reuzegommers schuldig volgens OM: zwaarste straf gevraagd voor schachtentemmer en preses

Het openbaar ministerie vraagt celstraffen van 18 tot 60 maanden voor de 18 Reuzegom-leden. De vordering was te horen aan het einde van de tweede dag van het proces rond de fatale studentendoop van Sanda Dia (20). Vandaag kwamen nog zeven Reuzegommers en de twee medeschachten die de doop overleefden aan het woord. Zij gaven onder andere meer details over de beruchte ‘visproef’, waarbij ze een levende goudvis moesten inslikken, gevolgd door visolie. De rest van de week zijn er geen zittingen meer zodat alle advocaten een standpunt kunnen innemen over de herkwalificatie. 

 1. ONZE OPINIE. Geen jeugdzonde maar psychopathisch gedrag
  PREMIUM

  ONZE OPINIE. Geen jeugdzonde maar psychopa­thisch gedrag

  Het hadden beelden kunnen zijn uit de folterkamer van de Guantánamogevangenis. En dan nog hadden we ze choquerend gevonden. Ze tonen de doodsstrijd van een 20-jarige jongen uit Leuven. Het is aan de rechtbank om tijdens dit proces de schuldvraag in de zaak Sanda Dia te beantwoorden. Maar zelfs al was de doop niet fataal afgelopen, kan je je afvragen hoe je het bedenkt om iemand urenlang onderkoeld in een zelfgegraven put te zetten, op zijn hoofd te plassen en hem gemalen muizen en liters visolie te geven. Dat is geen jeugdzonde meer, dat is psychopathisch gedrag.
 2. Stijn Stijnen en Patro Eisden mikken op promotie naar 1B: “Er zijn drie stijgers en wij willen daarbij zijn”
  Voetbal eerste nationale

  Stijn Stijnen en Patro Eisden mikken op promotie naar 1B: “Er zijn drie stijgers en wij willen daarbij zijn”

  Woensdag gaat de competitie in eerste nationale van start. Patro Eisden is er klaar voor. De ruime 1-7-bekerzege in Berchem staaft deze bewering. Twintig teams gaan er de strijd aan met als inzet drie rechtstreekse promotietickets naar 1B. Patrotrainer Stijn Stijnen mikt resoluut op de top drie. “Wij willen absoluut naar 1B en ik heb geen schrik om die ambitie uit te spreken”, klinkt Stijnen zelfverzekerd.
 1. Advocaten Reuzegom-beklaagden stellen herkwalificatie in vraag: “Slaan is niet hetzelfde als visolie toedienen”
  PREMIUM

  Advocaten Reuzegom-beklaagden stellen herkwalifi­ca­tie in vraag: “Slaan is niet hetzelfde als visolie toedienen”

  De voorzitster vroeg aan alle advocaten van de Reuzegommers om dit weekend ‘eens goed na te denken’. Niet alleen het opzettelijk toedienen van schadelijke stoffen, ook de kwalificatie slagen en verwonding zonder oogmerk te doden wilt ze namelijk aan het dossier toevoegen. Een kwalificatie om meer leden van Reuzegom te veroordelen? “Dan zou ze nu haar oordeel al klaar hebben”, klinkt het bij de advocaten.
 2. ANALYSE. Alleen maar beleefde jongemannen in de rechtbank. Maar er was een andere, donkere kant
  PREMIUM

  ANALYSE. Alleen maar beleefde jongeman­nen in de rechtbank. Maar er was een andere, donkere kant

  Het was een opvallend zicht, op de eerste rij van de rechtszaal: achttien bijna uniforme hemdsboordjes, één na één naast mekaar. Wollen trui erover. “Het soort outfit waarmee deze jonge mannen vroeger naar het examen gingen”, aldus onze reporter Nadine Van Der Linden in haar analyse van de eerste procesdag. Dit keer was het geen prof, maar de voorzitter van de rechtbank die vragen stelde.