Achelse trappist verliest authenticiteitslabel: “Er verandert niets aan de productie of het recept, enkel aan het etiket”
AchelNu de laatste broeders verdwenen zijn uit de Achelse Kluis verliest de Achelse trappist het authenticiteitslabel. Dat betekent echter niet dat ons land vanaf nu nog maar vijf trappisten telt. “Het wapenschild van Achel zal voortaan het zeshoekige label vervangen op het etiket. Verder verandert er eigenlijk niets aan de Achelse trappist”, vertelt Patrick Roggemans, sitemanager van de Achelse Kluis.
Delen per e-mail
“De Achelse trappist is geen échte trappist meer”, klonk het donderdag ietwat onheilspellend in de Vlaamse media. Een formulering die door kenners werd beschouwd als ‘te kort door de bocht’. “Doordat de laatste twee monniken de Achelse Kluis – gezien hun hoge leeftijd – in mei 2020 verlieten en hun intrek namen in de Abdij van Westmalle, is er geen kloostergemeenschap meer in Achel. Dat maakt dat we daar geen aanspraak maken op het ATP-label. Gelukkig mogen we de bieren die er gebrouwen worden, nog steeds ‘trappist’ noemen”, legt Manu Pauwels, woordvoerder van de vzw Internationale Vereniging Trappist (IVT), uit.
Met het vertrek van de monniken komt er wel een einde aan een lange en mooie periode. “De Achelse Kluis kreeg in 1850 een brouwvergunning van koning Leopold I”, blikt Roggemans terug. “Vrijwel onmiddellijk daarna werd van start gegaan met bierbrouwen. Tijdens WO I nam de Duitse bezetter de brouwinstallatie in beslag. Van 1917 tot 1998 werd er geen bier meer gebrouwen. Na een onderbreking van 81 jaar werden met de hulp en kennis van Rochefort, Westmalle en Westvleteren de brouwactiviteiten in de Achelse Kluis in 1998 opnieuw hervat. Evenwel niet met het oude recept, dat voor altijd verloren is.”
Wie eraan zou twijfelen: de brouwactiviteiten aan de Achelse Kluis worden dus gewoon verdergezet. “Vader-abt gaat er nog elke week langs”, verzekert Pauwels ons. “De opbrengsten van de Achelse trappist worden gebruikt voor het onderhoud en de instandhouding van de abdijsite, de solidariteit binnen de Trappistenorde, ontwikkelingsprojecten en goede doelen. Volgens de Regel van Sint-Benedictus moeten trappisten immers handenarbeid verrichten en moeten kloosters onafhankelijk zijn. Daarom worden er ook economische activiteiten ontplooid.”
Nieuwe brouwzaal
“Jaarlijks wordt er ruim 5.000 hectoliter gebrouwen in de Achelse Kluis. Op dit ogenblik wordt er zelfs volop geïnvesteerd in een nieuwe, grotere brouwzaal, die in de lente van 2021 in gebruik zal worden genomen”, aldus Roggemans. Naast het bottelen van Blond 8% en Bruin 8% in 33cl-flessen en de iets sterkere Blond Extra 9,5% en de Bruin Extra 9,5% in 75cl-flessen, worden ook Blond 8% en Bruin 8% in vaten afgevuld. De vatenbieren zijn enkel te verkrijgen in de Herberg van de Achelse Kluis.
Geen bijhuis van Westmalle
Het idee dat Achel gewoon een bijhuis van Westmalle is, klopt bijgevolg niet. “De brouwerijen blijven onafhankelijk van elkaar functioneren. Natuurlijk wordt er onderling wel beroep gedaan op de aanwezige expertise”, verklaart Manu Pauwels. Net als Rochefort, Chimay, Orval, Westmalle en Westvleteren mag Achel zich dus ook een trappist blijven noemen, evenwel zonder het label.
Bestaat de kans dat er ooit opnieuw trappisten komen naar de Achelse Kluis? “Dat is mogelijk”, knikt Patrick Roggemans. “In het geval dat er mensen zich daar willen vestigen, is er onmiddellijk een draaiende economische activiteit die de kloosterlingen in hun levensonderhoud kan voorzien.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Dit zijn onze favoriete statement-tassen
Niets beter dan een opvallende handtas om je outfit helemaal af te maken. Ninashop.be selecteerde haar favoriete statement-tassen voor echte powervrouwen zoals jij. -
Genk
Twee verkeersongevallen met gewonden in Genk
In Genk gebeurden woensdag en donderdag een verkeersongeval, telkens met gewonden. -
Neerpelt
Onze journalist Birger Vandael (27) wint award voor respectvolle berichtgeving over verkeersongevallen: “Motiveert om moeilijke verhalen te blijven vertellen”
Elk jaar reikt Rondpunt vzw een Journalistenaward uit aan iemand die het afgelopen jaar op een respectvolle manier heeft geschreven over verkeersongevallen, verkeerslachtoffers, veroorzakers en andere betrokkenen. Deze keer haalt Birger Vandael (27) van Het Laatste Nieuws de titel binnen. “Het is een heel gevoelig thema om over te schrijven. Vaak zijn wij het ‘noodzakelijk kwaad’ ter plaatse. Het is fijn om te zien dat het werk achteraf toch geapprecieerd wordt”, reageert hij. -
-
PREMIUMLimburg
Op deze tien plekken kan je in Limburg padellen: “Van het Limburgse Wimbledon tot veld aan sfeervolle graffitimuur”
In Limburg schieten de padelclubs als paddelstoelen uit de grond. Tennis Vlaanderen maakt vandaag melding van 22 clubs, maar er zijn nog heel wat extra clubs op komst. We lichten in onze krant tien van de opvallendste velden uit. Daarbij baseren we ons op de cijfers van Tennis Vlaanderen. -
Bocholt
Jongen (16) die Jason doodstak naar gesloten instelling
De 16-jarige jongeman die verdacht wordt van het doodsteken van de 22-jarige Jason Tollenaers, is door de jeugdrechter geplaatst in een gesloten instelling. Dat bevestigt het parket. Om welke instelling het gaat, wil niemand officieel meedelen omwille van de privacy van de dader en het minderjarige profiel. -
Lommel
Schrijver Christian Meadow wint boekenprijs
De Lommelse auteur Christian Meadow heeft met het eerste deel van zijn trilogie ‘Deus Vult’ de publieksprijs gewonnen van de wedstrijd ‘Boek-Goud’, georganiseerd door uitgeverij Boekscout. ‘Deus Vult’ werd vijf jaar geleden bedacht door de Lommelaar. Hij zocht alle informatie op over de organisatie van een klooster en de interpretatie van de Bijbel. Van de eerste twee delen werden al meer dan zeshonderd exemplaren verkocht. In een volgende ronde nemen de winnaars van de verschillende genres het nogmaals tegen elkaar op. Stemmen kan via deze link. -
Salaris
Aan welk extralegaal voordeel win je financieel het meest?
Twijfel je tussen een aantal jobaanbiedingen en wil je een correcte vergelijking maken van de verschillende loonpakketten? Of schakelt je werkgever over op een systeem van flexibel verlonen, en ben je vastberaden om de beste keuze te maken? Jobat.be zocht uit hoeveel de populairste benefits je écht opleveren.