Het Jessa Ziekenhuis heeft ontdekt dat er bij een minimaal invasieve hartoperatie slechts tot 16 procent kans is op cognitieve stoornissen.
Volledig scherm
Het Jessa Ziekenhuis heeft ontdekt dat er bij een minimaal invasieve hartoperatie slechts tot 16 procent kans is op cognitieve stoornissen. © Jessa Ziekenhuis

Jessa ziet tot 31 procent minder kans op cognitieve stoornissen bij minimaal invasieve hartoperatie

HasseltPatiënten die zich na een minimaal invasieve hartoperatie of een ballondilatatie zorgen maken om verwardheid, geheugenproblemen of spraakmoeilijkheden, stelt het Hasseltse Jessa Ziekenhuis gerust. Zo ontdekte hoofdonderzoeker van Jessa Björn Stessel dat patiënten drie maanden na zo’n operatie slechts 13 à 16 procent kans hebben op cognitieve stoornissen. “Dat is een zeer geruststellend resultaat als je weet dat het risico na een klassieke openhartoperatie tussen de 19 en 47 procent ligt.”

 1. Eerste Limburgse vaccinatiecentra vanaf 1 februari operationeel: “We willen 20.000 vaccins per dag toedienen”
  PREMIUM
  Limburg

  Eerste Limburgse vaccinatie­cen­tra vanaf 1 februari operatio­neel: “We willen 20.000 vaccins per dag toedienen”

  Tegen 1 februari zullen de acht eerstelijnszones in Limburg over één operationeel vaccinatiecentrum beschikken in de strijd tegen het coronavirus. Bedoeling is dat alle vaccinatiedorpen in onze provincie vanaf 15 februari startklaar zijn. In totaal zullen dat er minstens zestien zijn. Het zorgpersoneel van de eerstelijnszones zal er als eerste aan de beurt komen, bij wijze van oefening. Vanaf maart kan de ruime Limburgse bevolking een coronaprik krijgen. “We mikken erop om dan zo’n 20.000 vaccins per dag toe te dienen in onze provincie”, klinkt het.
 2. Villa Verbeelding pakt uit met nieuwe jaarplanning: “Corona zal nog even spelen, maar ergste ligt achter ons”
  PREMIUM
  Hasselt

  Villa Verbeel­ding pakt uit met nieuwe jaarplan­ning: “Corona zal nog even spelen, maar ergste ligt achter ons”

  2020 was een vreselijk jaar voor de cultuursector, al krijgt de coronacrisis Villa Verbeelding niet klein. Het museum in Hasselt pakt uit met een gloednieuwe jaarplanning, vol creatieve routes doorheen de stad en tentoonstellingen binnenshuis. Zélfs het najaar van 2021 wordt alvast ingevuld. “Corona? Dat zal nog eventjes spelen, maar we durven eindelijk denken dat het ergste achter ons ligt. Wij gaan dus gewoon door.”
 3. Josina, de oudste Limburgse vrouw, sterft week voor 110de verjaardag: “Haar gymnastiekoefeningen en dagelijks glaasje rode wijn hebben we overgenomen”
  PREMIUM
  Limburg

  Josina, de oudste Limburgse vrouw, sterft week voor 110de verjaardag: “Haar gymnastiek­oe­fe­nin­gen en dagelijks glaasje rode wijn hebben we overgeno­men”

  Op 21 januari zou Josina De Vries, de oudste Limburgse vrouw ooit, 110 kaarsjes uitblazen. Op die dag zou ze ook het coronavaccin krijgen, al heeft het helaas niet mogen zijn. Josina overleed afgelopen woensdag omstreeks 9 uur ‘s ochtends in haar serviceflat in woonzorgcentrum Sint-Jozef in Munsterbilzen, een week voor haar verjaardag. “Maar ze leeft in ons verder: haar gymnastiekoefeningen en dagelijks glaasje rode wijn hebben wij overgenomen.”
 1. Vertederend: panda's dollen in de sneeuw
  Play

  Vertede­rend: panda's dollen in de sneeuw

 2. Leslie (27) overlijdt aan corona twee weken na bevalling, vader blijft met verdriet en baby achter
  Play

  Leslie (27) overlijdt aan corona twee weken na bevalling, vader blijft met verdriet en baby achter