De bitcoin, de virtuele munt bij uitstek.
Volledig scherm
De bitcoin, de virtuele munt bij uitstek. © ANP XTRA

Bakkerijspecialist Ranson geeft noodgedwongen toe aan hackers die bedrijf lam leggen: “Betaald om snel weer te kunnen werken”

Het heeft vele tienduizenden euro’s gekost maar bakkerijspecialist Ranson uit Stasegem is er in geslaagd bijzonder snel weer op te starten nadat hackers vrijdag alle servers van het bedrijf platlegden. “We kunnen niet zeggen dat we van harte met geld over de brug gekomen zijn maar er was geen andere optie”, zegt gedelegeerd bestuurder Bruno Ranson. “We kunnen ons een lange inactiviteit niet permitteren.”

6 reacties

 • Michiel Dooms

  2 jaar geleden
  @Geert vaelen. Deze servers dienden online te staan, anders komen er geen nieuwe bestellingen in het systeem. Bakkers kunnen via een site producten bestellen, die vervolgens automatisch terecht komen in het magazijn.
 • Patrick Vandeputte

  2 jaar geleden
  Nooit zomaar toegeven aan afpersers. Misschien staan ze morgen daar weer om een som te eisen want welke garanties zijn er dat alles in orde is nu en ze geen achterdeurtje opengelaten hebben?
 • peter mertens

  2 jaar geleden
  Zou het geen manier zijn om zwartgeld wit te wassen ....toch raar verhaal
 • Geert Vaelen

  2 jaar geleden
  Nooit je servers voor het interne bedrijf en eventuele machinepark via internet aansluiten. En je backup nooit 24/7 aangesloten laten. Wil je een backup maken, sluit internet af (trek desnoods de kabel eruit), sluit dan pas je backup server aan en doe je backup. Daarna eerst backup server afkoppelen en dan pas internet weer aan. En zeker je firewall dicht houden. Het vraagt extra werk maar je bent tenminste zeker dat ze nooit aan je backup kunnen zitten zonder dat je het weet.
 • Ka Ka

  2 jaar geleden
  Bitcoin kun je volgen, maar het kan heel snel verdeelt worden in miljoenen stukken of gewoon blijven zitten voor een tijdje en plots heel snel verdwalen. Het historizche hack op "nicehash" vorig jaar, zo een 300.000.000€ waard is nog steeds niet opgelost. Laat staan een klein som als dit.
 1. Aangehouden trucker heeft spijt, maar snapt niet hoe hij zo’n ravage kon veroorzaken in woonwijk
  PREMIUM
  Rumbeke/Izegem/Lichtervelde

  Aangehou­den trucker heeft spijt, maar snapt niet hoe hij zo’n ravage kon veroorza­ken in woonwijk

  Serge G. (55) uit Lichtervelde was compleet versuft door een ernstige slaapstoornis toen hij bijna twee jaar geleden in woonwijk Lekkensgoed in Rumbeke met zijn vrachtwagen een ravage aanrichtte. “Je stapt ’s morgens niet in je camion met het idee: vanavond zal ik eens flink brokken maken”, zegt de man. “Ik heb spijt, maar snap niet hoe het die avond zo verschrikkelijk fout kon lopen.” Het openbaar ministerie heeft wel een antwoord op die vraag.
 2. Tijd voor een nieuwe smartphone? Dit zijn momenteel de best beoordeelde (van 150 tot 650 euro)
  Multimedia

  Tijd voor een nieuwe smartphone? Dit zijn momenteel de best beoordeel­de (van 150 tot 650 euro)

  Er verschenen in eerste twee maanden van 2021 vooral budgettoestellen, in afwachting van de grote golf aan nieuwe high-end smartphones die dit voorjaar weer zal uitkomen. Het is dus de vraag of dit een goed moment is om een nieuwe telefoon te kopen, maar je kunt wel je voordeel doen met een model van vorig jaar tegen een lagere prijs. Onze techredacteur tipt de toestellen die de beste reviews kregen, in stijgende volgorde van prijs.
 1. Al 125 horecazaken ‘over te nemen’ in regio Kortrijk: “We dreigen het niet te redden, het is een noodkreet”
  Kortrijk/Harelbeke/Kuurne

  Al 125 horecaza­ken ‘over te nemen’ in regio Kortrijk: “We dreigen het niet te redden, het is een noodkreet”

  De horecabazen zijn de onzekerheid méér dan beu. Woensdagavond werden aan 125 horecazaken in Kortrijk, Aalbeke, Heule, Harelbeke en Kuurne ‘immoborden’ opgehangen. Met daarop het opschrift ‘Immo VDB – Zaak Over Te Nemen Door De Overheid’, een verwijzing naar minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a). “We slaken zo een noodkreet. Niet alleen in Kortrijk, maar in het hele land. Want de horeca is sinds het begin van de coronacrisis al acht maanden dicht. De regering kijkt schaamteloos toe naar deze afslachting”, zeggen de actievoerders.
 2. Vanaf maart tot 200 prikjes per uur in vaccinatiecentrum Xpo, nu al 250 vrijwilligers aangemeld: “We hebben er nog véél meer nodig”
  Kortrijk/Harelbeke/Kuurne

  Vanaf maart tot 200 prikjes per uur in vaccinatie­cen­trum Xpo, nu al 250 vrijwilli­gers aangemeld: “We hebben er nog véél meer nodig”

  Al ruim 250 vrijwilligers laten weten in het vaccinatiecentrum in Kortrijk Xpo te willen helpen. Er zijn er nog véél meer nodig. Het vaccineren vat er op maandag 1 maart aan. De 65-plussers komen eerst aan de beurt. Er zullen in Xpo tot tweehonderd prikjes per uur gegeven worden. De hele campagne om de brede bevolking te vaccineren, eindigt in Xpo uiterlijk eind oktober.
 1. Overvaller bedreigt personeel met neppistool: politie toont klopjacht op dader
  Play
  Op Interventie

  Overvaller bedreigt personeel met neppistool: politie toont klopjacht op dader

 2. Vlaming in New York: "Mensen zijn vandaag opgewekter"
  Play

  Vlaming in New York: "Mensen zijn vandaag opgewekter"