Lise (22), afgestudeerd in ‘het Hasselts’: “Spijtig dat niet meer jongeren het nut van dialect inzien”
Ondanks de vele initiatieven van dialectgroep vzw Veldeke Hasselt en andere organisaties is de toekomst van het Hasselts dialect onzeker. Het voortbestaan van de taal is immers afhankelijk van de wil van jongere generaties om het te leren. Zes jaar geleden was de wil van Lise Machiels, toen 16 jaar oud, groot. Ze volgde lessen Hasselts dialect en behaalde zelfs haar diploma. De fiere Hesselos legt uit waarom ze de herwaardering van het taaltje een goede zaak vindt.
Delen per e-mail
“Mijn oma en opa van mijn moeders kant spraken onderling altijd dialect", aldus Lise (22). “Altijd als ik bij hen was, hoorde ik hen praten. Vandaar dat het bij mij begon te kriebelen om de taal ook te leren. Ik wou kunnen meepraten in het dialect." En dus trok Lise samen met haar moeder naar de dialectlessen van vzw Veldeke Hasselt. Als jongste van de groep verbaasde ze vriend en vijand over hoe snel ze de taal oppikte. “Tijdens de lessen lag de focus vooral op uitspraak, maar ook geschiedenis over het Hasselts en de schrijfwijze van de woorden kwamen aan bod. Na de les was er altijd nog tijd om gezellig te blijven ‘kalle’ (praten, red.).
Tegenwoordig praat Lise niet meer zo vaak dialect. “Vroeger kon ik nog met mijn grootouders dialect praten, maar die zijn helaas overleden. Ik moet ook eerlijk toegeven dat mijn kennis van de schrijfwijze best wel wat opfrissing kan gebruiken. Bovendien is er nog steeds één woordje dat ik niet goed kan uitspreken en dat is ‘beueter’ (boter, red.), dat kan alleen mijn mama goed uitspreken.” Met haar moeder wisselt Lise wel nog af en toe dialectwoordjes uit. Ze begroeten elkaar dan ook regelmatig met een ‘iech zejen oech gjâân’ (ik zie je graag, red.)
Nut van het dialect
Wat de toekomst van het Hasselts dialect betreft, vreest Lise dat het lot van de taal vooral in handen van de jongere generaties ligt. “En laat dat nu net het probleem zijn. Ik ga regelmatig naar de Hasseltse revues kijken en daar zie je bijna nooit andere jongeren en als ze er zitten, weten er velen niet waarover het theaterstuk gaat", aldus Lise. “Nu dat het Algemeen Nederlands verplicht is, zien jongeren vaak het nut van dialect niet meer in. Dat is spijtig, want op die manier verdwijnt de authenticiteit en bovendien zou ik de taal graag vaker willen spreken."
Toch is Lise ook heel duidelijk over haar eigen toekomst. “Als ik later zelf kinderen heb, ga ik ze waarschijnlijk ook niet opvoeden in het dialect. Wat ik wel wil doen, is ze allerlei woordjes aanleren zodat ik met hen kan praten zoals ik nu ook tegen mijn mama praat. Daarvoor kan ik nochtans wel een beetje opfrissing gebruiken. Mocht de vzw opnieuw dialectlessen invoeren om bestaande kennis te onderhouden, ben ik kandidaat.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Hasselt Jessa Ziekenhuis lanceert vijfdelige podcast over coronavaccin: “We willen vaccinatiegraad zorgpersoneel optrekken tot boven 90 procent”
In vijf nieuwe podcasts van het Jessa Ziekenhuis zullen drie specialisten antwoorden geven op veelgestelde vragen over het coronavaccin. Het ziekenhuis lanceerde alvast de eerste podcast in de reeks, waarin onder meer de snelle ontwikkeling van het vaccin wordt besproken. Met de podcastreeks hoopt Jessa de vaccinatiegraad bij het zorgpersoneel op te trekken tot boven 90 procent. “Sommigen hebben nog vragen, en dus brengen we de wetenschappelijke info naar hen op een toegankelijke manier.” -
Multimedia Vinyl is weer helemaal in: hierop moet je letten als je een platenspeler koopt
Na de komst van de cd was vinyl een tijdlang helemaal afgeschreven, maar intussen zijn platen - zélfs in streamingtijden - aan een serieuze comeback bezig. Onze techredacteur somt op waar je op moet letten als je een nieuwe platenspeler wil kopen en tipt meteen zijn drie aanraders van het moment. -
PREMIUM
Dendermonde/Aalst Katrien genomineerd voor zorgkundige van het jaar: “Het voorbije jaar dat was niet verplegen, dat was ploeteren”
Katrien Lauwaet (45) uit Oudegem, al meer dan twintig jaar werkzaam in het Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis in Aalst, is genomineerd voor de titel van zorgkundige van het jaar. Zelf blijft ze er liever bescheiden onder, al noemt ze 2020 ‘een hectisch en zwaar jaar’. “Het was behelpen en psychisch heel moeilijk”, zegt ze. “Daarom zou ik de titel liever opdragen aan alle zorgkundigen in dit land.” -
-
Hasselt Uitbaatster Evie (35) van ‘Gezondigd’ neemt nieuwe kok aan: “Eerste arbeider aanwerven zónder werkgeversbijdragen doet ons sneller stap zetten”
De sociale maatregel die zelfstandigen toelaat om een eerste arbeider aan te werven zonder werkgeversbijdragen te betalen, wordt tot dit jaar verlengd. Goed nieuws volgens Unizo Limburg, aangezien er daardoor maar liefst 3.487 jobs in Limburg zijn bijgekomen. Ook uitbaatster Evie Philippe (35) van de Hasseltse horecazaak ‘Gezondigd’ ziet de voordelen nu ze haar eerste werknemer aanneemt. -
Jobs Werken in productie & techniek? Deze profielen zijn gewild
Kijk je in dit nieuwe jaar uit naar een nieuwe baan? Dan maak je een goede kans in productie en techniek. Ondanks de coronacrisis zijn er massaal jobs te vinden in deze elementaire sector. Vacatures raken er ook niet altijd even vlot ingevuld. Jobat.be geeft een overzicht van de meest gevraagde profielen en hoe je je kan heroriënteren. -
Brugge Parfumdief krijgt 3 jaar cel en dat had hij niet verwacht: “Ik stal in winkels, omdat ik dan niet in de gevangenis zou belanden”
Een 35-jarige man heeft 3 jaar cel gekregen voor 10 winkeldiefstallen. Ciprian C. maakte duizenden euro’s aan parfum buit in filialen van Ici Paris XL. “Ik koos ervoor te stelen in winkels, omdat ik dacht dat ik dan niet in de gevangenis zou belanden”, vertelde de dief in de rechtszaal. -
Sparen Na de tariefverhogingen bij sommige banken: hoe gemakkelijk is het om over te stappen?
KBC kondigde begin deze maand al aan dat ze een aantal van haar tarieven fors optrekt. Ook bij andere banken zijn er belangrijke wijzigingen. Maar wat als u daar als klant niet mee akkoord gaat? Kan u dan gemakkelijk overstappen en is daar ook een kostprijs aan verbonden? Spaargids.be belicht de werking van de (gratis) bankoverstapdienst.
0 reacties