"Zo'n achtbaan mogen bouwen: gewéldig"
HAMONT-ACHELDe allernieuwste achtbaan in de Efteling opent dit voorjaar. Het gaat om de vernieuwde versie van de Python, die na 36 jaar trouwe dienst toe is aan vervanging. Hiervoor rekende het Nederlandse pretpark op het bedrijf CSM uit Hamont. "Het spreekt uiteraard tot de verbeelding om te mogen meewerken aan zo'n achtbaan", vertellen Ronny Loos en Niko Briers van CSM.
Hoewel doorheen de jaren de treinen van de Python vernieuwd werden en ook de attractie opnieuw een likje verf kreeg, was het nog steeds de oorspronkelijke baan waar de attractie sinds 1981 gebruik van maakte. "De grote opknapbeurt aan de Python vindt plaats, omdat de Efteling goed en uitgebreid onderhoud aan haar attracties nodig vindt en zodoende de herinneringen aan de Python te laten voortbestaan. Jong en oud moeten op dezelfde wijze hun (jeugd)herinneringen kunnen blijven herbeleven", zegt Paul van Amstel, projectleider bij de Efteling.
De eerste Python (750 meter lang, 29 meter hoog en met een topsnelheid van 75 kilometer per uur) krijgt nu een opvolger. Om de nieuwe baan te creëren, doet het pretpark in Kaatsheuvel een beroep op CSM aan de Hamonterweg, gespecialiseerd in hoogwaardige staalconstructies. "Zij zijn een bekende voor ons. We werkten al eerder samen. Zij hebben de juiste kennis en kunde in huis voor deze klus", motiveert Van Amstel. "We hebben de opdracht eind 2016 gekregen en gingen meteen van start met een nieuw ontwerp", pikt Niko Briers, projectleider bij CSM, in. "Aan de hand hiervan tekenden we de baan uit en brachten we de kolommen en baan in productie. Die begon in april 2017 en net voor Kerstmis hebben we deze afgerond. Daarna is begonnen met de afbraak van de oude Python en vanaf volgende week zal de nieuwe gemonteerd worden."
25.000 manuren
Het huzarenstukje van CSM levert duizelingwekkende cijfers op. In totaal werd er 370 ton staal vervaardigd, goed voor 57 kolommen en 47 trackdelen. "Je kan ervan uitgaan dat we in totaal 25.000 manuren nodig hebben gehad om de hele baan te tekenen, te produceren en de andere baan af te breken. Gemiddeld zijn we dus met 14 mensen per dag aan de slag geweest. Inmiddels werd alles nauwkeurig aan elkaar gemaakt. Nu rijden onze werknemers dagelijks op en af om alle onderdelen naar de Efteling te brengen. Gelukkig is het niet zo ver voor ons (zo'n 70 kilometer, red.) en dat is wel een luxe. We werken ook graag samen met het pretpark en bovendien zorgt het voor extra belangstelling", stellen Loos en Briers.
Testrit
De Python 2.0 zal snel een vaste waarde worden. "Het is voor veel van onze jonge gasten een bijzondere, snelle ride, naast onze andere achtbanen: Joris en de Draak, Baron 1898, De Vliegende Hollander, Vogel Rok en de Bobbaan. De ritbeleving blijft dus dezelfde, want de loopings, dubbele kurkentrekker en helix komen in het nieuwe ontwerp terug", zegt Van Amstel. "Enkel de pilaren waar de attractie op rust, krijgen een knik, omdat we willen dat de nieuwe baan weer jarenlang meekan. Deze constructie blijkt het meest duurzaam. Voor veel jongere Efteling-bezoekers is het ook de eerste baan waarin je vier keer over de kop gaat, meestal een mijlpaal die hen hun hele leven zal bijblijven."
Wie de eerste testrit in de nieuwe achtbaan zal maken, lijkt in elk geval een uitgemaakte zaak. "Het is de traditie dat de projectleider als eerste de baan test", lacht Niko Briers.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
VAN DE LEZER
De Stelling: ‘prijzen in de super lopen zó op dat ik heftige keuzes moet maken’
Nederlandse winkels hebben in februari 8,5 procent meer omgezet dan vorig jaar. Dat komt vooral doordat de prijzen nu veel hoger zijn, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Vooral bij de supermarkten was de omzet hoog.Cranendonck, Heeze-Leende, Valkenswaard -
Klaar voor de lente? Dit zijn de 3 grootste tassentrends voor dit seizoen
De lente is in het land. Tijd om je wintergarderobe in te ruilen voor een zonnigere kleerkast. Een nieuwe handtas fleurt je outfit instant op. Benieuwd naar de tassentrends dit seizoen? Die beloven veel goeds. Van handtassen zo fluffy als een kussen tot héél veel glitters: dit zijn de drie opvallendste lententrends. -
PREMIUM
Aanklager vordert 12 jaar cel voor arts die liefdesrivale met insulinespuit wilde doden: “Een IQ van 130, maar door haar groot zelfbeeld kan ze niet om met afwijzing”
Tot tweemaal toe drong een arts-specialist (46) uit Pelt in mei 2019 met een kap over het hoofd, handschoenen en mondmasker binnen in de woning van haar liefdesrivale in Rekem. Ze gaf zelf toe dat ze daarbij ook een injectienaald en ether bij zich had. Dat ze enkel met haar slachtoffer wilde praten, geloofde de aanklager niet. “Toen haar verliefdheid niet beantwoord werd, koos ze voor de meest extreme oplossing”. De verdediging ging zwaar in de tegenaanval.Pelt -
-
Ziekenhuis Noorderhart verwelkomt vernieuwde afdeling materniteit: “We wilden de hechting tussen moeder en kind bevorderen”
Vier koalakamers, co-sleepers voor de pasgeborenen en een volledige make-over. Dat is wat nieuwe ouders mogen verwachten op de vernieuwde afdeling materniteit van Noorderhart. De werken namen anderhalf jaar in beslag en kenden een kostenplaatje van 2,3 miljoen euro. “Met deze vernieuwingen bieden we jonge gezinnen zoveel mogelijk comfort tijdens een van de belangrijkste fases in hun leven”, klinkt het.Pelt -
Valkenswaardse skaters krijgen eigen baan op Den Dries, ook komt er een basketbalcourt
VALKENSWAARD – Sportpark Den Dries wordt nog dit jaar verrijkt met een basketbalveld en een skatepark. Beide komen naast zwembad De Wedert te liggen, zo heeft het Valkenswaardse gemeentebestuur besloten.Valkenswaard -
TV
STREAMINGTIP. ‘Love is Blind S4’: de liefde moet (soms) naar de oogarts
De ware liefde vinden, zonder dat je weet met wie je te maken hebt. Het klinkt zo’n beetje als de gemiddelde Tinder-date, maar de makers van Netflixshow ‘Love is Blind’ - waarvan het vierde seizoen vandaag start - hebben er wel een kijkcijferkanon mee beet. -
Livios
Hoogrendementsglas isoleert tot 12 keer beter dan enkel glas: hoeveel bespaar je op energie door je ramen te vervangen?
Willen we de klimaatdoelstellingen halen, zullen we allemaal in actie moeten schieten. Jij kan onder meer je steentje bijdragen door je verouderde woning energiezuinig te renoveren, denk bijvoorbeeld aan het isoleren van je dak of gevel of plaatsen van hoogrendementsglas. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar óók voor je portemonnee. Bouwsite Livios zocht uit hoeveel je kan besparen door je oude ramen te vervangen en welke premies je daarvoor kan aanvragen.