Mario Roymans ergens begin jaren 70.
Volledig scherm
PREMIUM
Mario Roymans ergens begin jaren 70. © RV

Hoe een naïeve kunstrover vooral veel harten veroverde als Belgische Robin Hood: “Hij dacht écht dat het allemaal zo simpel was”

LimburgEen kunstroof om 200 miljoen Belgische frank losgeld te verkrijgen: het klinkt als een sluw meesterplan van georganiseerde gangsters, maar exact 50 jaar geleden klaarde de toen 21-jarige Mario Roymans de klus op eerder impulsieve wijze. Zijn doel? Allesbehalve rijk worden, maar het geld doneren aan de vele armen in Bangladesh. De man bleef een tijd anoniem, communiceerde met de media als ‘Tijl Uilenspiegel’ en veroverde vooral duizenden harten. Het mooie en tegelijk trieste verhaal van een Limburgse Robin Hood.

  1. Pakkende vredesinstallatie herdenkt één jaar oorlog in Oekraïne: “100.000 kruisjes, voor elke dode één”
    Sint-Truiden

    Pakkende vredesin­stal­la­tie herdenkt één jaar oorlog in Oekraïne: “100.000 kruisjes, voor elke dode één”

    Eind februari is de oorlog tussen Rusland en Oekraïne precies één jaar bezig en daar staat een groepje vredesactivisten uit Sint-Truiden de komende weken bij stil. Sinds het begin van de oorlog komen ze elke week samen aan de Abdijtoren voor een vredeswake. Nu doen ze dat in de Minderbroederskerk bij een indrukwekkende vredesinstallatie die de 100.000 slachtoffers van de oorlog herdenkt.