De bitcoin, de virtuele munt bij uitstek.
Volledig scherm
De bitcoin, de virtuele munt bij uitstek. © ANP XTRA

Bakkerijspecialist Ranson geeft noodgedwongen toe aan hackers die bedrijf lam leggen: “Betaald om snel weer te kunnen werken”

Het heeft vele tienduizenden euro’s gekost maar bakkerijspecialist Ranson uit Stasegem is er in geslaagd bijzonder snel weer op te starten nadat hackers vrijdag alle servers van het bedrijf platlegden. “We kunnen niet zeggen dat we van harte met geld over de brug gekomen zijn maar er was geen andere optie”, zegt gedelegeerd bestuurder Bruno Ranson. “We kunnen ons een lange inactiviteit niet permitteren.”

6 reacties

 • Michiel Dooms

  3 jaar geleden
  @Geert vaelen. Deze servers dienden online te staan, anders komen er geen nieuwe bestellingen in het systeem. Bakkers kunnen via een site producten bestellen, die vervolgens automatisch terecht komen in het magazijn.
 • Patrick Vandeputte

  3 jaar geleden
  Nooit zomaar toegeven aan afpersers. Misschien staan ze morgen daar weer om een som te eisen want welke garanties zijn er dat alles in orde is nu en ze geen achterdeurtje opengelaten hebben?
 • peter mertens

  3 jaar geleden
  Zou het geen manier zijn om zwartgeld wit te wassen ....toch raar verhaal
 • Geert Vaelen

  3 jaar geleden
  Nooit je servers voor het interne bedrijf en eventuele machinepark via internet aansluiten. En je backup nooit 24/7 aangesloten laten. Wil je een backup maken, sluit internet af (trek desnoods de kabel eruit), sluit dan pas je backup server aan en doe je backup. Daarna eerst backup server afkoppelen en dan pas internet weer aan. En zeker je firewall dicht houden. Het vraagt extra werk maar je bent tenminste zeker dat ze nooit aan je backup kunnen zitten zonder dat je het weet.
 • Ka Ka

  3 jaar geleden
  Bitcoin kun je volgen, maar het kan heel snel verdeelt worden in miljoenen stukken of gewoon blijven zitten voor een tijdje en plots heel snel verdwalen. Het historizche hack op "nicehash" vorig jaar, zo een 300.000.000€ waard is nog steeds niet opgelost. Laat staan een klein som als dit.
 1. Omikron jaagt coronacijfers door het dak, kaap van 10.000 besmettingen per week sneuvelt: “1 op 20 Zuid-West-Vlamingen positief”
  Kortrijk/Zuid-West-Vlaanderen

  Omikron jaagt coronacij­fers door het dak, kaap van 10.000 besmettin­gen per week sneuvelt: “1 op 20 Zuid-West-Vlamingen positief”

  Er waren tijdens de week van donderdag 13 tot en met woensdag 19 januari 10.758 positieve testen in Zuid-West-Vlaanderen. Dat zijn er 2.939 (+38 procent) meer dan amper twee dagen geleden. Er is ook weer een nieuw dagrecord, met 2.658 vastgestelde besmettingen op woensdag 19 januari. “Eén op twintig Zuid-West-Vlamingen testte de voorbije twee weken positief”, zegt voorzitter Philippe De Coene (Vooruit) van de welzijnsvereniging W13. De ziekenhuiscijfers blijven stabiel, met in AZ Groeninge 33 coronapatiënten op de gewone afdeling en vier op intensieve zorgen.