Cursisten Nederlands.
Volledig scherm
Cursisten Nederlands. © Karolien Coenen

Internationale Dag van de Moedertaal: cursisten Nederlands nemen de taal onder de loep

Elk jaar wordt door de UNESCO op 21 februari de ‘Internationale Dag van de Moedertaal’ gevierd. Deze dag staat in het teken van de taalkundige en culturele diversiteit en de meertaligheid. In het PCVO Moderne Talen in Hasselt staat elke dag in het teken van die diversiteit. Daar kunnen studenten maar liefst zestien talen leren, waaronder ook het Nederlands. Vijf cursisten vertellen hoe het is om een van de Belgische landstalen aan te leren. “Vooral de lidwoorden zijn aartsmoeilijk, waarom hebben jullie daar in godsnaam geen duidelijke regels voor?", klinkt het bij de cursisten. 

 1. IN BEELD. Hasseltse kinderen vieren Buitenspeeldag in verkeersvrije straten doorheen de stad
  Hasselt

  IN BEELD. Hasseltse kinderen vieren Buiten­speel­dag in verkeers­vrije straten doorheen de stad

  Op een vaste woensdag in april gaat de tv steevast uit en trekken kinderen naar buiten op de jaarlijkse Buitenspeeldag. Een dag die de jongste Hasselaren door de coronacrisis vorig jaar moeilijk konden vieren, maar die vandaag allesbehalve aan hen voorbijging. “Zij konden hun straat voor een dag ombouwen tot hun favoriete speelstraat, en kinderen van maar liefst zestien straten over heel Hasselt grepen die kans", zegt schepen van Jeugd Habib El Ouakili (RoodGroen+).
 2. Architectenbureau is nu ook exporuimte
  Hasselt

  Architec­ten­bu­reau is nu ook exporuimte

  Aan de Kunstlaan kan je tegenwoordig terecht voor kunst en culinair genot. Het Hasseltse architectenbureau opent immers ‘Brousse’, een ruime waar expo’s vertoond worden in combinatie met de mogelijkheden tot ‘foodsharing’. De Hasseltse kunstenaar Stefan Peters beet zaterdag met de vertoning ‘Locus Amoenus’ de spits af. Vroeger werd de exporuimte gebruikt door BNP Paribas, tot deze twee jaar geleden werd aangekocht door het architectenbureau. De expo van Peters loopt nog tot eind juni. Bezoekers moeten zich online inschrijven en men laat maximaal 20 personen op het zelfde moment in de ruimte toe.
 3. UAU Collectiv verbindt kunst met culinair genot in ‘Brousse’: “Delen van eten en gedachten staat hier centraal”
  PREMIUM
  Hasselt

  UAU Collectiv verbindt kunst met culinair genot in ‘Brousse’: “Delen van eten en gedachten staat hier centraal”

  Vanaf dit weekend pakt het Hasseltse architectenbureau UAU Collectiv uit met ‘Brousse’, een gloednieuwe ruimte als aanvulling op hun kantoor aan de Kunstlaan waar kunst en culinair genot samenkomen. Bedoeling is om daar, samen met verschillende curatoren, een ‘foodsharing’-concept op te starten tijdens expo’s van jonge talentvolle kunstenaars. Zo mag de Hasseltse kunstenaar Stefan Peters deze zaterdag met de vertoning ‘Locus Amoenus’ alvast de spits afbijten.
 1. Gigantische Tyrannosaurus Rex liep langzamer dan de mens
  Play

  Giganti­sche Tyrannosau­rus Rex liep langzamer dan de mens

 2. De stoppen slaan door bij Ruben wanneer badkamer verbouwen niet loopt zoals gehoopt
  Play
  Huis Gemaakt

  De stoppen slaan door bij Ruben wanneer badkamer verbouwen niet loopt zoals gehoopt