Zelfs burgemeester blijkt geen fan van controversieel kunstwerk op Bevrijdingsplein. Oppositie stelt vragen bij onderhoud. “Na zestien jaar is de paal uitgeleefd en uitgedoofd”
HalleHet meest besproken kunstwerk van Halle was nog eens onderwerp van gesprek op de gemeenteraad. De metershoge pyloon die deel uitmaakt van ‘Blown’ is verkleurd en de lamp brandt al een hele tijd niet meer. Raadslid Benjamin Swalens vroeg of de stad nog plannen had met ‘de paal’. Burgemeester Marc Snoeck (Vooruit) kondigt een uitgebreide controle van het werk aan.
Het kunstwerk ‘Blown’ werd op 12 mei 2006 ingehuldigd en zorgden meteen voor heel wat discussie in Halle. ‘De paal’, zoals het werk in de volksmond wordt genoemd, was dan ook erg controversieel omdat velen er de symboliek niet in zagen die kunstenares Virginie Bailly samen met Roland Piffet en Rolf Vansteenwegen had ingestopt. De 35 meter hoge pyloon moet volgens hun visie in dialoog gaan met die andere bakens van de Zennevallei: de zendmast van de VRT in Sint-Pieters-Leeuw en de Sint-Martinusbasiliek in Halle. Bovenop de pyloon brandde jarenlang licht maar de paal ziet er intussen niet meer zo nieuw uit als zestien jaar geleden. “De groene lijn is geen mooie groene lijn meer”, zegt gemeenteraadslid Benjamin Swalens. “Het licht is ook al enige tijd gedoofd. De toestand van het kunstwerk toont geen pyloon meer die zoals het de bedoeling was communiceert met de andere landmarks uit de regio. De pyloon is eerder uitgeleefd en uitgedoofd. Dat is spijtig. De mast heeft de voorbije drie stormen overleefd en dat stelt me nog enigszins gerust.”
Swalens wilde op de gemeenteraad weten hoe het zat met onderhoud van het kunstwerk dat de stad 100.000 euro kostte en of er herstellingen gepland zijn.
“Het is altijd een erg controversieel kunstwerk geweest en ik ben zelf nooit fan geweest van het werk”, gaf burgemeester Marc Snoeck (Vooruit) toe. “Ik moet er wel aan toevoegen dat de kunstenares wel een goede naam en faam genoot in het artistieke milieu. De jury koos dit werk autonoom boven alle andere inzendingen. Er waren een vijftiental projecten ingediend tijdens een wedstrijd en het was het enige dat weerhouden werd in 2002.”
(lees verder onder de foto)
Dat de pyloon verkleurt, is duidelijk maar daar is een eenvoudige verklaring voor. “Het materiaal van het kunstwerk is hetzelfde als dat van de wieken van een grote windmolen”, legt Snoeck uit. “Hoewel de huidige verkleuringen wel het gevolg zijn van regen, zon en wind, is het een heel sterk en flexibel materiaal, dat relatief goed bestand is tegen de weerselementen als het gaat over de stevigheid en stabiliteit. Voor de stabiliteit blijkt uit de eerste vaststellingen dan ook dat er zich voor de paal zelf geen problemen stelt.”
Toch gaat er nog verder onderzoek gebeuren. “We gaan de sokkel en fundering controleren om eventuele problemen op tijd te kunnen vaststellen. Er was geen onderhoudsprogramma voor dit kunstwerk voorzien, omdat dat niet nodig was. De verlichting zou vroeger verbonden geweest zijn met de lichten van het rondpunt. Deze lichten zijn in het beheer van het Agentschap Wegen en Verkeer. Hopelijk is het niet meer dan een afgesprongen zekering als gevolg van de werken in die buurt of een kapotte lamp die we kunnen vervangen.”
Voor alle puzzelstukken gelegd worden moet de stad wel nog op zoek in de archieven. “Twee delen van het dossier zijn verloren gegaan”, weet Snoeck. “We hebben wel een concessieovereenkomst met het Agentschap Wegen en Verkeer terug gevonden waar in we kunnen lezen wie welke verantwoordelijkheden heeft. We gaan er wel verder mee aan de slag want we willen het volledig dossier terugvinden.”
Snoeck nam voor de gemeenteraad even contact op met ereburgemeester Dirk Pieters (CD&V) en die gaf zijn opvolger nog een weetje mee. “Het kunstwerk is maar gedeeltelijk gerealiseerd”, aldus Snoeck. “Het bestaat uit de paal met verlichting en de gekleurde lichtarmaturen in de straten die uitgeven op de rotonde. Maar de bedoeling was ook dat de paal zou dienst doen als schaduwwijzer of tijdwijzer. Dat vereiste de plaatsing van een zware metalen constructie op de rotonde zelf maar dat werd niet toegestaan door het Vlaams Gewest uit vrees voor ongelukken. Dat deel van het kunstwerk is nooit gerealiseerd geweest.”
Gemeenteraadslid Swalens rekent er nu vooral dat het kunstwerk opnieuw hersteld wordt. “Ik hoop dat de lamp snel terug brandt en de stabiliteit in orde is”, aldus Swalens. “Wanneer men kunst aankoopt zou men ook aan de kunstenaars een onderhoudsplan op lange termijn moeten vragen. Een plan dat niet alleen de technische aspecten behandelt maar ook budgettair weergeeft wat alles kost. Zo kunnen we verrassingen vermijdingen.”
LEES OOK
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Zomervakantie in Halle: 11 straten worden omgetoverd tot speelstraten voor jong en oud
Halle -
PREMIUMHalle
Halle investeert fors in 2022. Win eens een winkel of spendeer zelf het Burgerbudget. Dit wil het stadsbestuur volgend jaar realiseren
De stad Halle investeert 28,3 miljoen euro in 2022. Van een inclusieve speeltuin op Stroppen tot een veiligere schoolomgeving in Essenbeek over een eerste Overkop-huis en extra ruimte voor verenigingen in Lembeek en de Sint-Rochuswijk… Het lijstje is lang. Een overzicht van de belangrijkste investeringen. -
Opvolging voor Jos Appelmans is verzekerd: Andre Detournay (51) is de nieuwe voorzitter van Halattraction
Dat Jos Appelmans na 21 jaar voorzitterschap bij Halattraction een stap terug zet liet hij iedereen reeds tijdens Carnaval 2023 weten. Ondertussen begon heel carnaval minnend Halle de vraag te stellen wie Jos zal opvolgen als nieuwe voorzitter bij Halattraction.Halle -
-
Spaargids.be
Deze bank biedt nu tot 2,5 procent rendement op je spaarcenten
-
PREMIUM
MIJN TUIN. De ‘Tuin der Onlusten’, speeltuin van kunstenaars Al en Beg Balis: “Niet wat je in musea en galerijen ziet, maar écht bijzonder”
Rozenperkjes tussen een gladgestreken gazon met halverwege een fonteintje, of net één brok wilde natuur? Zo divers de ‘groene smaak’ van de Vlaming is, zo divers zijn ook de Vlaamse tuinen. In deze reeks gaan wij op zoek naar de meest bijzondere groene oases, en landen doen we vandaag bij kunstenaar Al Balis en zijn zus Beg in het schilderachtige Alsemberg (Beersel). Al bijna 35 jaar brengen ze er eigenzinnige kunst tot leven in de Tuin der Onlusten. We keken achter de poorten, en zagen dat een vleugje magie er nooit veraf is.Beersel -
Mijnenergie
Minister Demir uiterst kritisch over Fluvius: “Je moet maar eens een eigenaar van zonnepanelen zijn”
Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) liet zich in het Vlaams Parlement bijzonder scherp uit over Fluvius. Dat zag Mijnenergie.be. Volgens Demir wijzen het aanslepende probleem van de uitvallende omvormers en de trage uitrol van het energiedelen erop dat de netbeheerder niet klaar is voor de energietransitie. -
TV4
Alles wat je moet weten over de finale van hitreeks ‘Succession’: wie volgt Logan Roy op?